H Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα, ασκώντας βέτο στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εκτιμά Σουηδός αναλυτής ειδικός σε αμυντικά θέματα.
Παρά τις διαφωνίες της με ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό του βορειοατλαντικού συμφώνου είναι μια σημαντική χώρα ο Aron Lund αναλυτής στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (ROI), είπε στο σουηδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT: «Η Τουρκία, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ και μια σημαντική γεωστρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της συμμαχίας
Είπε ότι ακόμη και αν υπάρχει πολιτική βούληση να εκπληρωθούν τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση μελών τρομοκρατικών ομάδων, θα είναι δύσκολο για τη σουηδική δικαιοσύνη να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία.
Δεν κάνει πίσω η Τουρκία
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη (18/5) – μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η Τουρκία, ένα μακροχρόνιο μέλος της συμμαχίας, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες για ένταξη, επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.
Η Τουρκία «δεν θα αλλάξει» τη θέση της σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο η σκανδιναβική χώρα έχει «δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση PKK», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη.
Μιλώντας στο Anadolu Agency ο Hakki Emre Yunt είπε ότι οι σουηδικές αρχές δεν αποδέχονται ότι το YPG και το PKK είναι η ίδια ομάδα.
Ο Yunt είπε ότι η Σουηδία ισχυρίζεται πως το YPG δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση επειδή «ήταν πολύ χρήσιμο στη μάχη με το ISIS στη Συρία και στο Ιράκ».
«Λοιπόν, θέλουν να συνεχίσουν να τους βοηθούν με οικονομικά μέσα και επίσης με κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Και τους λέγαμε να σταματήσουν αυτή τη σχέση με το YPG, αλλά το έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής και επίσης με το PKK, το οποίο είναι επίσης στη λίστα τρομοκρατίας της Σουηδίας και της ΕΕ», πρόσθεσε.
Τι ζητά η Άγκυρα
Ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι η Σουηδία «τους βοηθά και τους φιλοξενεί».
«Κάποια μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου τους υποστήριξαν», πρόσθεσε.
«Πίεζαν τη σουηδική κυβέρνηση να τις αφαιρέσει (τρομοκρατικές ομάδες) από τη λίστα τρομοκρατών και να κρατήσει αρνητική στάση έναντι της Τουρκίας λόγω του αγώνα μας με το PKK. Οπότε δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτά τα πράγματα», σημείωσε.
Τόνισε επίσης πως έχει και «κάποιες άλλες ανησυχίες όπως το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, η μη έκδοση ορισμένων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETÖ (Τρομοκρατική Ομάδα Γκιουλενιστών) και το PKK».
«Έτσι, αυτά τα τρία ζητήματα είναι τα κύρια προβλήματα για την Τουρκία και γι' αυτό πήραμε την απόφαση να θέσουμε veto την αίτησή τους στο ΝΑΤΟ», συνέχισε.
«Όταν πολεμήσαμε εναντίον των YPG στη Συρία, βρήκαμε μερικά όπλα, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σουηδία», επισήμανε.
«Επίσης, (η Σουηδία) δεν κρύβει ότι θέλει να τις βοηθήσει (τις τρομοκρατικές ομάδες) οικονομικά.
«(Για) το επόμενο έτος, έχουν ήδη διαθέσει κάποια χρήματα για να τους βοηθήσουν επειδή τους θεωρούν σύμμαχο στη Συρία, αλλά τους δείχναμε φωτογραφίες ηγετών του YPG μαζί με ορισμένους ηγέτες του PKK.
«Ωστόσο, οι σουηδικές αρχές δεν θέλουν να το αποδεχθούν. Βλέπουμε μια πολύ άβολη κατάσταση. Παρά όλες τις αποδείξεις, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε.
Σχόλια αναγνωστών