Το σχετικό προσχέδιο της επικείμενης πρότασης RepowerEU δείχνει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 195 δισ. ευρώ έως το 2027, επιπλέον των σχεδίων για την ενίσχυση των δαπανών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως για να επιτύχει τους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Οι προτάσεις αφορούν την «ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την ταχεία προώθηση της καθαρής μετάβασης και την επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο ανεβάζει το στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 13% έως το 2030 έναντι 9% της προηγούμενης πρότασης.
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με στόχο να καλύπτουν το 45% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης έως το 2030.
Το έγγραφο συνιστά ακόμη επιτάχυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών έως το 2028 σε υπερδιπλάσια από τα σημερινά επίπεδα και τη δραστική επιτάχυνση της κατασκευής αιολικών πάρκων.
Απαιτεί επίσης μεγαλύτερη χρήση των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας και της ηλιακής θερμικής ενέργειας.
Τέλος αναφέρει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να δώσει ώθηση στη χρήση υδρογόνου, με παραγωγή 20 εκατ. τόνων από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο εισαγόμενο.
Το χάσμα μεταξύ κόστους παραγωγής και τιμών πώλησης ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται στην ΕΕ και στο εξωτερικό θα επιδοτηθεί.
Το προσχέδιο για τη διεθνή ενεργειακή στρατηγική, που επίσης επικαλούνται οι Financial Times, προτείνει τρεις «διαδρόμους εισαγωγής υδρογόνου», μέσω Μεσογείου, Βόρειας Θάλασσας και, τελικά, Ουκρανίας.
Δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ
«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», τονίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.
Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ.
«Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς.
Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν πλέον κηρύξει κατάσταση «ανωτέρας βίας», πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του σημείου διασύνδεσης στη Σοχρανίφκα (ρωσο-ουκρανικά σύνορα) θα διακοπούν.
«Οι ροές μέσω αυτής της διασύνδεσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από την Gazprom να διοχετεύσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής που έχει διαθέσιμη χωρητικότητα (Σούτζα).
Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή είναι αλληλέγγυα με την Ουκρανία και επαινεί τις προσπάθειες όλου του προσωπικού που εργάζεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσει το ενεργειακό σύστημα σταθερό και να διασφαλίσει ότι οι υποχρεώσεις της, ως χώρας διέλευσης, εκπληρώνονται παρά τον πόλεμο.
Η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ουκρανικές αρχές και αναμένεται σύντομα συνομιλία της Επιτρόπου Ενέργειας, Kadri Simpson με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Herman Galoustshenko.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών