Μία κρίσιμη απόφαση που θα έχει σημαντική επίδραση σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σε μία ιδιαίτερα λεπτή γεωπολιτικά χρονική περίοδο καλείται να πάρει ο γαλλικός λαός την Κυριακή (24/4/2022).
Καλείται να αποφασίσει εάν θα επανεκλέξει τον κεντρώο πρόεδρο φιλικά προσκείμενο στις μεγάλες επιχειρήσεις Emmanuel Macron, ή εάν θα τινάξει στον αέρα τα περί αντι-ακροδεξιού μετώπου που ισχύουν εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία και εκλέξει τη Marine Le Pen.
Η Le Pen, η οποία μετονόμασε το Εθνικό Μέτωπο του πατέρα της σε Εθνικό Συναγερμό κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές με ένα οικονομικό πρόγραμμα, που φάνηκε ελκυστικό στους Γάλλους ψηφοφόρους.
Πιο αριστερά από τον Macron
Θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική «Αγοράστε γαλλικά» δηλαδή τόνωση της κατανάλωσης γαλλικών προϊόντων, να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 για όσους άρχισαν να εργάζονται πριν από τα 20, να καταργήσει τον φόρο εισοδήματος για όσους είναι κάτω των 30 ετών και να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% από 20%.
Επίσης δεσμεύτηκε για επιπλέον δαπάνες 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πέντε ετών για να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και να προσλάβει επιπλέον 10.000 νοσηλευτές.
Οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν κατά 15% σε 5 χρόνια.
Ο Gilles Ivaldi, πολιτικός επιστήμονας στο Sciences-Po, λέει στο Reuters ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της Le Pen της είναι το πιο αριστερό εδώ και δεκαετίες και σίγουρα πιο αριστερό από το πρόγραμμα του Macron.
Είναι εύλογο αυτό, καθώς στόχος και των δύο αντιπάλων είναι το περίπου 22% των ψηφοφόρων, που έλαβε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (10/4) ο Αριστερός υποψήφιος Jean – Luc Melenchon.
Macron: Επιμονή στα όρια συνταξιοδότησης
Από την πλευρά του ο Macron σχεδιάζει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις και επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από τα 62 έτη.
«Δεν θέλω να αυξήσω τους φόρους μας, δεν θέλω να αυξήσω το χρέος μας, θέλω ακόμη και να αρχίσω να το μειώνω τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Macron κατά τη διάρκεια του debate με τη Le Pen .
«Οπότε θέλω να δουλέψουμε περισσότερο».
Επιπλέον εξήγγειλε, πως εφεξής τα επιδόματα ανεργίας που θα δίδονται, θα συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.
Υπάρχει μυστική ατζέντα;
Οι αντίπαλοι της Le Pen και ο ίδιος ο Macron επιμένουν, πως η ηγέτιδα της ακροδειάς έχει μυστική ατζέντα που προβλέπει την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, το ευρώ και τη Ζώνη Schengen.
Οι αντίπαλοι της διαμηνύουν πως οι πολιτικές της θα δημιουργούσαν στην καλύτερη περίπτωση νέες εντάσεις εντός της ΕΕ - η ενότητα της οποίας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την προσφυγική κρίση και το Brexit.
Η Le Pen αρνείται πως έχει μυστική ατζέντα αλλά αναγνωρίζει πως θα μειώσει τις γαλλικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία Schengen και θα επαναφέρει τους ελέγχους στα αγαθά που εισέρχονται στη χώρα από άλλα κράτη της ΕΕ.Θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την υπεροχή του γαλλικού δικαίου έναντι του δικαίου της ΕΕ - τη θεμελιώδη βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - και θέλει η Ένωση να γίνει μια χαλαρή ένωση συνεργαζόμενων κυρίαρχων χωρών.
«Αποτελεί πλήρη κατάργηση αυτού που προσπαθεί να πετύχει η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης.
«Αλλά δεν παρουσιάζεται έτσι», συνέχισε η ίδια πηγή μιλώντας στο Reuters.
Πιο ισχυρή ΕΕ, θέλει ο Macron
Στον αντίποδα στόχος του Macron είναι η ολοκλήρωση της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης στην άμυνα, την τεχνολογία, τη γεωργία και την ενέργεια και να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από άλλες δυνάμεις.
Ο Macron προσπαθεί να επαναπροσανατολίσει την ΕΕ προς μια πιο προστατευτική στάση, εμποδίζοντας κάποιες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με άλλες ενώσεις όπως η Mercosur της Νότιας Αμερικής και δημιουργώντας έναν μηχανισμό που αυξάνει τον έλεγχο των εξωτερικών εξαγορών στρατηγικών εταιρειών της ΕΕ.
Ο Macron είναι επίσης πιθανό να πιέσει για μεγαλύτερη ρύθμιση στη λειτουργία αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη.
Η σχέση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου θα παραμείνει το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
«Πιστεύω στον γαλλογερμανικό άξονα», είπε ο Macron.
Το ΝΑΤΟ είναι το «γαλλικό κλειδί»
Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η Le Pen θέλει να αποσύρει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, σε μια πρόκληση για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι είναι πολύ κοντά στη Μόσχα.
Μάλιστα ο Macron την κατηγόρησε πως είναι στη μισθοδοσία του Putin, λέγοντάς της: «Μιλάς για τον τραπεζίτη σου όταν μιλάς για τη Ρωσία».
H Le Pen έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είναι και πάλι σύμμαχος μετά τον πόλεμο.
Επίσης δεσμεύεται πως θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική ίσων αποστάσεων με ΗΠΑ – Ρωσία.
Παρόλο που ο Macron αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» το 2019, έκτοτε και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε ένθερμος υποστηρικτής του.
Ωστόσο, θα επιδιώξει να εξαρτώνται λιγότερο οι Ευρωπαίοι από τον στρατό των ΗΠΑ για την ασφάλειά τους.
...και η μυστική ατζέντα Macron
Ο Macron ώθησε την ΕΕ να επικεντρωθεί περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Ωστόσο, συγκρούστηκε με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα αφού η Αυστραλία εγκατέλειψε μια τεράστια συμφωνία για τα υποβρύχια με τη Γαλλία.
Δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα για το αν θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη νέα συμμαχία ασφαλείας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας - που ονομάζεται AUKUS - κατά της Κίνας ή θα προσπαθήσει να πείσει την ΕΕ να ακολουθήσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική έναντι του Πεκίνου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Ο Macron εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (24/4) και να επικρατεί της Le Pen που φτάνει το 43% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.329 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 20-22 Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο αναμένεται να φθάσει το 72%.
…αλλά
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Macron σχεδόν εξαφάνισε τις παραδοσιακές δυνάμεις της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπως η κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές από τους οποίους πλέον δεν μπορεί να αντλήσει την Κυριακή (24/4).
Και τα δύο κόμματα δεν υπερβαίνουν το 6,5% και στον Β΄γύρο μικρή βοήθεια μπορούν να προσφέρουν στον Γάλλο πρόεδρο.
Οι αριστεροί ψηφοφόροι του Melenchon δείχνουν απροθυμία να ψηφίσουν Macron και ο ίδιος ο επικεφαλής της Αριστεράς έχει ταχθεί υπέρ της αποχής.
Από την άλλη της Le Pen έχει ταχθεί ο επίσης ακροδεξιός Zemmour, επομένως μεγάλος ρυθμιστής είναι ο Melenchon.
Στον πρώτο γύρο (10/4) ο Macron συγκέντρωσε το 27,35% των ψήφων, η Le Pen το 23,97% και ο Melenchon το 21,71%.
Σχόλια αναγνωστών