Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,6% στις 13.943 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,4% στις 7.388 μονάδες.
Στις 6.309 μονάδες με απώλειες 0,8% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με απώλειες 0,3% στις 23.972 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,1% στις 8.326 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν απώλειες 0,4%.
H Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιεύει σήμερα τις οικονομικές της προβλέψεις και η αγορά αναμένει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Τον Φεβρουάριο, η οικονομία της ΕΕ αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 4,0% το 2022 και κατά 2,8% το 2023.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνοντας τέλος σε χρόνια ουδετερότητας καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τα δύο σκανδιναβικά έθνη να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους.
Η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα επεκτείνει σημαντικά τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία, μια κίνηση που θα ενοχλήσει τη Μόσχα, η οποία έχει προειδοποιήσει για πιθανές συνέπειες.
Στον εταιρικό τομέα, η Ryanair βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς παρουσίασε ετήσια ζημιά 355 εκατ. ευρώ (369 εκατ. δολάρια) μέχρι το τέλος Μαρτίου, ελπίζοντας για επιστροφή σε «εύλογη κερδοφορία» φέτος, εν μέσω πολλής αβεβαιότητας.
Κίνα: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία
Αμετάβλητο διατήρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) το βασικό επιτόκιο.Ειδικότερα, η PBOC διατήρησε αμετάβλητο στο 2,85% το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης ενός έτους, διοχετεύοντας 100 δισ. γουάν (14,7 δισ. δολάρια) στο τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο επτά ημερών αντίστροφης επαναγοράς στο 2,1% ενώ εισέφερε 10 δισ. γουάν κεφαλαίων μέσω του νομισματικού της μέσου.
Απογοήτευσαν τα macro
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα, καθώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 11,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020, και μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τις προσδοκίες για άνοδο και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο δείκτης ανεργίας αύξηθηκε στο 6,1% τον Απρίλιο, στπ υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 και υψηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για το 2022, στο 5,5%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών