Τη δραστική αλλαγή όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσία, από το 1900 έως σήμερα, αποκαλύπτουν οι δύο χάρτες που δημοσιεύει το CNBC, με αφορμή το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη τους στην αμυντική συμμαχία.
Η Ευρώπη το 1990
Το 1990, το έτος μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Σοβιετική Ένωση περιελάμβανε την Ουκρανία, τα κράτη της Βαλτικής και πολλές άλλες πλέον ανεξάρτητες χώρες. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια συμμαχία στην οποία κυριαρχεί επίσης η Ρωσία, περιελάμβανε έξι δορυφορικές χώρες που -πλέον- είναι όλες ανεξάρτητες. Πρόκειται για την Ανατολική Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Ευρώπη το 2022
Ωστόσο, τα τελευταία 32 χρόνια, η Γερμανία έχει επανενωθεί και όλες οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τρεις χώρες που ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης -η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- έχουν επίσης ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή και να μπλοκαριστεί.
Το μπλόκο της Τουρκίας
Για ακόμα μία φορά, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της δόθηκε για να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: παζάρι. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται και το μπλόκο στη διαδικασία για τη συζήτηση των αιτημάτων ένταξης στο ΝΑΤΟ από Σουηδία και Φινλανδία.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τουρκικές πηγές, η Άγκυρα επιδιώκει να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, από το οποίο αποκλείστηκε αφού αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα είναι και το αίτημα προς τις ΗΠΑ να αγοράσουν δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της. Επιπλέον, η Τουρκία θέλει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις για την κατοχή των ρωσικών πυραύλων S-400.
Το Πεντάγωνο είχε προχωρήσει στην απόσυρση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της για τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο στη Συρία και το Ιράκ.
www.bankingnews.gr
Οι 2 χάρτες αποκάλυψη για ΝΑΤΟ και Ρωσία - Οι κομβικές αλλαγές από το 1990 έως το 2022
Η Τουρκία μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ αναφορικά με τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία
Σχόλια αναγνωστών