Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Πέμπτη, παρά την εντολή Putin.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε σήμερα ο Οleksi Arestovic, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ενώ παράλληλα φρίκη προκαλεί η εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής της Μαριούπολης ότι τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη.
«Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί.
Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν», δήλωσε ο Arestovic σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Αυτό «μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (...) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε επιτυχία την ανάληψη του ελέγχου από τον ρωσικό στρατό της Μαριούπολης, στρατηγικής σημασίας πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προτιμώντας να συνεχίσουν οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν εκεί τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal παρά να δοθεί εντολή για μια τελική επίθεση.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Palamar, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, εγγυήσεις για την ασφάλεια από τον πολιτισμένο κόσμο για να βγουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky έχει δηλώσει ότι αυτοί έχουν μαζί τους περίπου 1.000 αμάχους, γυναίκες και παιδιά και εκατοντάδες τραυματίες.
«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη.
Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Putin σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Sergey Shoygu, η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε (...) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε.
«Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα», πρόσθεσε. Έπειτα από τα τελεσίγραφα του ρωσικού στρατού, ο Putin κάλεσε και αυτός τους Ουκρανούς πολεμιστές να παραδοθούν, δεσμευόμενος ότι «θα σωθεί η ζωή τους» και ότι θα έχουν «αξιοπρεπή μεταχείριση».
Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Shoygu.
Αυτός δεν αναφέρθηκε σε αμάχους.
At the Kremlin, Putin meets with Defense Minister Shoigu, who says that Mariupol is now “liberated” except for the 2,000+ “nationalists” holed up at the Azovstal iron and steel works. https://t.co/x90qO1mSgl pic.twitter.com/NaV8JCQVib
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) April 21, 2022
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιrina Verestuk αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι "εκεί υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες" και ότι "αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα"
Εκτιμήσεις για έως και 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη
Φρίκη προκαλεί η εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής της Μαριούπολης ότι τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη.
«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης.
Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί.
Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες.
Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.
Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Μπάμπι Γιαρ από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη.
Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ.
Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους.
Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς.
Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη.
Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της. Εκτιμά πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.
NEW: Russian soldiers have reportedly built a mass grave site near Ukraine's besieged city of Mariupol.
— Jack Detsch (@JackDetsch) April 21, 2022
Russian troops began building the site in Manhush in mid-March, per this March 19 image.
?? believes ?? has killed "tens of thousands" of people in Mariupol.
?:@Maxar pic.twitter.com/CjIwiLdhqB
Η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς δεν έχει αρχίσει ακόμη - Έτοιμο το Κίεβο για ειδικές συνομιλίες με τη Μόσχα στη Μαριούπολη
Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Danilov, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζelensky ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.
Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο
Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.
Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.
Δυνάμεις της Ρωσίας προωθούνται από τους χώρους συγκέντρωσής τους προς την Κραματόρσκ (βρετανικό υπουργείο Άμυνας)
Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.
«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών