Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραφε βουτιά 1%, από άνοδο 1,3% τη Δευτέρα.
Όλοι οι βασικοί δείκτες κινούνταν πτωτικά, με τις μετοχές των εταιριών κοινής ωφελείας και των εμπορευμάτων να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχωρεί 1% στις 14.013 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1% στις 7.440 μονάδες.
Στις 6.297 μονάδες με πτώση 0,9% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με πτώση 1,2% στις 23.856 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 0,8% στις 8.553 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 0,9%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί 1% στα 109,22 δολ. το βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει απώλειες 1% στα 109,71 δολ.
Οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν κατά 2% ασκώντας πιέσεις στις ασιατικές αγορές ενώ τα futures στη Wall Street σημείωσαν μεγάλη πτώση καθώς τα απαισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αποτυπώνουν το πλήγμα από την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ράλι σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, με την αμερικανική αγορά να προσπαθεί να ανακάμψει μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησε τον S&P 500 –έστω και προσωρινά– σε έδαφος bear market.
Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης κάποιων δασμών στα κινεζικά προϊόντα, προσέφερε στήριξη, παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές αναζητούν σημάδια «χαμηλού πυθμένα».
Ευρωζώνη: Στις 54,4 μονάδες ο PMI τον Μάιο 2022 - Χαμηλότερα των εκτιμήσεων
Κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της S&P Global.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI) έφτασε στο 54,4 τον Μάιο έναντι προσδοκιών για 54,9 μονάδες και 55,5 τον προηγούμενο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε απότομα στο 56,3 τον Μάιο έναντι 57,5 που αναμενόταν και 57,7 τον Απρίλιο, σε χαμηλά δύο μηνών.
Ο S&P Global Eurozone PMI Composite υποχώρησε στο 54,9 τον Μάιο έναντι 55,3 που ανέμεναν οι αναλυτές και 55,8 τον περασμένο μήνα, σε χαμηλά διμήνου.
Η ζήτηση για υπηρεσίες αντισταθμίζει την περιορισμένη μεταποιητική δραστηριότητα
Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global σημείωσε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε ενθαρρυντικά ανθεκτική στην ανάπτυξη τον Μάιο, καθώς το πλήγμα στον μεταποιητικό τομέα αντισταθμίστηκε από τη δυναμινή στον τομέα υπηρεσιών».
«Παρόλο που τα εργοστάσια εξακολουθούν να αναφέρουν εκτεταμένους περιορισμούς προσφοράς και μειωμένη ζήτηση για αγαθά εν μέσω αυξημένων πιέσεων στις τιμές, η οικονομία ενισχύεται από τη συσσωρευμένη ζήτηση για υπηρεσίες, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται.
Ο Μάιος σημείωσε περαιτέρω αύξηση των δαπανών για τον τουρισμό και ειδικότερα την αναψυχή».
Lagarde: Δεν αναμένεται ύφεση στην ευρωζώνη
Την εκτίμηση ότι επί του παρόντος δεν αναμένεται ύφεση στην ευρωζώνη εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επαναλαμβάνοντας την πάγια -πλέον- θέση ότι τα επιτόκια θα έχουν επιστρέψει σε θετικό έδαφος έως το τέλος του γ' τριμήνου του 2022.
«Επί του παρόντος, δεν βλέπουμε ύφεση στην ευρωζώνη» δήλωσε η Lagarde μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το World Economic Forum στο Davos και συμπλήρωσε «αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο».
Όσον αφορά τα επιτόκια, η ίδια υποστήριξε πως «η ΕΚΤ δεν είναι σε κατάσταση πανικού» και τόνισε ότι η πολιτική της ευρωτράπεζας είναι "απολύτως έγκαιρη" και απέρριψε τις «κατηγορίες» ότι η ΕΚΤ είναι «πίσω από την καμπύλη».
Σχόλια αναγνωστών