Η λέξη «νευρικότητα» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής 20 Μαΐου στη Wall Street, με την όρεξη των επενδυτών να ανακάμπτει χλιαρά, παρά τα θετικά στοιχεία και τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα.
Έχοντας δοκιμάσει δύο φορές την τελευταία εβδομάδα τις 3.855 μονάδες, εντέλει ο S&P 500 εισήλθε προσωρινά σε «bear market area».
Ειδικότερα, ενδοσυνεδριακά, το ασταμάτητο sell-off «έσπρωξε» τον S&P 500 20,7% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, με τον δείκτη να καταγράφει το πρώτο «bear market» που έχει σημειωθεί στην αγορά, από την πτώση του Μαρτίου του 2020, στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η μέση bear market διαρκεί ένα χρόνο (338 ημέρες, πιο συγκεκριμένα).
Για το σύνολο της εβδομάδας ο Dow Jones υποχωρεί κατά 4%, οδεύοντας για το πρώτο σερί οκτώ πτωτικών εβδομάδων από το 1923.
Ο S&P 500 υποχωρεί 5% για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατά 6%.
Και οι δύο δείκτες βρίσκονται σε πτωτική τροχιά για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.
Αυτή η πτωτική πορεία έχει διανύσει ήδη μόλις το ένα τρίτο από αυτό, επομένως έχει πιθανώς περισσότερα περιθώρια για περαιτέρω πτώση, χωρίς να αποκλείονται ενδιάμεσα ράλι» σχολίασε ο George Ball, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Sanders Morris Harris.
Και κάπως έτσι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου μπήκε για λίγο στο ίδιο κλαμπ με τον Nasdaq και τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russel.
Ο φόβος για τις συνέπειες της πληθωριστικής έκρηξης και της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών επιδρά αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία.
Ανησυχία στους οικονομολόγους για το ενδεχόμενο ντόμινο προκαλεί η είδηση ότι η Σρι Λάνκα αθέτησε τα χρέη της για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς παλεύει με μια οικονομική και πολιτική κρίση που oφείλεται στα παγκόσμια σοκ που έφεραν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Οι αγορές υπέφεραν τις τελευταίες επτά εβδομάδες και νομίζω ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, τα περιθώρια κέρδους και πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι η Fed», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην National Securities.
«Αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή η ιστορία συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα αντίθετος άνεμος» πρόσθεσε.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 31.261 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε επίσης οριακές μεταβολές, στις 3.901 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,30%, στις 11.354 μονάδες
Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco Systems (+2,5%) και Salesforce (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-5,10%) και Caterpillar (-4,4%).
Η μετοχή της Ross Stores βυθίστηκε κατά 24% αφού η εταιρεία λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου και περιόρισε τις προοπτικές της, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και την αύξηση κόστους σε μεταφορές και μισθούς.
Απώλειες 13,7% για την Deere & Co., παρόλο που η εταιρεία κατασκευής γεωργικών, κατασκευαστικών και δασικών μηχανημάτων ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη και έσοδα για το β' τρίμηνο.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 110,28 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε αμετάβλητη στα 1.842 δολ./oz.
Στην εβδομάδα πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 2,5% και 1,8%, αντίστοιχα.
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές
Η μείωση των επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσφέρει στήριξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της ανησυχίας που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,72%, στις 13.981 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,20%, στις 7.389 μονάδες.
Στις 6.285 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με άνοδο 0,12%, στις 24.095 μονάδες.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης και ενέργειας πρωταγωνιστούν στο ταμπλό, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο 0,8%, με τις εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη να υποχωρούν κάτω του 1%.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν άνοδο - ρεκόρ κατά 33,5% τον Απρίλιο, σε σχέση με πέρυσι.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,8%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών