Υποχώρηση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 29 Απριλίου, με τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να διανύει τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020.
Με την Amazon να έχει πάρει τη θέση της Meta, αλλά αντεστραμμένα με ισχυρή βουτιά, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, οδεύοντας στο κλείσιμο ενός δύσκολου μήνα
Παράλληλα, οι μετοχές πρόκειται να ολοκληρώσουν τον μήνα σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν μια σειρά από αντίθετους ανέμους: από τη νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τα αυξανόμενα επιτόκια, τον επίμονο πληθωρισμό, μέχρι τα lockdown στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, η ουκρανική κρίση, πληθωρισμός, υψηλές τιμές ενέργειας και ανατιμήσεις επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία με την αβεβαιότητα να παραμένει…
Στο επίκεντρο ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - Δύσης, ενώ είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και εάν αναφέρεται ως σχεδιασμός.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 2,77%, στις 32.977 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 «υποχωρεί» -3,63%, στις 4.131 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει πτώση -4,17%, στις 12.334 μονάδες.
Στα μάκρο,σε ετήσια βάση, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης κινήθηκε με ρυθμό 6,6% από το 6,4% του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας υψηλό από το 1981.
Το πιο στενό δομικό μέτρο του δείκτη, το οποίο εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές του φαγητού και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, κατέγραψε μικρότερη άνοδο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, όπως προέβλεπε η αγορά.
Σε μια θετική ένδειξη ωστόσο, σε ετήσια βάση σημείωσε μικρή μείωση στο 5,2% από 5,3% του Φεβρουαρίου, εμφανίζοντας τον πρώτο μήνα υποχώρησης σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Επίσης, ο δείκτης κόστους απασχόλησης ενισχύθηκε κατά 1,4% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από την άνοδο κατά 1% που είχε σημειώσει το τρίμηνο που είχε προηγηθεί.
Σημειώνεται ότι αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν μεσοσταθμικά μικρότερη αύξηση της τάξεως του 1%.
Σε επίπεδο έτους ο δείκτης κινήθηκε με ρυθμό 4,5% από το 4% που είχε προηγηθεί.
Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό κλάδο αυξήθηκαν με ρυθμό 1,3% έναντι του 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5% το τρίμηνο, όπως και το περασμένο.
Οι συνολικοί μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 1,2% μετά την άνοδο 1% που είχαν εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση η αύξηση ανήλθε στο 4,7%, από το 4,5% του τελευταίου τρίμηνου του 2021.
Στα επιχειρηματικά, διπλασιασμό κερδών ανακοίνωσε η Exxon Mobil το α’ τρίμηνο του 2022, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρόλο που χρειάστηκε να προχωρήσει σε απομείωση 3,4 δισ. δολαρίων από την προγραμματισμένη έξοδο της από τη Ρωσία.
Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία πετρελαίου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 5,48 δισ. δολαρίων ή 1,28 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο, σε σχέση με τα 2,73 δισ. δολάρια ή 64 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ένα πλήγμα 3,4 δισ. δολαρίων από τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Ρωσία.
H Amazon βλέπει τον τίτλο της να βουλιάζει κατά 12,7% μετά τα απογοητευτικά μεγέθη που ανακοίνωσε, με ζημίες της τάξης των 7,56 δολ. ανά μετοχή (περίπου 4 δισ. δολ.).
Αντίθετα, η Apple εντυπωσίασε με τις δικές της επιδόσεις και πραγματοποιούσε ισχυρό ράλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αλλά το κλίμα αντιστράφηκε όταν στη συνέχεια προέβλεψε ενδεχόμενο πλήγμα από 4 έως 8 δισ. λόγω lockdowns στην Κίνα και πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το τίτλος της δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του και κινείται με άνοδο 1,2% πλέον.
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές
Τα εταιρικά αποτελέσματα στηρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να σημειώνουν ήπια άνοδο.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς και τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,84%, στις 14.097 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,47% στις 7.544 μονάδες.
Στις 6.533 μονάδες με κέρδη 0,4% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με άνοδο 0,73%, στις 24.232 μονάδες.
Στα μάκρο, ανεκόπη απότομα η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας το πρώτο τρίμηνο 2022, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν, με φόντο την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης υπηρεσίας στατιστικών INSEE την Παρασκευή.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αμετάβλητο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για τον Ιανουάριο-Μάρτιο, σημειώνοντας απότομη επιβράδυνση από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,8%, η οποία αναθεωρήθηκε από 0,7% προηγουμένως.
www.bankingnews.gr
Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο - Στο -3,63% ο S&P 500, ο Nasdaq -4,17%
Πτώση στη Wall Street...
Σχόλια αναγνωστών