«Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clément Beaune
Τις αρχικές υποσχέσεις στη Ουκρανία για την απόδοση άμεσης υποψηφιότητας για την εισδοχή της στην ΕΕ διαδέχεται η… προσγείωση από τη Γαλλία που βλέπει με … ορίζοντα 20ετίας τη ολοκλήρωση της διαδικασίας της ένταξης.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους επιχειρεί να κερδίσει χρόνο ώστε η ένταξη στη ΕυρωπαΙκή Ενωση να αποτελέσει ένα σημαντικό «χαρτι» στις διαπραγματεύσεις για για την ειρήνευση με τη Ρωσία, αναδεικύοντας το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρωπαικής πολιτικής.
Το σκληρό μηνυμα
«Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα.
Αν λέμε στους Ουκρανούς “Καλωσορίσατε στην ΕΕ” αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα.
“Θα γίνει σε 15 - 20 χρόνια”, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού» επισήμανε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune, σε δηλώσεις του την Κυριακή 22 Μαϊου 2022.
Η αναφορά αυτή του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας γίνεται με το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό της ΕΕ όπου είναι εμφανής η έλλειψη στρατιγικής καθώς η Γερμανία τηρεί αποστάσεις τόσο από το ζήτημα του εάν τελικά η Ουκρανία πρέπει να πεισθεί για ένα έντιμο συμβιβασμό με τη Ρωσία οπως επιθυμούν διάφορες ευρωπαικές δυνάμεις ή εάν πόλεμος θα διεξαχθεί.. μέχρι τελευταίου Ουκρανού!
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση του Πολωνού προέδρου απο το Κίεβο ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αφεθούν να αποφασίσουν μόνοι τους για την τελική διπλωματική εξέλιξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης
Οχι... ψεύδη
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.
Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα.
Δεν είναι αλήθεια.
Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε ο Beaune.
Στο μεταξύ, πρόσθεσε, το Κίεβο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος Macron, δήλωσε ο Beaune.
Πολιτικό σχέδιο
«Εν αναμονή, οφείλουμε στους Ουκρανούς (…) ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν», συνέχισε, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα την οποία πρότεινε ο Μακρόν είναι «συμπληρωματική της ΕΕ» και μπορεί να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν.
Διεύρυνση της ΕΕ
Όπως αναφέρει, το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε στις 9 Μαΐου τη δημιουργία ενός «νέου ευρωπαϊκού οργανισμού» στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες.
Ρωσική νίκη
Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Les Echos και στους σταθμούς Europe 1 και CNews, ο ίδιος είπε ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία». «Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο, για να αντισταθεί (…) να απελευθερωθεί.
Και οι Ουκρανοί δεν προκάλεσαν τον πόλεμο με τη Ρωσία, επιδιώκουν την απελευθέρωσή τους (…).
Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε.
Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον.
Αν δεν το έκανε η Ευρώπη, θα ήταν σαν να έλεγε
“Εμπρός λοιπόν, η Ρωσία του Putin μπορεί να κάνει ό,τι θέλει”.
Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Beaune.
Πολωνία: Να αποφασίζουν οι Ουκρανοί για το μέλλον τους
Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε σήμερα Κυριακή 22/5 ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda στους βουλευτές στο Κίεβο καθώς έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή.
«Έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Putin.
Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της…τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.
Ο Duda πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό.Ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Οργή Zelensky κατά Γαλλίας: Δεν χρειαζόμαστε συμβιβασμούς για το καθεστώς μας ως υποψήφιο μέλος
Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky το Σάββατο 21/5 απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, ο Emmanuel Macron.
«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Zelensky στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Antonio Costa.
«Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό.
Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε
Το σχέδιο Macron
Ο Macron παρουσίασε αυτό το σχέδιό του στις 9 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι θα χρειάζονταν «δεκαετίες» μέχρι να ενταχθεί η Ουκρανία και πρότεινε, στο μεταξύ, να συμμετάσχει σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία.
Το σχέδιο αυτό, που πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, επικρίθηκε από ορισμένους ηγέτες, όπως από τον Λιθουανό πρόεδρο Gitanas Naousenta, ο οποίος θεώρησε ότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη βούλησης των Βρυξελλών για τη γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.
Kuleba: Καταγγελία για αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων – Στρατηγική αμφιβολία της ΕΕ
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι την Πέμπτη 20 Μαΐου 2022 o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba κατήγγειλε την «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων» από «κάποιες πρωτεύουσες» αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
«Η στρατηγική αμφιβολία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας την οποία έχουν υιοθετήσει κάποιες πρωτεύουσες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια απέτυχε και πρέπει να σταματήσει», τόνισε στο Twitter ο Kuleba, κάνοντας λόγο για «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων», η οποία πληγώνει τους Ουκρανούς.
Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Sholtz είχε δηλώσει ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας γρήγορης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
«Το να μην συντομευθεί ο δρόμος της Ουκρανίας προς την ένταξή της στην ΕΕ είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων» οι οποίες επιθυμούν εδώ και χρόνια να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ, τόνισε σε ομιλία του στη Bundestag
Ο Γάλλος πρόεδρος «Macron έχει δίκιο που υπογραμμίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι ένα ζήτημα μερικών εβδομάδων ή ετών», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών