Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 8% σύμφωνα με την Eurostat και στο 8,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι ανατιμήσεις - «φωτιά» κυρίως σε ενέργεια και τρόφιμα αναμένεται να συνεχιστούν, με τα ελληνικά νοικοκυριά να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις λόγω της ακρίβειας.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στις οικιακές τιμές του φυσικού αερίου (+96%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται στο 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% τον Μάρτιο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο).
ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 46,2% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας τον Μάρτιο
Την ίδια ώρα, πολλή μεγάλη αύξηση, της τάξης του 46,2%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 48,7%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 45,4%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 10,6% τον Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών