(upd2) Ύστερα από δεκαετίες ουδετερότητας, Σουηδία και Φινλανδία προχώρησαν σήμερα 18/5 σε ένα ιδιαίτερα ιστορικό βήμα, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για μια κίνηση που ανατρέπει την προηγούμενη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, φέρνοντας πλέον το ΝΑΤΟ ακόμα πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα και μόλις 170 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη.
Φινλανδία και Σουηδία ολοκλήρωσαν με ταχύτατες διαδικασίες την κοινοβουλευτική συζήτηση και στήριξη για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και σήμερα έκαναν την κίνηση που πριν από τον Φεβρουάριο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έμοιαζε να είναι παντελώς απίθανη.
Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ιστορική στιγμή
Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έχοντας στο πλευρό του τους πρεσβευτές των δύο κρατών.
«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας.
Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του.
Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι Σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Η διαδικασία και το veto της Τουρκίας
Το αίτημα αυτό έρχεται στη «σκιά» των απειλών της Τουρκίας να θέσει veto στην ένταξη των δύο κρατών.
Είναι προφανές πως η Τουρκία, η οποία κατηγορεί τα δύο σκανδιναβικά κράτη ότι φιλοξενούν και στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως θεωρεί η Άγκυρα το ΡΚΚ και το YPG (τους Κούρδους μαχητές στη Συρία), βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία αφενός να εκφράσει τις ανησυχίες της – τις οποίες ΝΑΤΟ και Γερμανία έκριναν ως πολύ σοβαρές που πρέπει να ληφθούν υπόψη – αφετέρου να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να «παζαρέψει» για ανταλλάγματα στη συναίνεση της.
Δεν είναι διόλου τυχαίο που οι ΗΠΑ από την αρχή των απειλών της Τουρκίας, εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικές ως προς το ενδεχόμενο η Τουρκία να «μπλοκάρει» την ενταξιακή προοπτική Σουηδίας και Φινλανδίας.
Συνάντηση Blinken - Cavusoglu
Άλλωστε η γεωπολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους τερτίπια από την Άγκυρα, η οποία όμως είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί κατά κάποιο βαθμό στα αιτήματα που θέτει.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα της Άγκυρας είτε για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F16 είτε για την προμήθεια των F35.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τετάρτη 18/5 στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το ζήτημα να επιλυθεί ακόμα και εντός της ημέρας, μια και αύριο Πέμπτη 19/5 ο πρόεδρος Biden θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας και θα ήθελε η απειλή του τουρκικού veto να έχει δρομολογηθεί για την επίλυση της.
Ανησυχία για Ρωσία
Πλέον και αφού υποβληθεί το αίτημα ένταξης, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Ρωσία.
Η ανησυχία που υπάρχει στη Δύση είναι αν η Μόσχα θα θελήσει να προκαλέσει τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία την περίοδο κατά την οποία τα υπόλοιπα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα κληθούν να αποφασίσουν και να επικυρώσουν την ένταξη τους στη Συμμαχία.
Χωρίς την επικύρωση της ένταξης από όλα τα κράτη – μέλη, διαδικασία που αν και θα «τρέξει» γρήγορα, θα πάρει κάποιους μήνες, Σουηδία και Φινλανδία δεν θα τελούν υπό την προστασία του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας.
Μέχρι στιγμής πάντως η Ρωσία τηρεί στάση αναμονής, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov να λέει πως δεν αλλάζει κάτι δραματικά, μια και οι δύο χώρες ήδη συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είχε αναφέρει πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας «δεν συνιστά άμεση απειλή για τη Ρωσία»
Το ζήτημα – κλειδί
Σε κάθε περίπτωση αυτό που περιμένει η Μόσχα είναι να δει αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι διατεθειμένες να φιλοξενήσουν στο έδαφος τους στρατιωτικές βάσεις και οπλικά συστήματα – και κυρίως τι είδους – στο έδαφος τους.
Εφόσον πράξουν κάτι τέτοιο, εκτιμάται πως η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι έντονη και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, η οποία είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια» της Ρωσίας.
«Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους» υπογράμμισε η Zakharova.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών