Οι εταιρείες στις περισσότερες περιοχές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες
Όπως αναφέρει το Beige Book της Fed που κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα καταγραφούν απότομες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στο κόστος μεταφοράς και εργασίας, στις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τα lockdown για τον COVID-19 που επιβλήθηκαν στην Κίνα έχουν επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Μέτρια η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας
Η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Αρκετές Πολιτείες ανέφεραν μέτρια κέρδη στην απασχόληση, παρά τις δυσκολίες στις προσλήψεις και την παραμονή στην αγορά εργασίας.
Οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν στο λιανεμπόριο και στις μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες καθώς τα κρούσματα COVID-19 μειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν σταθερή συνολικά στις περισσότερες Πολιτείες αλλά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η σφικτή αγορά εργασίας και το αυξημένο κόστος εισροών συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στις δυνατότητες των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Οι πωλήσεις οχημάτων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.
Η αγορά των εμπορικών ακινήτων επιταχύνθηκε μέτρια καθώς αυξήθηκε η πληρότητα των γραφείων και η δραστηριότητα στο λιανεμπόριο.
Αγορά ακινήτων, αγροτικά προϊόντα, απασχόληση, μισθοί
Οι Πολιτείες ανέφεραν ότι παραμένει η ισχυρή ζήτηση για οικιστικά ακίνητα αλλά υπάρχει περιορισμένη προσφορά.
Οι συνθήκες για τις καλλιέργειες ήταν διαφορετικές ανά περιοχή.
Οι αγρότες υποστηρίχθηκαν από την αύξηση των τιμών των σιτηρών αλλά οι συνθήκες ξηρασίας ήταν μια πρόκληση για ορισμένες Πολιτείες και το αυξανόμενο κόστος των εισροών συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι προοπτικές για τη μελλοντική ανάπτυξη επισκιάστηκαν από την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και την αύξηση των τιμών.
Η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.
Η ζήτηση για εργαζομένους συνέχισε να είναι ισχυρή στις περισσότερες Πολιτείες και στη βιομηχανία.
Ωστόσο, η αύξηση των προσλήψεων αναχαιτίζεται από τη συνολική έλλειψη διαθέσιμων εργαζομένων, αν και αρκετές Πολιτείες ανέφεραν σημάδια μέτριας βελτίωσης στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων.
Πολλές εταιρείες ανέφεραν έλλειψη εργαζομένων καθώς οι εργαζόμενοι έφυγαν για υψηλότερους μισθούς και πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας.
Η επίμονη ζήτηση εργατικού δυναμικού συνέχισε να τροφοδοτεί την ισχυρή αύξηση των μισθών, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά.
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλαν επίσης σε αύξηση των μισθών και ότι η αύξηση των μισθών ελάχιστα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος των κενών θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, υπήρξαν και αναφορές ότι ο ισχυρός ρυθμός αύξησης των μισθών είχε αρχίσει να επιβραδύνεται.
Ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις
Οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές από την τελευταία έκθεση, με τις εταιρείες να συνεχίζουν να μεταφέρουν ταχέως αυξανόμενα κόστη εισροών στους πελάτες τους.
Οι επαφές σε όλες τις Πολιτείες και ιδιαίτερα του τομέα της μεταποίησης, ανέφεραν απότομες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στο κόστος μεταφοράς και εργασίας.
Σε πολλές Πολιτείες αναφέρθηκαν επίσης αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των γεωργικών προϊόντων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και σημειώθηκε ότι τα lockdown για τον COVID-19 που επιβλήθηκαν στην Κίνα επιδείνωσαν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η ισχυρή ζήτηση γενικά επέτρεψε στις εταιρείες να μεταφέρουν τις αυξήσεις του κόστους εισροών στους πελάτες, για παράδειγμα, μέσω των επιβαρύνσεων καυσίμων για ναύλους φορτίου και αεροπορικές μεταφορές. Ωστόσο, σε μερικές Πολιτείες παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις από την αύξηση των τιμών.
Οι εταιρείες στις περισσότερες περιοχές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών