Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία ζητούν παρατάσεις για τη συμμόρφωση με τα συγκεκριμένα μέτρα λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια
Η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθυστερώντας ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων του μπλοκ που έχει ως στόχο τον πρόεδρο Vladimir Putin για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 8 Μαΐου 2022
Χωρίς συμφωνία
Μια συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ έληξε σήμερα χωρίς συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Η πρόταση της ΕΕ αποσκοπεί στην απαγόρευση του αργού μέσα στους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων έως τις αρχές Ιανουαρίου.
Εξάρτηση από τη Ρωσία και συμβολισμός
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία ζητούν παρατάσεις για τη συμμόρφωση με τα συγκεκριμένα μέτρα λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια.
Η ΕΕ επεδίωκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την ημέρα της στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, η οποία τιμά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών
Υπενθυμίζεται πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα διπλωματίας Josep Borrel, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα σε περίπτωση που τα κράτη δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το embargo πετρελαίου κατά της Ρωσίας έως το Σαββατοκύριακο (14-15/5).
Η διάσκεψη των G7
Εξάλλου, η συνάντηση των πρέσβεων είχε οριστεί εσκεμμένα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών μελών του G7, ώστε ιδανικά να υπάρχει συμφωνία για τις νέες κυρώσεις από την Ευρώπη, ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι ηγέτες και να καθορίσουν τις κινήσεις τους.
Αποκλειστικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ομάδας θα είναι, άλλωστε, το Ουκρανικό, η πιθανότητα κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ομάδα, όπως και η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Στην τηλεδιάσκεψη του G7 έχει κληθεί να συμμετέχει και ο Ουκρανός Volodymyr Zelensky, ο οποίος από την πλευρά του ζητά επίμονα πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο.
Οι συνομιλίες στα τεχνικά κλιμάκια
¨Όπως μεταδίδει το Reyters τα τεχνικά κλιμάκια των 27 μονίμων αντιπροσώπων έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν τις λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν για το έκτο πακέτο των κυρώσεων, που επικεντρώνονται κυρίως στο ρωσικό αργό, αλλά περιλαμβάνουν και άλλα μέτρα όπως η διεύρυνση των ρωσικών τραπεζών που θα «κοπούν» από το SWIFT, αλλά και περιορισμοί στη δυνατότητα των Ρώσων να αγοράσουν ιδιοκτησίες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το ακανθώδες σημείο έχει να κάνει βέβαια με την απαγόρευση των εισαγωγών και της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.
Είναι γνωστό πως αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενστάσεις και έχουν τουλάχιστον ζητήσει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από τις ρωσικές εισαγωγές.
To σχέδιο και οι αναβολές
Το σχέδιο της Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες και του διυλισμένου πετρελαίου μέχρι τα τέλη της χρονιάς
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία διασφάλιζαν περισσότερο μεταβατικό χρόνο, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν πως και η Κροατία έχει ζητήσει περίοδο χάριτος.
Η τροποποιημένες προτάσεις έδιναν περιθώρια στην Ουγγαρία και στην Σλοβακία μέχρι τα τέλη του 2024 και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, όμως φαίνεται πως στο τραπέζι δεν συζητείται μόνο ο χρόνος εφαρμογής, όσο και η δρομολόγηση επιπλέον κονδυλίων, ώστε οι εν λόγω χώρες να επενδύσουν στην δημιουργία ή τροποποίηση των υποδομών τους και την διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών.
H στάση των ΗΠΑ
Το νέο ευρωπαϊκό πακέτο θα ήταν μια καλή αρχή για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί αργότερα, στην τηλεδιάσκεψη του G7, καθώς τα κράτη μέλη της Ομάδας προσανατολίζονται επίσης να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους.
Ειδικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, το έχει δηλώσει ανοιχτά, θέλοντας να διευρύνει το περιοριστικό δίχτυ για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα εταιρικά συμφέροντα και πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
«Σκληρό» μήνυμα
Είναι δε, προφανές πως η Δύση ήθελε ιδανικά να αποστείλει από σήμερα ένα ολοκληρωμένο, νέο σκληρό μήνυμα προς το Κρεμλίνο ενόψει της αυριανής εθνικής γιορτής της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο κ. Putin έχει στήσει μια μεγαλειώδη πολιτική και στρατιωτική φιέστα στη Μόσχα και στην ομιλία που θα εκφωνήσει σκοπεύει να μεταφέρει το θρίαμβο της Ρωσίας επί των Ουκρανών νεοναζιστών και κυρίως να είναι λίαν απειλητικός προς τη Δύση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών