Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): «Αποικιοκρατική» πολιτική ασκούν Γαλλία και Ευρώπη στο Μαλί

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): «Αποικιοκρατική» πολιτική ασκούν Γαλλία και Ευρώπη στο Μαλί
Κατανοούμε, αλλά δεν εκτιμάμε τις προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν κυρίαρχο ρόλο στην Αφρική και σε άλλες περιοχές, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov κατήγγειλε χθες Παρασκευή 20/5 την "αποικιοκρατική νοοτροπία" της Γαλλίας και της Ευρώπης στο Μαλί, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον ομόλογό του Abdoulaye Diop.
"Η δυσαρέσκεια (της Γαλλίας) για την επιθυμία των αρχών του Μαλί να ζητήσουν βοήθεια ξένων δυνάμεων ασφαλείας δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποτροπή στην αποικιοκρατική νοοτροπία την οποία οι Ευρωπαίοι θα όφειλαν να έχουν αφήσει κατά μέρος εδώ και πολύ καιρό", έκρινε ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Lavrov προειδοποίησε εναντίον του "αληθινού κινδύνου να εμφανιστούν" στο Μαλί "θύλακες αναρχίας, όπου θα δρουν ανεμπόδιστα μαχητές παράνομων ένοπλων οργανώσεων".
Αυτό θα ήγειρε "απειλή για την εδαφική ακεραιότητα" της χώρας του Σαχέλ, πράγμα που "έχουμε ήδη πει επανειλημμένα στους γάλλους συναδέλφους", πρόσθεσε.
"Κατανοούμε, αλλά δεν εκτιμάμε τις προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν κυρίαρχο ρόλο στην Αφρική και σε άλλες περιοχές", πρόσθεσε ο κ. Lavrov, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτο" το ότι το Παρίσι θέλει να "υπαγορεύει" τη συμπεριφορά του Μαλί.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα προσφέρει υποστήριξη στο Μπαμακό για να βελτιωθούν το αξιόμαχο και "οι δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων" της χώρας της Αφρικής, ειδικά εκπαιδεύοντας στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Η Ρωσία θα στέλνει σιτάρι στο Μαλί

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει το Μαλί με σιτάρι, λιπάσματα και πετρελαϊκά προϊόντα, την ώρα που η Ρωσία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σαρωτικές κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία.
Τα τιμωρητικά μέτρα έπληξαν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ρωσίας και εντείνουν τις ανησυχίες για την εκδήλωση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Το Παρίσι αποφάσισε τον Φεβρουάριο να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Μαλί, εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και εντάσεων με τη στρατιωτική χούντα της αφρικανικής χώρας, που η Δύση κατηγορεί ότι προσέλαβε τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, γι’ αυτή ιδιωτικό στρατό του Κρεμλίνου.
Το Μπαμακό το διαψεύδει, μιλά για διακρατική συνεργασία, έλευση ρώσων στρατιωτικών σε ρόλο συμβούλων και εκπαιδευτών, αντίστοιχο με αυτόν που είχαν οι ευρωπαίοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης