Η εισροή συναλλάγματος μόνο τον Απρίλιο υπερβαίνει σαφώς σε όγκο τα τριμηνιαία αποτελέσματα του 2021 - Μειώνεται το χρέος των επιχειρήσεων
Εντυπωσιακό πλεόνασμα για το ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσίας καταγράφθηκε για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο, προφανώς, οφειλόταν στην κατάρρευση των εισαγωγών.
Και αυτό τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ρουβλίου ή σε ταχύτερη χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στις 16 Μαΐου το πρώτο τρίμηνο το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 58,2 δισεκ. δολάρια και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες ήταν 66,3 δισεκ. δολάρια.
Δηλαδή, ο δεύτερος μήνας αυξημένων τιμών για τις ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί σε όγκο αρκετά μέτρια (οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των μετάλλων και των γεωργικών πρώτων υλών αυξήθηκαν ταχύτερα από ότι μειώθηκαν οι φυσικές εξαγωγές τους) και η ταχύτερη συρρίκνωση των εισαγωγών (με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας, ο ρυθμός μείωσης των εισαγωγών τον Απρίλιο ξεπέρασε σημαντικά την κατάρρευση του Μαρτίου, η οποία σε ορισμένες περιοχές, για παράδειγμα, από τη Γερμανία, έφτασε το 60% σε όρους αξίας) οδήγησε σε οικονομικό κέρδος για την ρωσική οικονομία:
Η εισροή συναλλάγματος μόνο τον Απρίλιο υπερβαίνει σαφώς σε όγκο τα τριμηνιαία αποτελέσματα του 2021.
Τελικά οι δυτικές κυρώσεις… κάνουν καλό στη ρωσική οικονομία!..
Η βιομηχανία
Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι το βασικό γεγονός στις συνεχιζόμενες αλλαγές είναι η μείωση των εισαγωγών. Η ταχύτητά τους υποδηλώνει ότι εξαιρετικά γρήγορη προσαρμογή της ρωσικής βιομηχανίας στις νέες συνθήκες εμπορίου δεν συμβαίνει - θα συνοδευόταν από αύξηση των εισαγωγών για την εξυπηρέτηση του αλλαγμένου φάσματος παραγωγής.
Αντίθετα, εάν συνεχιστεί η ίδια τάση, είναι προφανές ότι η κύρια στρατηγική της ρωσικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2022 θα είναι να λειτουργεί με τα υπάρχοντα αποθέματα.
Το θετικό σ’ αυτό που συμβαίνει είναι η μείωση του χρέους των εταιρειών, την οποία η Κεντρική Τράπεζα : «στον χρηματοοικονομικό λογαριασμό του ισοζυγίου πληρωμών η αύξηση του ενεργητικού υπερέβη την αύξηση των υποχρεώσεων».
Όπως προκύπτει άμεσα από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας με τόσο υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ρούβλι δεν θα ενισχυθεί μόνο εάν η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση χαλαρώσουν προληπτικά τους περιορισμούς στη μετατρεψιμότητά του…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών