Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει «άμεση απειλή» τη Ρωσία

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει «άμεση απειλή» τη Ρωσία
«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, με την ανακοίνωση της Φινλανδικής πρόθεσης ακόμη.
Σχετικά Άρθρα
Ως «άμεση απειλή» αναμένεται να αναδείξουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τη ρωσική συμπεριφορά σε ένα επερχόμενο στρατηγικό έγγραφο που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία θα καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας εισόδου στο ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου και πως ήδη, αυστηρό μήνυμα στο Ελσίνκι έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του το Σάββατο (14/5/2022) .
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, ο Putin είπε στον Niinistο ότι η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν «λάθος».
Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται επίσης να είπε στον Niinisto ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.

Τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας

«Ο Vladimir Putin υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση.
Ο Putin ενημέρωσε τον Φιλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σουηδικό αίτημα στις 17 Μαΐου

Η Σουηδία αναμένεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 17 Μαΐου 2022, ανέφερε την Κυριακή (15/5) η εφημερίδα Svenska Dagbladet, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το εάν η Φινλανδία έχει προχωρήσει με την ένταξή μέχρι τότε.
Σύμφωνα με Φιλανδούς ειδικούς, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (16/5) συζήτηση στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας για το θέμα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι η χώρα θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου.

 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης