Για διάσπαση της Ουκρανίας, ευθέως, κάνει λόγο η ρωσική κυβέρνηση, διά στόματος του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Nikolai Patrushev.
Οι λαοί βιώνουν τον φόβο των θηριωδιών των εθνικιστικών ταγμάτων, επομένως το αποτέλεσμα της δυτικής πολιτικής και του καθεστώτος του Κιέβου δεν μπορεί παρά να είναι η διάσπαση αυτής της χώρας σε πολλά κράτη, είπε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Σε μια προσπάθεια να πολεμήσουν τη Ρωσία, οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας τους προστατευόμενους τους στο Κίεβο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα αντίπαλο δέος στη χώρα μας, επιλέγοντας κυνικά και διχάζοντας έναν λαό.
Η Ουάσιγκτον πολύ πριν από το πραξικόπημα του 2014 εμφύσησε στους Ουκρανούς εθνικιστικές ιδέες και μίσος για οτιδήποτε ρωσικό» είπε ο Patrushev σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι, αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να έχουν περιέλθει σε τέλμα, η Μόσχα κάνει λόγο για επί της ουσίας εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τις συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Η δε Ρωσία διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως στόχος της είναι η κατάληψη της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, υπονοώντας παράλληλα πως το σχέδιο δεν αποκλείει και μια επίθεση στη Μολδαβία και συγκεκριμένα, στην Υπερδνειστερία, όπου και εκεί υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείστερο, αποκόπτοντας τη σύνδεση με την περιφέρεια της Οδησσού τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς.
Εάν ληφθεί υπόψη πως οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα, τη στιγμή μάλιστα που η Μόσχα διαβεβαιώνει πως όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί, στο τέλος θα επιτευχθούν, γίνεται προφανές πως το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για έναν πόλεμο διαρκείας.
Αυτό υποστήριξε άλλωστε και στο χθεσινοβράδινο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος είπε πως παραμένει άγνωστο το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.
Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν πως η επίθεση στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, δεν αποκλείεται παρά να είναι η προαναγγελία μιας ευρύτερης ρωσικής επίθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με μια νέα συμφωνία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.
Και όλα αυτά τη στιγμή που για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres βρίσκεται στη Μόσχα όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Putin σε μια προσπάθεια να πιέσει για κατάπαυση του πυρός.
Στόχος του Putin η Υπερδνειστερία;
Την περασμένη εβδομάδα ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Rustam Minnikayev υποστήριξε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, αναφέροντας μάλιστα πως αυτό θα αποτελέσει «μια διέξοδο προς την Υπερδνειστερία», όπου όπως είπε, «υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».
Επρόκειτο για μια τοποθέτηση που έβαζε ανοιχτά την Υπερδνειστερία στο ρωσικό στόχαστρο, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μολδαβία και η αποσχισθείσα αυτή Δημοκρατία μνημονεύονταν ως οι επόμενοι στόχοι του Putin προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή ακόμα πιο δυτικά στο έδαφος της Ευρώπης.
Τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από επιθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Μολδαβία - και όχι μόνο - για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu ανακοίνωσε ότι συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εκτιμήσει το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην χώρα.
Σημειώνεται πως κατόπιν των δηλώσεων του Ρώσου στρατηγού, η Μολδαβία είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».
Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας κάνουν λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι δηλώσεις της προέδρου της Μολδαβίας Maya Sandu
Μετά από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Μολδαβίας, η πρόεδρος της χώρας Maya Sandu έκανε δηλώσεις, στις οποίες ανέφερε ότι η Μολδαβία δεν σχεδιάζει τον αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας, ωστόσο θα υπάρχει αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης για την διαφύλαξη της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την ρωσική πλευρά.
Maia Sandu ปธน.Moldova กล่าวถึงสถานการณ์ใน Pridnestrovie
— ????????? ?? lll ?? (@YugBamBaby) April 26, 2022
?ไม่ได้วางแผนที่จะปิดล้อม Transnistria แต่มีการพูดคุยอย่างสันติและการแก้ปัญหาทางการทูต
?Moldova เพิ่มระดับความพร้อมและเสริมสร้างความมั่นคง
?ไม่มีแผนจะเจรจากับปูติน#ยูเครน #Ukraine #ยูเครนรัสเซีย #StopRussia #Moldova https://t.co/1oZDmmSP50 pic.twitter.com/iyqgvILJok
Τρομοκρατικές επιθέσεις
Εικόνες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τον βομβαρδισμό της γέφυρας στη Zatoka.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η ρωσική διοίκηση να ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, με πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς του Κρεμλίνου, ειδικότερα για τη Μολδαβία και τη στρατηγική θέση που κατέχει για την Οδησσό και συνολικότερη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Today, a missile hit the bridge on the Dniester Estuary. This bridge is a vital transport artery that connects Odessa with the Romanian border. Also, it’s almost the only road and railway communication between three districts of the Odessa region. (IPC-#Ukraine ) #UkraineRussia pic.twitter.com/hBwY9pDBCQ
— Abelardo Vázquez (@Abelard0Vazquez) April 26, 2022
Από την άλλη, οι αυτονομιστές έκαναν λόγο για τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ αποφασίστηκε να αυξηθεί ο συναγερμός για νέες τρομοκρατικές απειλές.
«Καταγράφηκαν τρία γεγονότα: το κτήριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Tiraspol, μια στρατιωτική μονάδα κοντά στο χωριό Parkany και οι πύργοι ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού κέντρου κοντά στο χωριό Mayak υπέστησαν ζημιές» ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Vadim Krasnoselsky σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα είχαν αναφερθεί εκρήξεις σε δύο κεραίες ραδιοφώνου ενώ χθες Δευτέρα 25/4 επιθέσεις έγιναν και στο κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας της Υπερδνειστερίας.
«Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο χωριό Maiac, στην περιοχή Grigoriopol: η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Υπερδνειστερίας.
Όπως έγινε γνωστό από την επίθεση, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ διευκρινίστηκε πως οι κεραίες αυτές, οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδονται ρωσικά προγράμματα.
Επιθέσεις
Aλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν και χθες Δευτέρα 25/4 στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της περιοχής της Υπερδνειστερίας.
Από τις επιθέσεις αυτές, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Δύο ώρες αργότερα, η αστυνομία της Υπερδειστερίας ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε επίθεση με χειροβομβίδες.
«Τα παράθυρα των επάνω ορόφων έσπασαν.
Καπνός υψώνεται από το κτίριο.
Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται η κατεστραμμένη πόρτα της εισόδου και τα σπασμένα παράθυρα ενός γειτονικού κτιρίου.
Πυροσβέστες και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διακόπηκε.
Δυο σενάρια για ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία
Οι δύο πλευρές έχουν σημάνει συναγερμό και αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών που επεκτείνουν δυτικότερα τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο όλα γίνονται από τους Ρώσους: για να δεσμεύσει δυνάμεις η Ουκρανία στα δυτικά σύνορά της ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη επίθεση της στα ανατολικά προς το Χάρκοβο ή και για να διευκολυνθούν επίσης οι επιθέσεις σε υποδομές στη δυτική Ουκρανία, απ’ όπου μεταφέρεται πολεμικός εξοπλισμός της Δύσης.
Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή η ευθύνη βαραίνει τους Ουκρανούς που θέλουν να επεκτείνουν τις συρράξεις στο έδαφος της Μολδαβίας ώστε να προκαλέσουν επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι τυχαίες δηλώσεις Ουκρανών που μιλούν ανοιχτά για προετοιμασίες για επίθεση στην Υπερδνειστερία.
«Η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να «αποστρατικοποιήσει» τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών στρατευμάτων που μας απειλούν. Αυτό θα επιτρέψει τη σύλληψη Ρώσων αιχμαλώτων για ανταλλαγή, την εξάλειψη της απειλής από τα ρωσικά στρατεύματα, την κατάσχεση μεγάλων οπλοστασίων πυρομαχικών και την απελευθέρωση δύο ουκρανικές ταξιαρχίες που βρίσκονται στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας», είπε ο Budushov, ένας από τους κύριους στρατιωτικοπολιτικούς προπαγανδιστές.
Το καθεστώς της Υπερδνειστερίας
Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία το 1990, έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία.
Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας.
Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.
Η Υπερδνειστερία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία.
Κατά καιρούς η Μόσχα υποστηρίζει ότι «υπάρχουν επίσης περιπτώσεις καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού» στην Υπερδνειστερία, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών