Διεθνή

Goldman Sachs: “Μία επανάληψη της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ιρλανδία είναι απίθανο να συμβεί”

Goldman Sachs: “Μία επανάληψη της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ιρλανδία είναι απίθανο να συμβεί”
Εξαιρετικά απίθανο θεωρεί η Goldman Sachs η Ιρλανδία να γνωρίσει την ίδια κρίση με αυτή της Ελλάδας και να οδηγηθεί τελικά στην αίτηση για βοήθεια, όπως έγινε και με τη χώρα μας πριν από πέντε μήνες περίπου.
“Μία επανάληψη της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ιρλανδία είναι απίθανο να συμβεί”, σήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής Michael Vaknin της Goldman στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι παρόλο που τα spread της Ιρλανδίας έχουν φτάσει στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα, η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το spread του ιρλανδικού ομολόγου έχει αυξηθεί 112 μ.β. μέσα σε ένα μήνα, ενώ τώρα διαμορφώνεται στις 430 μ.β.
Η οικονομία της Ιρλανδίας συρρικνώθηκε κατά το β’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο κατά 1,2%. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, μεταβλήθηκε προς τα κάτω και το νούμερο της ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο - από 2,7% σε 2,2%.
Η ιρλανδική κυβέρνηση επιχειρεί να διαβεβαιώσει τους επενδυτές για την κατάσταση της οικονομίας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες και λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα. Εκτιμάται ότι η φημολογία για χρεοκοπία της Anglo Irish Bank συνέβαλε αποφασιστικά στην αύξηση των ιρλανδικών spreads.
Η Goldman θεωρεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης ρευστότητας, πολύ πιο εύκολα από ότι οι ελληνικές. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, η ΕΚΤ διαθέτει το μηχανισμό, και τη νομιμότητα, να αγοράσει ιρλανδικά ομόλογα ώστε να αποσυμπιέσει τις ανοδικές τάσεις, μηχανισμός που δεν υπήρχε στην περίπτωση της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης