Διεθνή

Υπερασπίζεται την παρέμβαση της Bank of Japan στην αγορά συναλλάγματος το ΔΝΤ

Υπερασπίζεται την παρέμβαση της Bank of Japan στην αγορά συναλλάγματος το ΔΝΤ
Υπερασπίζεται την παρέμβαση της Bank of Japan στην αγορά συναλλάγματος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Naoyuki Shinohara, αν και θεωρεί ότι οι μονομερείς υποτιμήσεις που προχωρούν οι κυβερνήσεις μπορούν να αποβούν επιζήμιες για την παγκόσμια οικονομία. Η απόφαση της Bank of Japan ήρθε μετά την ανατίμηση του 20-30% που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 2 χρόνια το ιαπωνικό γιεν, και είναι λογικό να παρέμβει η BoJ για να υπερασπίσει την οικονομία της χώρας από τις έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις, ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά μετά το 2004, καθώς το γιεν είχε αναρριχηθεί σε υψηλά 15ετίας έναντι του δολαρίου, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών. Αν και οι αγορές οδηγούσαν προς αυτήν την κατεύθυνση της οικονομική ηγεσία της χώρας, η παρέμβαση του πρωθυπουργού Naoto Kan επικρίθηκε από πολλούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας ως μονομερής.
Η άνοδος ωστόσο αυτή του γιεν, υποννοούσε και την αναζήτηση “καταφυγίου” από τους επενδυτές έναντι των διακυμάνσεων και της αβεβαιότητας του δολαρίου και του ευρώ. Γι' αυτό το λόγο, παρόλο που παρενέβησαν οι ιαπωνικές αρχές, δεν έχει επέλθει η απαιτούμενη αποκλιμάκωση των τιμών του γιεν. Όπως επισημαίνει ο  Shinohara, η παρέμβαση της Ιαπωνίας δεν επηρέασε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες άλλων χωρών, επομένως ήταν μέσα στα όρια του εφικτού.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης