Η πολεμική ρητορική μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχει γίνει ακόμα πιο έντονη, προκαλώντας ανησυχίες πως μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παγκόσμιων κέντρων εξουσίας θα μπορούσε να είναι πιο πιθανή.
Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο ευρωπαϊκές χώρες και έχει προειδοποιήσει τη Δύση αρκετές φορές ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι «πραγματικός».
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε, όπως είπε, «αστραπιαία» απάντηση από τη Μόσχα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην δοκιμάσει την υπομονή του.
Από την πλευρά τους, οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τη ρωσική ρητορική περί ενός πυρηνικού πολέμου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καλεί τους δυτικούς συμμάχους να «διπλασιάσουν» την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Πυρηνικός πόλεμος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου «δεν μπορεί να υποτιμηθεί» και πρόσθεσε ότι η προμήθεια όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμεί με τη συμμετοχή της στρατιωτικής συμμαχίας σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία.
Ο Putin επανέλαβε την πολεμική ρητορική του την Τετάρτη (27/4/2022), απειλώντας με «αστραπιαία» αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας παρεμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας και δημιουργώντας αυτό που αποκάλεσε «στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία».
Στη συνέχεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων αλλά και πυρηνικών όπλων όταν προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει τα «εργαλεία» για μια ανταποδοτική απάντηση «που κανείς άλλος δεν μπορεί να καυχηθεί ότι έχει τώρα… θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί».
Σύρραξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Το CNBC ρώτησε Αμερικανούς στρατηγούς και γεωπολιτικούς αναλυτές για το ενδεχόμενο άμεσης σύρραξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Πιστεύουν, πως οι πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου υπάρχουν αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και θεωρούν, πως ο Ρώσος πρόεδρος παίζει με την ανησυχία της Δύσης για μία τέτοια καταστροφική σύρραξη.
«Πιστεύω ότι είναι εκτός του πεδίου των πιθανοτήτων αυτή τη στιγμή ότι θα υπάρξει ένας πυρηνικός πόλεμος ή ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος που πραγματικά θα επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο Samuel Ramani, γεωπολιτικός αναλυτής και συνεργάτης στο Royal United Services Institute.
«Εάν υπάρχει κάποια επέκταση στα σύνορα αυτή τη στιγμή, πιθανότατα να περιοριστεί στη Μολδαβία που είναι ευάλωτη σε εισβολή», είπε.
Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στη χρήση της πυρηνικής απειλής ως τρόπο αποτροπής της Δύσης από το να ακολουθήσει πολιτικές ασφαλείας που δεν της αρέσουν, με την κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των μελών του ΝΑΤΟ από την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία .
Η επικίνδυνη ημερομηνία
Ωστόσο, ο Ramani σημείωσε ότι η απειλή που θέτει η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει πιο οξεία εάν αισθανόταν ταπεινωμένη στο πεδίο της μάχης.
Ειδικότερα, οι στρατιωτικές δυσκολίες στην Ουκρανία γύρω στις 9 Μαΐου θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο κίνδυνο.
Αυτή είναι η «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας - η επέτειος της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο Putin είναι απρόβλεπτος εάν αισθανθεί ότι η Ρωσία ταπεινώνεται με κάποιο τρόπο… και εάν υπάρχουν μεγάλες αποτυχίες, ειδικά γύρω στις 9 Μαΐου, τότε υπάρχει κίνδυνος», είπε.
Αυτή είναι μία ημερομηνία, που ανησυχεί και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς.
«Αλλά υπάρχει επίσης μια λογική αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής που ελπίζουμε ότι θα χαλιναγωγήσει τους πάντες», πρόσθεσε.
Οι απειλές για πυρηνικά είναι μέρος της στρατηγικής Putin δήλωσε ο William Alberque, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των όπλων στο think tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Ο Putin απολαμβάνει να χρησιμοποιεί επικίνδυνες καταστάσεις και πιστεύει ότι έχει πολύ μεγαλύτερη όρεξη για ρίσκο από τη Δύση», είπε στο CNBC.
«Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την παλιά τακτική «αν σε τρομοκρατήσω αρκετά, θα κάνεις πίσω»», επισήμανε.
«Σε τελική ανάλυση, εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ακόμη και ένα χτύπημα επίδειξης, αυτό θα μετέτρεπε τη Ρωσία σε παγκόσμιο παρία», συνέχισε..
«Απλώς πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τον κίνδυνο και να διατηρήσουμε τα νεύρα μας και να μην πανικοβάλλουμε όταν κάνει κάτι που δεν περιμέναμε», επισήμανε.
Επέκταση του πολέμου
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα υπάρξει άμεση αντιπαράθεση, δήλωσε στο CNBC ο Liviu Horovitz, ερευνητής πυρηνικής πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας. «Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν επανειλημμένα πει ότι δεν πρέπει να κλιμακωθεί η σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία και δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα πολεμήσουν στην Ουκρανία σύντομα».
Ωστόσο, εάν ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος, «οι συνολικές συμβατικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ ξεπερνούν αυτές της Ρωσίας», σημείωσε.
Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις», είπε — βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν τυχαίο και δυνητικά καταστροφικό πόλεμο.
Ο οικονομικός πόλεμος
Ενώ το ΝΑΤΟ απέφυγε να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως άμεση επίθεση στη Ρωσία, οι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να ασκούν πίεση στη Μόσχα.
Πράγματι, η οικονομική δυσκολία για τη Ρωσία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με τη μορφή περισσότερων κυρώσεων στις επιχειρήσεις, τους βασικούς τομείς και τους αξιωματούχους της κοντά ή εντός του καθεστώτος του Putin. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα, κατά 8,8% το 2022 στο βασικό του σενάριο ή κατά 12,4% σε ένα πιο συντηρητικό σενάριο, ανέφερε το Reuters.
Από την πλευρά της, η Ρωσία προσπάθησε να προκαλέσει τα δικά της πλήγματα στις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Αυτή την εβδομάδα ανέστειλε την παροχή αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να το πληρώσουν σε ρούβλια.
Η κίνηση της Ρωσίας χαρακτηρίστηκε ως «εκβιασμός» από την ΕΕ.
Η... πολεμική νοοτροπία
Ενώ μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης παραμένει λιγότερο πιθανή αναλυτής με μεγάλη γνώση της ρωσικής κατάστασης εκτίμησε πως οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να εμποτίσουν τους πληθυσμούς τους με μια «πολεμική νοοτροπία» για να τους προετοιμάσουν για τις κακουχίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθώς συνεχίζονται οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο.
Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και αγαθών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Είναι πιθανό να δούμε μια περαιτέρω κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου, γιατί κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι μια λογική κίνηση και από τις δύο πλευρές που δυσκολεύονται πολύ να πολεμήσουν η μια την άλλη με άμεσο τρόπο λόγω των κινδύνων πυρηνικής κλιμάκωσης», ανέφερε.
Ο Maximilian Hess,, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε στο CNBC: «Η Ρωσία θα διακόψει το φυσικό αέριο σε περισσότερες χώρες, θα αυξήσει τις απαιτήσεις της σε ρούβλια, γιατί θέλει να διασφαλίσει ότι η μετατρεψιμότητα του ρουβλίου παραμένει ανοιχτή και η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό με πλήρη πολεμική νοοτροπία, κάνοντας τους δυτικούς πληθυσμούς να καταλάβουν ότι αυτό θα έχει πραγματικό οικονομικό κόστος και πραγματικές επιπτώσεις στο κόστος των αγαθών, στο κόστος ζωής και στον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια».
Αν δεν πάρουμε αυτήν την πολεμική νοοτροπία και δεν την εφαρμόσουμε στον οικονομικό πόλεμο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον Putin να κερδίσει και να έχει επιτυχίες εκεί», είπε ο Hess.
Μακριά το τέλος του πολέμου
Μετά από περισσότερους από δύο μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει επεκτείνει τον έλεγχό της σε εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία μέσω της περιοχής Donbass στην προσαρτημένη επικράτειά της, την Κριμαία.
Αλλά έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα.
Εν τω μεταξύ, η Δύση συνεχίζει να υπόσχεται ολοένα και περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία και οι δυνάμεις της χώρας προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, σηματοδοτώντας μια παρατεταμένη και αιματηρή σύγκρουση.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Ο Andrius Tursa, σύμβουλος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στην Teneo Intelligence, είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «δεν φαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Δύση πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται».
«Η ρητορική στη Ρωσία έχει ήδη μετατοπιστεί από τις δηλώσεις για την καταπολέμηση των εθνικιστών στην Ουκρανία σε έναν υποτιθέμενο proxy πόλεμο με το ΝΑΤΟ.
Τα πολλαπλά σημεία ανάφλεξης θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη Δύση», είπε.
Αυτές περιλαμβάνουν πρόσφατες εκρήξεις στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας (που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για αυξημένη ρωσική παρουσία στην περιοχή) που θα μπορούσαν να φέρουν τη σύγκρουση «επικίνδυνα κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε ο Tursa.
Τέλος, οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα γίνουν αντιληπτές από τη Μόσχα ως άλλη μια απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή της Βαλτικής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών