Τη νέα εκδοχή του νομοσχεδίου που προβλέπει την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας σε περίπτωση που υπάρξει ξαφνική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενέκρινε η Bundesdag, και πλέον απομένει η έγκριση του και από την Άνω Βουλή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρά ακόμα και στην επίταξη ή στην απαλλοτρίωση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών – π.χ. διυλιστηρίων - και πόρων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Εφόσον, το νομοσχέδιο περάσει και από την Άνω Βουλή, τότε εκτιμάται πως τον Ιούνιο το Βερολίνο θα μπορεί να θέτει υπό τον έλεγχο του ενεργειακές εταιρείες σε περίπτωση που αυτές δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή εάν τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές η κυβέρνηση θα μπορεί να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας εάν η ασφάλεια της παροχής κινδυνεύει.
Το μυστικό σχέδιο
Στα μέσα της εβδομάδας το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε με δημοσίευμα του πως στη Γερμανία, μια ομάδα αξιωματούχων άρχισε να προετοιμάζει αθόρυβα τη χώρα για οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο κρίσιμων εταιρειών.
Όπως αναφερόταν, οι σχετικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα των προμηθειών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την λειτουργία της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο δέχεται πιέσεις να πάψει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, προκειμένου να μην βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες αλλά θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για το φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.
Παραμένει ασαφές εάν υπάρχει περίπτωση απότομης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη γερμανική οικονομία και οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Γερμανία δεν ευνοεί την επέκταση του embargo που έχει ήδη δεχθεί να επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία σε άνθρακα και πετρέλαιο, και στο φυσικό αέριο.
Δεν θέλει embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά φοβάται …
Αλλά τώρα πλέον στη Γερμανία φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου και θέλουν να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν εάν το κάνει.
Κι ενώ ένα ευρύ σχέδιο είναι υπό προετοιμασία και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την οικονομία, οι λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο παραμένουν ακόμη άγνωστες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να υποστηρίξει τη χορήγηση περαιτέρω δανείων και εγγυήσεων για να στηρίξει τις ενεργειακές εταιρείες, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών και ενδέχεται να πάρει υπό την προστασία της κρίσιμες υποδομές, όπως τα διυλιστήρια, ανέφεραν πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επισήμανε τις δηλώσεις του επικεφαλής του, αντικαγκελαρίου Robert Habeck, ότι η χώρα έχει καταβάλει «εντατικές προσπάθειες» τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει τη χρήση της ρωσικής ενέργειας.
Η νομοθετική αλλαγή
Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο ενέκρινε μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα του επιτρέψει να πάρει τον έλεγχο των ενεργειακών εταιρειών ως έσχατη λύση.
Οπότε τώρα συζητά πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την αλλαγή στην πράξη, αναλαμβάνοντας π.χ. τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK που λειτουργεί ακόμη υπό τον έλεγχο της ρωσικής Rosneft κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, και που βέβαια θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία αν επιβληθεί embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.
Ένας από τους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών ήταν μια επιλογή που εξετάζεται, αλλά θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά και να δικαιολογηθεί με βάση τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και όχι την τιμωρία της Ρωσίας.
Άλλη λύση θα ήταν η εξαγορά μεριδίων από μια κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. Π.χ. το 2018, είχε γίνει μια παρόμοια κίνηση όταν η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αγόρασε το 20% του χειριστή ενεργειακού δικτύου 50Hertz για να αποκρούσει την εξαγορά του από την ενεργειακή State Grid της Κίνας.
Εξετάζονται επίσης οι τρόποι με τους οποίους η KfW θα κατορθώσει να αμβλύνει τις πιέσεις σε ενεργειακές εταιρείες κρίσιμης σημασίας υποστηρίζοντάς τις με περαιτέρω δάνεια ή πιστωτικές γραμμές έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εάν οι τιμές της ενέργειας εκτιναχθούν στα ύψη.
Νωρίτερα φέτος, η KfW είχε βοηθήσει τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper, το τμήμα φυσικού αερίου της EnBW VNG και την ενεργειακή Leag που χρησιμοποιεί άνθρακα να αντιμετωπίσουν την αστάθεια στις αγορές ενέργειας.
Επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο
Τέλος προφανώς και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδια για επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα το κύριο ερώτημα που απασχολεί τη ρυθμιστική αρχή είναι εάν θα δώσει προτεραιότητα στη βιομηχανία έναντι των νοικοκυριών, επιλογή που αν υιοθετηθεί θα αποτελέσει αντιστροφή της τρέχουσας πολιτικής η οποία ορίζει ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρώτες αποκόπτονται οι επιχειρήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών