Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άχρηστες οι κυρώσεις στον Putin - Διπλάσια τα έσοδα της Ρωσίας από ΕΕ σε αέριο, πετρέλαιο τους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία

Άχρηστες οι κυρώσεις στον Putin - Διπλάσια τα έσοδα της Ρωσίας από ΕΕ σε αέριο, πετρέλαιο τους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία
Στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας - Μεγαλύτερος εισαγωγέας η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Τα έσοδα της από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ διπλασίασε η Ρωσία κατά τη διάρκεια των μηνών του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ρωσία επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι ο όγκος των πωλήσεων των ορυκτών καυσίμων μειώθηκε.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Ρωσία έλαβε περίπου 62 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα τους δύο μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, σύμφωνα με ανάλυση των ναυτιλιακών κινήσεων και φορτίων από το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Διπλάσια έσοδα από την ΕΕ

Όσον αφορά την ΕΕ, οι εισαγωγές της ήταν περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ για το δίμηνο αυτό, σε σχέση με τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανά ετησίως, ή περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.
Τα ποσά αυτά δείχνουν πως κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία διπλασίασε τα έσοδα της από την ΕΕ.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πώς η Ρωσία και παρά τις κυρώσεις της Δύσης, εξακολουθεί να επωφελείται από τον ασφυκτικό έλεγχο που έχει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Αν και οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν μειωθεί από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η κυριαρχία της Ρωσίας ως πηγής φυσικού αερίου σημαίνει ότι η διακοπή των προμηθειών αύξησε περαιτέρω τις τιμές, οι οποίες ήταν ήδη υψηλές λόγω της μειωμένης προσφοράς καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες επιχειρούσαν να ανακάμψουν από την πανδημία Covid-19 .
3_199.JPG
Στην παγίδα η ΕΕ

Οι αποστολές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία σε ξένα λιμάνια μειώθηκαν κατά 30% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου, σε σύγκριση με τα ποσοστά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν από την εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της CREA.
Όμως, οι υψηλότερες τιμές που μπορεί τώρα να επιβάλει η Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της σημαίνει ότι τα έσοδά της, τα οποία ρέουν σχεδόν απευθείας στη ρωσική κυβέρνηση μέσω κρατικών εταιρειών, έχουν αυξηθεί παρά τις κυρώσεις και τους όποιους περιορισμούς στις εξαγωγές.
Η Ρωσία έχει επί της ουσίας παγιδεύσει την ΕΕ, καθώς οι περαιτέρω περιορισμοί σημαίνουν περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Σε δηλώσεις του ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής για το CREA, είπε ότι τα χρήματα αυτά στήριξαν την πολεμική προσπάθεια του Putin και ότι ο μόνος τρόπος για να απενεργοποιηθεί η πολεμική του μηχανή του Ρώσου προέδρου είναι η άμεση απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
«Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για το καθεστώς του Putin.
Οι συνεχιζόμενες εισαγωγές ενέργειας αποτελούν τα σημαντικότερα κενά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Όλοι όσοι αγοράζουν αυτά τα ορυκτά καύσιμα είναι συνένοχοι στις φρικτές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που πραγματοποιούνται από τον ρωσικό στρατό» ανέφερε ο Myllyvirta.
Μάλιστα τα στοιχεία της CREA δείχνουν ότι πολλές εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνέχισαν να πραγματοποιούν υψηλούς όγκους συναλλαγών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell και ExxonMobil.

Η Γερμανία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας

Βάσει των στοιχείων αυτών η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου τους τελευταίους δύο μήνες, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι η διακοπή της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο ήταν προτεραιότητα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πλήρωσε περίπου 9 δισ. ευρώ για εισαγωγές κατά την περίοδο του πολέμου.
Η Ιταλία και η Ολλανδία ήταν επίσης μεγάλοι εισαγωγείς, με περίπου 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ και 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, αλλά καθώς αυτές οι χώρες λειτουργούν μεγάλα λιμάνια, τα οποία λαμβάνουν προϊόντα για διύλιση και χρήση στις χημικές βιομηχανίες καθώς και για εγχώρια κατανάλωση, πολλές από αυτές τις εισαγωγές ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν αλλού.
«Δύο μήνες μετά την εισβολή του Putin στην Ουκρανία, η Γερμανία εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή με περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών ορυκτών καυσίμων» αναφέρει η Bernice Lee, διευθύντρια ερευνών στο thinktank Chatham House, η οποία επισημαίνει ότι αν και «ο κόσμος περιμένει από τη Γερμανία να επιδείξει δύναμη και αποφασιστικότητα απέναντι στη Ρωσία, αντ' αυτού χρηματοδοτούν τον πόλεμο και μπλοκάρουν ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης