Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι γιατί δεν πληροί τα κριτήρια εισόδου αλλά το κυριότερο γιατί θα υποβαθμίσει και θα αλλοιώσει τα κριτήρια εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ουκρανία δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τα οικονομικά κριτήρια στα οποία υπάρχουν χαοτικές αποκλίσεις ακόμη και με τα ελάχιστα κριτήρια…
Λόγω αυτών των αντικειμενικών παραδοχών ορισμένοι στην Ευρώπη εξετάζουν την δημιουργία παράλληλης Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή μια Ένωση Β κατηγορίας στην οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν προβληματικές χώρες όπως η Ουκρανία.
Παρά την αισιοδοξία σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αίτηση ένταξης τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών προφανώς σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την ενταξιακή προσπάθεια της Ουκρανίας.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία ένταξης διαρκεί χρόνια, με ορισμένες ευρωπαϊκές, στην περίπτωση της Ουκρανίας μπορεί να επισπεύδονταν οι διαδικασίες αλλά ο Macron παραδέχτηκε ότι η ένταξη της Ουκρανίας μπορεί να διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες» .
Εν τω μεταξύ η Ουκρανία συμπλήρωσε το 2ο μέρος του ερωτηματολογίου ώστε να υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία για να επιτραπεί η Ουκρανία να ενταχθεί θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, πιθανώς αρκετές δεκαετίες», ανέφερε ο Macron.
Και στη συνέχεια τόνισε: «Αυτή είναι η αλήθεια, εκτός κι αν αποφασίσουμε να μειώσουμε δραματικά τα πρότυπα για την ένταξη και να ξανασκεφτούμε την ενότητα της Ευρώπης».
Εξετάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση Β κατηγορίας
Η άποψη του Macron έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι έτοιμη να προσφέρει μια «άποψη» για το θέμα ήδη από τον Ιούνιο.
Πάντως ο Macron υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια «παράλληλη ευρωπαϊκή κοινότητα» ώστε να μην αλλοιωθούν οι κανόνες ένταξης.
Δηλαδή να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που προϋποθέτει κριτήρια ένταξης τα οποία δεν θα αλλάξουν και μια δεύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση Β κατηγορίας όπου θα λειτουργεί σαν προθάλαμος της κανονικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ζήτημα της μεταρρύθμισης των διαδικασιών και της δομής της ΕΕ τίθεται καθώς η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν εναντιώνεται στα σχέδια των κορυφαίων χωρών της ΕΕ να επιβάλλουν περισσότερα πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, ιδίως την απαγόρευση του πετρελαίου.
Η Ουγγαρία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ ενός νέου πακέτου κυρώσεων «μέχρι να υπάρξει λύση» για την ενεργειακή της ασφάλεια – αποκαλώντας την πρόταση της ΕΕ να διακόψει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου «ατομική βόμβα» για την ουγγρική οικονομία.
Το αδιέξοδο εντός της ΕΕ παρέμεινε άλυτο, αφού η Ουγγαρία δεν έχει αλλάξει άποψη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει νέα έκδοση χρέους… για την Ουκρανία
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε πρόσφατα ότι ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ο οποίος πρόσφατα φάνηκε να επικεντρώνεται στην υποβάθμιση της σιδηροδρομικής και ηλεκτρικής υποδομής της χώρας, έχει προκαλέσει ζημιά τουλάχιστον 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε επίσης πει τότε σε υπουργική διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η Ουκρανία χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να αναπληρώσει την καταστροφή και «θα χρειαστούμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να ξαναχτίσουμε την χώρα».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, έχει εκτιμήσει ότι η χώρα του θα χρειαστεί ε600 δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση.
Ωστόσο, υπάρχουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμα και άμεσα επείγοντα ζητήματα για την καταβολή των μισθών, των συντάξεων, και πράγματα όπως η χρηματοδότηση δημόσιων εγκαταστάσεων που δέχονται εκτοπισμένους, που υπολογίζονται τώρα σε πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει έως τώρα στην Ουκρανία έως και το ένα τρίτο των εκτιμώμενων 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή πάνω από 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια) που απαιτούνται μόνο για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας τους επόμενους τρεις μήνες:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν το ένα τρίτο αυτού του ποσού, το οποίο θα αφήσει ένα κενό 10 δισεκ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ για ένα σχέδιο γεφύρωσης αυτού του κενού, το οποίο θα συνεπαγόταν την έκδοση χρέους από την ΕΕ με βάση τις εγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη - μέλη.
Αυτό είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους βραχυχρόνια ανέργους, είπαν οι διπλωμάτες.
Τότε, η Επιτροπή ζήτησε 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για να συγκεντρώσει 100 δισ. ευρώ.
Είτε πρόκειται για τα υπέρογκα ποσά σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία που έχει ήδη εγκρίνει η Ουάσιγκτον, είτε για την ελάφρυνση του χρέους των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκέφτεται τώρα η ΕΕ, ο ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει:
Κανείς δεν μιλάει για την περιβόητη διαφθορά της πολιτικής τάξης της Ουκρανίας;
Και τώρα δισεκατομμύρια πρόκειται να ρέουν από τα ταμεία της Δύσης στην διεφθαρμένη Ουκρανία.
Τα τεράστια χρηματικά ποσά και η «βοήθεια» έχουν τη συνήθεια να εξαφανίζονται.
Οι ΗΠΑ προωθούν σχέδιο στήριξης 40 δισεκ. για την Ουκρανία
Ενώ μέχρι πρότινος όλος ο πλανήτης εστίαζε στον covid 19 και πως θα αντιμετωπιστεί… ξαφνικά οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα κεφάλαια για τον κορωνοιό μπορεί να μετατεθούν για αργότερα καθώς τώρα προέχει η στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία σχεδιάζουν να δώσουν 40 δισεκ. δολάρια…
Η παρέμβαση των ΗΠΑ για την στήριξη της Ουκρανίας είναι προκλητική και ρίχνει περισσότερο λάδι στην φωτιά σε σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή η Γερμανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ για προμήθεια LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες…
Είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο που είναι φθηνότερο και άμεσης παράδοσης αφού διοχετεύεται μέσω αγωγών.
Το Κογκρέσο σχεδιάζει πακέτο στήριξης 40 δισεκ. δολαρίων
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ σχεδιάζει να χορηγήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, ενώ τα κεφάλαια που ήταν να διατεθούν για τον Covid 19… μετατίθενται για αργότερα.
Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου των ΗΠΑ συμφώνησαν να επισπεύσουν την χορήγηση 39,8 δισεκ. δολαρίων σε πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ώστε να συνεχίσουν να διοχετεύουν όπλα στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να εγκρίνει το σχέδιο, το οποίο ξεπέρασε την αρχική πρόταση του προέδρου Biden να χορηγηθούν 33 δισεκατομμύρια δολάρια και η Γερουσία δήλωσε ότι θα προχωρήσει γρήγορα στις εγκρίσεις.
Μια πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τον COVID-19, την οποία ορισμένοι Δημοκρατικοί ήθελαν να συνδυάσουν με την έκτακτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, θα εξεταστεί χωριστά… και αργότερα.
Ο Biden στις 28 Απριλίου ζήτησε από το Κογκρέσο 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί δραματική κλιμάκωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επιπλέον 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια και 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πρόγραμμα «Δανεισμός - Μίσθωση» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα νέο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση του προγράμματος «δανεισμού-μίσθωσης» της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο νέος νόμος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, αλλά εάν συνδυαστεί με τα 40 δισεκ. δολάρια που προωθούν οι ΗΠΑ ως στήριξη στην Ουκρανία, μπορεί να ειπωθεί ότι ο αμερικανικός παράγοντας εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών