Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 22 Απριλίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και για το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, μετά τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell, o οποίος προανήγγειλε επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ άγγιξε το 2,924%, πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2018.
«Η επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούν τις αγορές», δήλωσε στο CNBC ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird.
Στο επίκεντρο είναι επίσης η κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα αλλά και η ενίσχυση των πιέσεων από τη Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου, με τη Ρωσία να επιδιώκει μια καθαρή νίκη με ημερομηνία ορόσημο τις 9 Μαΐου 2022 που γιορτάζει τη νίκη της επί της Γερμανίας στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -2,82%, στις 33.811 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες -2,77%, στις 4.271 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά -2,55%, στις 12.839 μονάδες
Στα επιχειρηματικά, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου απογοητεύουν τους επενδυτές και οδηγούν την πτώση.
Η μετοχή που καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500 είναι της HCA Healthcare.
Η πτώση της μετοχής της HCA Healthcare φτάνει το 15% και αποδίδεται στα αδύναμα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε η εταιρεία.
Οι μετοχές του κλάδου υγείας του S&P 500 καταγράφουν επίσης τη μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με τις μετοχές των άλλων κλάδων, η οποία φτάνει στο 2,8%.
Από τις υπόλοιπες εταιρείες, οι μετοχές της Snap υποχωρούσαν 3% καθώς η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε έσοδα α' τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ακόμη και μετά την έντονη αύξηση των καθημερινών χρηστών.
Οι μετοχές της Gap διολίσθαιναν κατά 13% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του τμήματος Old Navy της, Nancy Green, αποχωρεί από την επιχείρηση αυτή την εβδομάδα.
Η Gap μείωσε επίσης τις προοπτικές της για αύξηση των καθαρών πωλήσεων το οικονομικό 2022.
Οι μετοχές της American Express υποχωρούσαν ελαφρά, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανέφερε τριμηνιαία κέρδη και κέρδη.
Οι μετοχές της Verizon υποχωρούσαν περισσότερο από 2%, αφού η εταιρεία ανέφερε απώλεια 36.000 μηνιαίων συνδρομητών τηλεφώνου το πρώτο τρίμηνο.
Στα μάκρο, την αποφασιστικότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed) να τιθασεύσει τον πληθωρισμό διατράνωσε με ομιλία του την Πέμπτη 21 Απριλίου ο διοικητής Jerome Powell... προαναγγέλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πιο επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα.
Ως είναι ευνόητο, ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό με πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το συντομότερο τον επόμενο μήνα.
«Είναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα για την αύξηση των επιτοκίων, είπε κατά τη διεξαγωγή τηλεσυνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επίσης, σε ότι αφορά τον κλάδο των Υπηρεσιών, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ισχυρή απόκλιση ανάμεσα στις Υπηρεσίες που κινούνται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τη Βιομηχανία που κινείται σημαντικά υψηλότερα.
Σημειωτέον ότι οι εταιρείες των υπηρεσιών κατέγραψαν την ταχύτερη αύξηση κόστους από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης US PMI Composite Output Index ανήλθε σε 55,1 τον Απρίλιο, από 57,7 τον Μάρτιο.
Ο δείκτης των Υπηρεσιών κατέγραψε ελαφριά υποχώρηση στις 54,7 μονάδες.
Ο δείκτης PMI της βιομηχανίας κατέγραψε άνοδο στις 59,7 μονάδες.
Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια ολοένα πιο επιθετική προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς και για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τα lockdown στην Κίνα.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,48%, στις 14.142 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,4%, στις 7.521 μονάδες.
Στις 6.581 μονάδες με άνοδο πτώση 1,99% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με πτώση 2,12%, στις 24.279 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής Kering υποχώρησε κατά 5,3% και της γερμανικής SAP κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οικονομία δύο ταχυτήτων στην Ευρωζώνη καταταδεικνύουν τα στοιχεία της S&P Global για τους δείκτες PMI, με τις υπηρεσίες να αναπτύσσονται και τη βιομηχανία να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, με τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του μπλοκ να καταγράφει απότομη αύξηση της δραστηριότητας.
Οι κατασκευαστές, ωστόσο, δυσκολεύτηκαν καθώς οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία έχουν επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα νέα lockdown στην Κίνα.
Ο δείκτης Flash Composite Purchasing Managers' Index της S&P Global, ανήλθε στο 55,8 τον Απρίλιο από 54,9 τον Μάρτιο, ανατρέποντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση στο 53,9.
Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κατά 1,6% στα 106,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έκλεισε 0,7% χαμηλότερα στα 1.934,30 δολάρια ανά ουγκιά.
Η εικόνα σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία
Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία στη Γερμανία, όπου ο μεταποιητικός τομέας σημείωσε πολύ πιο αργή ανάπτυξη λόγω των διαταραχών της προσφοράς και της πτώσης των νέων παραγγελιών, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επιταχύνθηκε, έδειξαν προηγούμενα στοιχεία.
Η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επωφελήθηκε από λιγότερους περιορισμούς για τον COVID-19, περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερες παραγγελίες.
Ωστόσο, στη Βρετανία, εκτός του νομισματικού μπλοκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ιδιωτικός τομέας υπέστη απότομη επιβράδυνση αυτόν τον μήνα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρέασαν τον τεράστιο τομέα των υπηρεσιών της χώρας.
Πληθωριστικές πιέσεις
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών στο 57,7 τον Απρίλιο από 55,6 τον Μάρτιο.
Η μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για πτώση στο 55,0.
Όμως ο εργοστασιακός PMI υποχώρησε στο χαμηλό 16 μηνών στο 55,3, από 56,5 τον Μάρτιο, αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για 54,7.
Η αύξηση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά μειώθηκε και ο δείκτης νέων παραγγελιών έπεσε στο 51,4 από 53,7, τη χαμηλότερη τιμή από τότε που η πανδημία βρισκόταν στο ζενίθ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών