Διεθνή

A. Weber: Οι Έλληνες κατανάλωναν περισσότερα από όσα παρήγαγαν

A. Weber: Οι Έλληνες κατανάλωναν περισσότερα από όσα παρήγαγαν
«Αύξηση της παραγωγικότητας, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και σταθεροποίηση στα δημόσια οικονομικά», είναι η συνταγή του προέδρου της Μπούντεσμπανκ για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Άξελ Βέμπερ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα οι εισροές κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν για να διογκωθούν τα κυβερνητικά ελλείμματα αντί να διοχετευθούν σε επενδύσεις. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις ανελαστικές σχέσεις εργασίας , είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση  σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που θα αντιστοιχούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Με άλλα λόγια οι Έλληνες όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταναλώσει περισσότερα από όσα δικαιολογούσαν οι οικονομικοί δείκτες, δανειζόμενοι χρήματα που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν διαφορετικά.
Ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας δε θεωρεί σωστό αυτό που προτείνουν οι Γάλλοι, οι οποίοι πιέζουν τη Γερμανία να αυξήσει τις εισαγωγές και την εσωτερική ζήτηση για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Εάν η Γερμανία αποφάσιζε να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ποσοστό 10%, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δεν θα μειώνονταν παρά μόνο κατά 0,25%», παρατηρεί χαρακτηριστικά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης