Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, με το επιχείρημα ότι ότι μέσω της επιβολής της υπηρεσίας Apple Pay στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων της, εμποδίζει τον ανταγνωισμό στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών.
Η Κομισιόν τονίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone «καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές κινητών πορτοφολιών» εμποδίζοντας ανταγωνιστικές λύσεις να λειτουργούν στις συσκευές της.
Αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία που διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Apple, καθώς είχε προηγηθεί πέρσι κι άλλη ευρωπαϊκή κατηγορία κατά του αμερικανικού κολοσσού για στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά ροής μουσικής μετά από καταγγελία από το Spotify
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απέστειλε στην Apple μια έκθεση στην οποία διατυπώνεται η συγκεκριμένη κατηγορία και περιγράφεται λεπτομερώς πώς η εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές για κινητά πορτοφόλια σε συσκευές iOS.
Η Επιτροπή είπε ότι οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Apple χρονολογούνται από το 2015, όταν κυκλοφόρησε το Apple Pay.
«Έχουμε ενδείξεις ότι η Apple περιόρισε την πρόσβαση τρίτων σε βασική τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λύσεων κινητών πορτοφολιών στις συσκευές της Apple», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager.
«Στην κοινοποίηση αιτιάσεων, διαπιστώσαμε προκαταρκτικά ότι η Apple μπορεί να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό, προς όφελος της δικής της λύσης Apple Pay», πρόσθεσε.
Η Apple, που απειλείται πλέον με την επιβολή μεγάλου προστίμου απο τις ευρωπαϊκές αρχές το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου της ή 36,6 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τα έσοδά της πέρυσι, αν και οι κυρώσεις της ΕΕ σπάνια φτάνουν το ανώτατο όριο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή.
«Το Apple Pay είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που είναι διαθέσιμες στους ευρωπαίους καταναλωτές για την πραγματοποίηση πληρωμών και έχει εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στο NFC, ενώ έχει θέσει κορυφαία πρότυπα στον κλάδο για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.
Η Vestager απέρριψε όμως το επιχείρημα ασφάλειας της εταιρείας.
«Η έρευνά μας μέχρι σήμερα δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει έναν τόσο υψηλότερο κίνδυνο ασφάλειας. Αντίθετα, τα στοιχεία στο αρχείο μας δείχνουν ότι η συμπεριφορά της Apple δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από ανησυχίες για την ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Οι μετοχές της Apple που είναι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη υποχώρησαν μετά τις ανακοινώσις της Κομισιόν αλλά πολύ περιορισμένα έως και 0,7%
Το Apple Pay χρησιμοποιείται από περισσότερες από 2.500 τράπεζες στην Ευρώπη και περισσότερες από 250 fintechs.
Το τσιπ NFC επιτρέπει τις πληρωμές με πάτημα σε iPhone και iPad.
Η Apple μπορεί να ζητήσει μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών για να υπερασπιστεί την υπόθεσή της και να στείλει γραπτή απάντηση προτού η Επιτροπή εκδώσει την απόφασή της.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή περισσότερο.
Η ΕΕ πρόκειται να εφαρμόσει νέους κανόνες για τις εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας από το 2021, που θα περιγραφούν στο νόμο για τις ψηφιακές αγορές.
Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να αναγκάσει την Apple να ανοίξει το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού σε ανταγωνιστές της, διαφορετικά διατρέχει τον κίνδυνο να κληθεί να pληρώσει αυτά τα υπέρογκα ευρωπαϊκά πρόστιμα.
www.bankingnews.gr
H Κομισιόν κατηγορεί την Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις ανέπαφες πληρωμές - Την απειλεί με πρόστιμο έως 36 δισ. δολάρια
H Apple απειλείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου της ή τα 36,6 δις δολάρια
Σχόλια αναγνωστών