(udp 2) Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία να εφαρμόσει μια συμβιβαστική επιλογή για τη διάσωση του προσώπου της Ουκρανίας, την οποία πρότεινε η Ρωσία, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως το τελικό σχέδιο της Μόσχας περιλαμβάνει την προσάρτηση του Donbass, της Kherson και της Μαριούπολης. Πρόκειται δηλαδή η Ουκρανία να απωλέσει το 30% των εδαφών της.
«Εδώ και οκτώ χρόνια, προτείναμε την πιο ιδανική, συμβιβαστική επιλογή. Δεν ήταν μια απλή συμβολική επιλογή για να σωθεί το πρόσωπο αυτού του κράτους.
Ήταν μια επιλογή για τη διατήρηση μιας ενοποιημένης χώρας, επιπλέον, της χώρας που θα μπορούσε να ξεπεράσουμε την κρίση της ανάπτυξης και αυτό θα βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές με δυνατότητα εναλλακτικής ανάπτυξης σε διάφορους τομείς», είπε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση Rossiya-1, όπως μεταδίδει το Tass.
Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία
«Αυτή η επιλογή προτάθηκε από τη Ρωσία, τους Ρώσους πολιτικούς. Η Ευρώπη έχασε αυτή την ευκαιρία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τη Zakharova τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν να κόψουν οποιοδήποτε δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία.
«Και αυτό που συνέβη τώρα, και νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνουν πλήρως, είναι ότι μας έδωσαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων», πρόσθεσε.
Μήνυμα σε Δύση και Πολωνία
Η Ρωσία θα απαντήσει σε όλα τα αυθαίρετα ή παράνομα βήματα των δυτικών κρατών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δν θα μείνουν αναπάντητα τέτοια βήματα, αυθαίρετα, ακόμη και παράνομα από την άποψη τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και των εσωτερικών τους νόμων ή των διμερών μας σχέσεων.
Φυσικά, θα απαντήσουμε σε όλα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τη Zakharova, έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις στις δυτικές χώρες σε διάφορους τομείς.
«Μερικά εξετάζονται από την Ερευνητική Επιτροπή: σχετικά με μνημεία (κατεδάφιση και βεβήλωση μνημείων σοβιετικών στρατιωτών) και σχετικά με το τι γίνεται σε σχέση με τους συμπατριώτες μας», είπε.
«Όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις με την Πολωνία, χρειάζεται πράγματι μια πραγματικά σοβαρή ανάλυση για το πώς να οικοδομήσουμε σχέσεις με τους σημερινούς ηγέτες αυτής της χώρας.
Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να παραμείνει στο σημερινό της επίπεδο. Σε καμία περίπτωση», τόνισε.
Είπε επίσης ότι προσφέρονται και άλλες θέσεις εργασίας σε διπλωμάτες που εκδιώχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίθεση στην Ευρώπη και για το προσφυγικό
Επίσης η Zakharova αμφισβήτησε την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την εισροή Ουκρανών προσφύγων τόσο ομαλά, όσο το πρώτο κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή.
«Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτές (οι ευρωπαϊκές χώρες) θα μπορέσουν να ζήσουν με αυτό το κύμα προσφύγων, τόσο ομαλά όσο έζησαν με το πρώτο από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε.
«Ήταν στόχος της χώρας μας να κάνει την Ουκρανία ένα κοινό σπίτι για όλους και το προσφέραμε ως κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν νοιαζόταν ελάχιστα για τις ζωές των ανθρώπων σε άλλες χώρες όταν εστίαζε στην κρίσιμη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη.
«Φωνάζουν ότι ήταν ένα βαρύ πλήγμα για αυτούς. Αλλά δεν έχουν ιδέα για το τι είναι πραγματικά», σημείωσε.
Το μήνυμα στις ΗΠΑ
Νωρίτερα σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον να σταματήσει να αναμειγνύεται στον πόλεμο της Ουκρανίας απέστειλε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov.
Αφού ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε κατ΄ελάχιστον από τους στόχους της στην Ουκρανία, τόνισε πως «οι ΗΠΑ εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε μια σύγκρουση με τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες για τις δύο πυρηνικές δυνάμεις».
Απρόβλεπτες συνέπειες
«Λέμε σταθερά και ξεκάθαρα και είμαστε απερίφραστα σίγουροι, τουλάχιστον, οι Ρώσοι διπλωμάτες που εργάζονται εδώ, δεν θα υπάρξει ποτέ καμία συνθηκολόγηση», είπε ο Antonov.
«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι στόχοι που έθεσε ο ανώτατος αρχιστράτηγος (Vladimir Putin) πριν από τις ένοπλες δυνάμεις μας θα επιτευχθούν πλήρως.
Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες ποτέ», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι οι στόχοι και τα καθήκοντα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας είναι σαφώς προκαθορισμένα.
«Το μόνο που θέλουμε είναι η απουσία οποιασδήποτε απειλής για τη Ρωσική Ομοσπονδία από ουκρανικό έδαφος», τόνισε.
Επισήμανε δε πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται πιο βαθιά στη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Παρ' όλα αυτά, σήμερα η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Οι ΗΠΑ εμπλέκονται βαθύτερα στη σύγκρουση με τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες για τις σχέσεις μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Medvedev για τα «νέα σύνορα της Ουκρανίας»
H Ρωσία δεν ενδιαφέρεται εάν τα κράτη της G7 θα αναγνωρίσουν τις αλλαγές στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε το Σάββατο (14/5/2022) ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev προσθέτοντας ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η γνώμη των ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα εδάφη.
«Ας το θέσω ήπια: η χώρα δεν νοιάζεται για τη μη αναγνώριση των νέων συνόρων (της Ουκρανίας) από τους G7, αυτό που έχει σημασία είναι η αληθινή βούληση των ανθρώπων που ζουν εκεί. Μην ξεχνάτε το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου, τους δυτικούς φίλους μας» είπε ο Medvedev στον λογαριασμό του στο Telegram.
Οι αποφάσεις των G7 είναι μια επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και μια συνέχιση του κρυφού πολέμου κατά της Ρωσίας, τόνισε.
«Τα κράτη των G7 προτρέπουν την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία στην παράκαμψη των κυρώσεων, να μην δικαιολογήσει τις ενέργειές της και να μην παρέχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια. κάτι συμβαίνει», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Το τελικό σχέδιο της Ρωσίας
Το τελικό σχέδιο της Ρωσίας είναι να προσαρτήσει σχεδόν το 30% της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία και όχι να ανεξαρτητοποιηθούν οι περιοχές που κατέχονται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Τα εδάφη είναι η ευρύτερη περιοχή του Donbass, η Μαριούπολη έως την Kherson, Zaporizhia μαζί με την Κριμαία.
Πρόκειται για όλη την Ανατολική βιομηχανική Ουκρανία και την Νότια Ουκρανία ελέγχοντας πλήρως την Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα πλην της ζώνης της Οδησσού.
Η Ρωσία θα ελέγχει το 75% της παραθαλάσσιας Ουκρανίας.
Ενεργοποίηση ρωσικού δόγματος
Η Ρωσία θα ενεργοποιήσει το στρατιωτικό της δόγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση του ρωσικού εδάφους και το δόγμα αυτό θα ισχύει και για τα πρόσφατα προσαρτημένα εδάφη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin μπορεί να πιστεύει ότι η απειλή ή η χρήση πυρηνικών όπλων θα αποκαταστήσει τη ρωσική αποτροπή και θα απενεργοποιήσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση στα ανατολικά σύνορα δηλαδή στα σύνορα της Ρωσίας.
Το χρονοδιάγραμμα του Putin για την προσάρτηση πιθανότατα εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο κατανοεί την κατάσταση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη επιτύχει τους δηλωμένους εδαφικούς στόχους του Putin για την ασφάλεια όλων των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.
Εάν ο Putin αξιολογήσει ότι καθυστερεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς στόχους του, πιθανότατα θα επιταχύνει την προσάρτηση και θα εισαγάγει γρήγορα την πυρηνική αποτροπή σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία.
Εάν ο Putin εκτιμάει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές για πρόσθετες προόδους στο έδαφος, πιθανότατα θα καθυστερήσει την προσάρτηση με στόχο να αποκτήσει περισσότερα εδάφη.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο η Ουκρανία θα χάσει μέρος της εδαφικής κυριαρχίας της σε βαθμό σχεδόν 30%.
Εναλλακτικά ο Putin θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να διατηρήσει το υφιστάμενο στρατιωτικό καθεστώς κινητοποιώντας επιπλέον δυνάμεις.
Μπορεί να καθυστερήσει να ανακοινώσει την προσάρτηση των εδαφών για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα σε αυτή την περίπτωση, περιμένοντας να φτάσουν οι ενισχύσεις ώστε να κερδίσει περισσότερα εδάφη.
Ο χρόνος της Ουκρανίας τελειώνει
Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν πιθανότατα ένα πολύ στενό παράθυρο ευκαιρίας να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη προτού η Ρωσία προσαρτήσει αυτά τα εδάφη.
Η Ουκρανία και η Δύση πρέπει επίσης να αναπτύξουν ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση σε οποιαδήποτε προσάρτηση και στην απειλή πυρηνικής επίθεσης που θα μπορούσε να την ακολουθήσει.
Οι πολιτικές και ηθικές συνέπειες μιας μακροχρόνιας ρωσικής κατοχής της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα ήταν καταστροφικές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ουκρανικού κράτους.
Τα ζωτικά ουκρανικά και δυτικά εθνικά συμφέροντα απαιτούν επείγουσα δυτική υποστήριξη για μια άμεση ουκρανική αντεπίθεση.
Blinken: Θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε ισχύ για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (15/5/2022) μετά από άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βερολίνο.
«Κάθε μέλος της συμμαχίας θέλει να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.
Είμαστε ξεκάθαρα αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη βοήθειά μας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, να συνεχίσουμε τις κυρώσεις μας, τον έλεγχο των εξαγωγών και τη διπλωματική πίεση στη Ρωσία για όσο διάστημα χρειαστεί». είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ είναι επικεντρωμένοι στο να παρέχουν στο Κίεβο όσο το δυνατόν ισχυρότερη υποστήριξη στο πεδίο της μάχης και σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Σχόλια αναγνωστών