Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμα και επεμβάσεις στους "άτακτους" της ευρωζώνης προτείνει ο Ο. Ρεν

Πρόστιμα και επεμβάσεις στους
Τις προτάσεις του για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας θα παρουσιάσει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη σύνοδο της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, καθώς και αυστηρούς ελέγχους των προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, κράτη με χρόνια ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους θα πληρώνουν ετήσιο πρόστιμο της τάξης του 0,1% επί του ΑΕΠ τους.
Επιπλέον, θα υπάρχει ένα είδος συναγερμού ειδοποίησης σε περίπτωση που παρατείνεται ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, ενώ προτείνεται και η παρέμβαση στην άσκηση δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Όλι Ρεν, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να καθιερώσουν δεσμευτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, κατά το πρότυπο του γερμανικού «χρεόφρενου» και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού. Αν μια χώρα παραβιάζει συνεχώς το ποσοστό του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ ή παρουσιάζει έλλειμμα για πολλά χρόνια άνω του 3%, θα πρέπει να καταβάλει, από την αρχή κιόλας της σε βάρος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ένα άτοκο πρόστιμο εν είδει ενέχυρου, ύψους 0,2% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης