Oι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 2 Μάιου 2022 για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της απόφασης της Gazprom να αναστείλει τις εξαγωγές προς Πολωνία και Βουλγαρία
Yπέρ της σταδιακής απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ τάσσεται η πλέον Γερμανία υποχωρώντας έναντι των ασφυκτικών πιέσεων των ΗΠΑ για διεύρυνση των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα την Financial Times την Κυριακή 1η Μάιου 2022.
Σκληραίνει ο Putin
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Vlαδιμιρ Putin σκληραίνει στη στάση του και υπέγραψε το διάταγμα για τις προϋποθέσεις των δυτικών εταιρειών ώστε να ανοίξουν λογαριασμό στην τράπεζα της Gazprom για να καταβάλλουν σε ρούβλια τις προμήθειές του σε φυσικό αέριο αναδεικνύοντας ότι δεν προκειται να υπαναχωρήσει από τις απαιτήσεις του για τις πηρωμές φυσικού αερίου
.
H Σύνοδος Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου
Η Γερμανία αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στις Βρυξέλλες για εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί όλα τα κράτη-μέλη καθώς το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονο διχασμός εντος της ΕΕ, εν όψει μιας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποίαν θα συζητηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαΐου.
Χρόνος προετοιμασίας
Ο Jörg Kukies,, ένας από τους στενότερους συμβούλους του καγκελαρίου Olaf Scholz, δήλωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά χρειάζεται «μερικούς μήνες» για να προετοιμαστεί.
Από γερμανικής πλευράς είχε προσφάτως αναφερθεί ότι ο χρόνος που απαιτείται είναι μέχρι το τέλος του 2022.
Το πανάκριβο LNG
Mέχρι το τέλος του 2021 ο ενεργειακός σχεδιασμός της Γερμανίας δεν προέβλεπε επενδύσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα ούτε ένα τέρμιναλ LNG.
Ωστόσο, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οι Γερμανοί άρχισαν να προμηθεύονται- με αυξημένο κόστος βέβαια και με αξιοσημείωτες συνέπειες για την οικονομίας τους - μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, καθώς και από γειτονικές χώρες, οι οποίες ήδη διαθέτουν λιμάνια με τέρμιναλ LNG. Πρόκειται κυρίως για το Ρότερνταμ στην Ολλανδία και το Ζέεμπρουγκε στο Βέλγιο.
Στη Βόρεια Θάλασσα το πρώτο τέρμιναλ
Οι αγορές αυτές συνέβαλαν στο να μειωθεί εντυπωσιακά μέσα σε λίγους μήνες η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, από το 55% στο 35%.
Τώρα η Γερμανία θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και επαναφέρει παλαιότερα σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου τέρμιναλ LNG στη Βόρεια Θάλασσα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Βίλελμσχαφεν.
Ήδη ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες της πολεοδομίας και σε λίγες ημέρες αρχίζει η προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση, η οποία όμως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις 5 Ιουνίου.
Όλα αυτά βέναιαια απαιτούν τεράστις επενδύσεις και το σημοσιονομικό κόστος αναμένεται να είναι τεράστιο – ενώ ο σίγουρες ωφελημένες είναι οι ΗΠΑ
Επιτάχυνση
Με την ΕΕ να συζητά αυτήν την εβδομάδα τις πιο σκληρές κυρώσεις της στη Μόσχα, η προθυμία του Βερολίνου να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά του αυξάνει την πιθανότητα να ληφθεί απόφαση για εμπάργκο του μπλοκ στον ρωσικό «μαύρο χρυσό».
Η αρχική απροθυμία
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία και το πιο ισχυρό μέλος της ΕΕ, ήταν αρχικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, κατά τις πρώτες εβδομάδες της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο έχει αλλάξει τη θέση της .
«Θέλουμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο, αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να φέρουμε άλλες πηγές πετρελαίου στη χώρα μας», δήλωσε ο Kukies στους Financial Times.
Τα περισσότερα γερμανικά διυλιστήρια έχουν ήδη στραφεί σε άλλους προμηθευτές.
Προσπάθεια για συναίνεση και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα
Αξιωματούχοι της Επιτροπής συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με πρεσβευτές κρατών μελών αυτό το Σαββατοκύριακο (30/4 – 1/5) σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κάποιας μορφής συναίνεση σχετικά με τους όρους και τις λεπτομέρειες οποιουδήποτε σχεδίου για περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, που αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εισαγωγών αργού του μπλοκ.
Ελπίζουν να συντάξουν μια επίσημη πρόταση μέχρι την Τρίτη 3 Μάιου .
Οι πρεσβευτές θα συζητήσουν αυτήν την πρόταση την Τετάρτη 4 /5, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να μην επιτευχθεί τελική συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση.
Διαφοροποιήσεις
Πάντως, ενώ το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ενός εμπάργκο στο πετρέλαιο, ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, πιέζουν για άλλα μέτρα, όπως ανώτατο όριο τιμών ή δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν πλήρη απαγόρευση. Από την άλλη όμως, το δίκτυο της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας παραμένει διασυνδεδεμένο με τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο χώρες – που δεν διαθέτουν πρόσβαση στη θάλασσα – έχουν λίγες εναλλακτικές για προμήθεια πετρελαίου. «Δεν είναι απλώς θέμα λήψης μιας πολιτικής απόφασης, αλλά και τεχνικό ζήτημα», είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξετάζεται στήριξη των κρατών τα οποία, για να προχωρήσουν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες στα δίκτυά τους.
To veto της Ουγγαρίας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Vicror Orban προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, καθώς κάτι τέτοιο θα σκότωνε την ουγγρική οικονομία».
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο CNN ότι το 85% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας και το 65% του πετρελαίου της προέρχονταν από τη Ρωσία και ότι «δεν υπήρχαν εναλλακτικές διαδρομές που θα μας επέτρεπαν να απαλλαγούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα δύο χρόνια».
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαφοροποιηθούμε», πρόσθεσε.
Δυσκολίες και στη Γερμανία
Και η Γερμανία, όμως, θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η μεγαλύτερη πρόκληση παρουσιάζεται σε δύο διυλιστήρια στην ανατολική Γερμανία, το Schwedt και το Leuna, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Μόσχας.
Και τα δύο συνδέονται με έναν αγωγό που είναι γνωστός ως «Ντρουζιά» – στα ρωσικά «φιλία» – που εισάγει αργό πετρέλαιο απευθείας από τη Ρωσία.
Ο Kukies είπε ότι οι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να διασφαλιστεί ότι το διυλιστήριο Schwedt, που διαχειρίζεται η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, θα μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο από δεξαμενόπλοια μέσω του Ροστόκ στη Βαλτική Θάλασσα.
Αλλά για να συμβεί αυτό, «το λιμάνι του Ροστόκ πρέπει να εμβαθυνθεί και να πραγματοποιηθούν εργασίες στον αγωγό που το συνδέει με το (διυλιστήριο του) Schwedt».
«Είναι θέμα λίγων μηνών», υποστήριξε, σημειώνοντας πως η Γερμανία «θα λύσει όλα τα προβλήματα μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο».
Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών
Η συζήτηση για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο επανέρχεται καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 2 Μάιου 2022 για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της απόφασης της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να αναστείλει τις εξαγωγές προς Πολωνία και Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα, λόγω έλλειψης πληρωμών σε ρούβλια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών