Τελευταία Νέα
Διεθνή

N. Roubini: Έρχονται δύο ακόμη χρηματοπιστωτικές κρίσεις την επόμενη 10ετία

N. Roubini: Έρχονται δύο ακόμη χρηματοπιστωτικές κρίσεις την επόμενη 10ετία
Άλλες δύο χρηματοπιστωτικές κρίσεις βλέπει τα επόμενα δέκα χρόνια στην παγκόσμια οικονομία ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Nouriel Roubini, κατακρίνοντας ότι η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο Roubini ο οποίος μεταξύ άλλων κρίνει ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις, θεωρεί ότι ακόμη και αν η παγκόσμια   δεν μπει επισήμως σε διπλή ύφεση, οι επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ούτως ή άλλως εμφανείς.
“Πρέπει να προετοιμαστούμε για μία κατάσταση που θα θυμίζει ύφεση, ακόμη κι αν δεν είναι”, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συμπόσιο στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Τα οικονομικά δεδομένα θα επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τα χρηματιστήρια θα υποχωρούν, τα spreads θα αυξάνονται, όπως άλλωστε και η μεταβλητότητα, οι επενδυτές θα αποστρέφονται το ρίσκο, και όλα αυτά θα επηρεάζουν σαφώς την πραγματική οικονομία, δήλωσε ο Roubini.
Ο καθηγητής επιπλέον, απέρριψε την προοπτική η αμερικανική οικονομία να βοηθηθεί από τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να λάβει η Federal Reserve, καθώς όπως θεωρεί η αγορά δεν έχει έλλειψη ρευστότητας. Κάθε άλλο μάλιστα, έχει πολύ σημαντική ρευστότητα θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία δημιουργώντας πιθανόν νέες φούσκες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι θεωρεί ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη να γίνονται εμφανείς ορισμένες φούσκες στην οικονομία.
Οι τράπεζες στις ΗΠΑ ήδη διαθέτουν επιπλέον ρευστότητα 1 τρισ. δολαρίων, κι όμως δεν έχουν αρχίσει ακόμη να τη διοχετεύουν στην αγορά μέσω των χορηγήσεων. Τα προβλήματα στην οικονομία, είναι προβλήματα πίστωσης, επιχειρηματικότητας και φερεγγυότητας και όχι προβλήματα ρευστότητας. Γι' αυτό το λόγο δεν θα βοηθήσουν τα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Fed. Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να αποκλιμακώσει την ανεργία, υιοθετώντας φοροαπαλλαγές για τουλάχιστον 2 ακόμη χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης