Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρές εξελίξεις: Έρευνα από Imperial - Cambridge αποκαλύπτει ότι η covid μπορεί να γεράσει 20 χρόνια τον εγκέφαλο - Μείωση του IQ

Σοβαρές εξελίξεις: Έρευνα από Imperial - Cambridge αποκαλύπτει ότι η covid μπορεί να γεράσει 20 χρόνια τον εγκέφαλο - Μείωση του IQ
Το 1/3 έως και τα τα 3/4 των νοσηλευόμενων ασθενών αναφέρουν ότι ακόμη υποφέρουν από γνωστικά προβλήματα τρεις έως και έξι μήνες αργότερα
Σχετικά Άρθρα

Νέα ζοφερά ευρήματα αποκαλύπτει εκτενής έρευνα για τις επιπτώσεις που μπορεί να κοστίσει ο κορωνοϊός στον άνθρωπο.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η εν λόγω μελέτη κορωνοϊός μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο, ενώ η σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία, κάτι που ισοδυναμεί με γήρανση 20 ετών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου.
Η πρώτη έρευνα του είδους της αποκάλυψε ότι η βλάβη της εγκεφαλικής λειτουργίας ως αποτέλεσμα του σοβαρού Covid-19 μπορεί να ισοδυναμεί με 20 χρόνια γήρανσης και να ισούται με την απώλεια 10 βαθμών IQ.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Covid μπορεί να προκαλέσει διαρκή προβλήματα γνωστικής λειτουργίας και ψυχικής υγείας, με ασθενείς που έχουν αναρρώσει να αναφέρουν συμπτώματα όπως κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου», προβλήματα με την εύρεση λέξεων, διαταραχές ύπνου, άγχος, ακόμη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) μήνες μετά τη νόσηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γνωστικά προβλήματα ήταν χειρότερα για ασθενείς με Covid που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη.

Η έρευνα

Στη Μεγάλη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι περίπου ένα στα επτά άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα που περιελάμβαναν γνωστικές δυσκολίες –όπως προβλήματα στη μνήμη, στην εκμάθηση νέων πραγμάτων ή στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων– 12 εβδομάδες μετά το θετικό τεστ.
Ενώ ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επίμονα γνωστικά προβλήματα. το 1/3 έως και τα τα 3/4 των νοσηλευόμενων ασθενών αναφέρουν ότι ακόμη υποφέρουν από γνωστικά προβλήματα τρεις έως και έξι μήνες αργότερα.
Για να διερευνήσει αυτή τη σύνδεση με περισσότερες λεπτομέρειες, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από 46 άτομα που έλαβαν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, στον θάλαμο ή στη ΜΕΘ για Covid στο Νοσοκομείο Addenbrooke. Όλοι οι ασθενείς εισήχθησαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 και 16 τέθηκαν σε μηχανική υποστήριξη στη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε λεπτομερή ηλεκτρονικά γνωστικά τεστ κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά τη βαριά νόσησή τους, μέσω ενός εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται Cognitron, το οποίο μετρά διαφορετικές πτυχές των νοητικών ικανοτήτων όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική. Αξιολογήθηκαν επίσης κλίμακες που μετρούν το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Οι ασθενείς ήταν γενικά λιγότερο ακριβείς και λιγότερο γρήγοροι, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ είχαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε τεστ, στα οποία έπρεπε να βρουν μια κατάλληλη λέξη για να περιγράψουν ένα πρόβλημα.
Σε χειρότερη κατάσταση ήταν αυτοί που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και έχρηζαν μηχανικής υποστήριξης.

Το IQ

Συγκρίνοντας τους ασθενείς με 66.008 μέλη του ευρύτερου κοινού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μέγεθος της γνωστικής απώλειας είναι κατά μέσο όρο παρόμοιο με αυτό που υφίσταται ο εγκέφαλος με τη γήρανση μέσα σε 20 χρόνια, μεταξύ 50 και 70 ετών. Επίσης, σημειώνουν ότι αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 10 βαθμών IQ.
Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται τόσο αυστηρή αξιολόγηση και σύγκριση σε σχέση με τις επιπτώσεις σοβαρού Covid. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eClinicalMedicine, υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις εξακολουθούν να ανιχνεύονται για περισσότερους από έξι μήνες μετά τη βαριά νόσηση και ότι η ανάρρωση στην καλύτερη περίπτωση γίνεται σταδιακά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης