Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έριξε λάδι στη φωτιά, αλλά δεν ευθύνεται πρωτογενώς για την παγκόσμια τρομακτική έλλειψη σιτηρών
Ειδικότερα, Η Sara Menker, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «απλώς έριξε λάδι στη φωτιά που έκαιγε εδώ και καιρό», τονίζοντας ότι δεν αποτελεί την κύρια αιτία έλλειψης σιτηρών.
Βεβαίως είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών.
«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ρητά ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ξεκίνησε την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Απλώς έριξε λάδι σε μια φωτιά που έκαιγε από καιρό. Μια κρίση που τα στοιχεία της εντοπίσαμε πολύ καιρό πριν η πανδημία του COVID 19 καταστήσει τόσο εύθραστες τις εφοδιαστικές μας αλυσίδες», δήλωσε η Menker, σύμφωνα με τα πρακτικά.
«Το τονίζω αυτό γιατί πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλοι να καταλάβετε πως ακόμα κι αν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας τελειώσει αύριο, το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση».
Εκθέτοντας πλήθος στοιχειών η Menker είπε ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών στις μεγάλες καλλιέργειες φέτος, άλλα 400 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα βυθστούν στην «επισιτιστική ανασφάλεια, και πρόσθεσε ότι ειδικά σε ότι αφορά τα σιτηρά, ο κόσμος «επί του παρόντος έχει μόνο 10 εβδομάδες αποθεμάτων για να συντηρήσει την κατανάλωσή του».
«Οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από αυτές του 2007 και του 2008», συνέχισε η Menker. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σήμερα έχουμε τα χαμηλότερα επίπεδα αποθέματος σιτηρών που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, ενώ η πρόσβαση σε λιπάσματα είναι πολύ περιορισμένη και η ξηρασία σε περιοχές καλλιέργειας σιταριού σε όλο τον κόσμο η πιο ακραία που υπήρξε εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα ισχύουν επίσης για το καλαμπόκι και άλλα σιτηρά».
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά, κάτι που η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Ο Blinken ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το σιτάρι ως πολεμικό όπλο.
«Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι η χρήση των σιτηρών ως όπλου θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού που η εισβολή της δεν έχει πετύχει. Να σπάσει το ηθικό του ουκρανικού λαού», είπε ο Blinken.
Ωστόσο, η Menker σημείωσε ότι οι ξηρασίες σε όλο τον κόσμο ευθύνονται περισσότερο για την έλλειψη σιτηρών, όπως επίσης και οι ελλείψεις λιπασμάτων και τα άλλα καιρικά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισημάνσεις της Menker έρχονται σε μια στιγμή όπου ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, δηλώνει πως ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα «μια άνευ προηγουμένου κρίση», σημειώνοντας ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 έθνη «χτυπούν την πόρτα του λιμού».
Και μαζί με την πείνα έρχεται πάντα και η πολιτική αποσταθεροποίηση, σημείωσε ο Beasley.
«Βλέπουμε ήδη τις ταραχές και τις διαμαρτυρίες να έχουν ξεκινήσει: Σρι Λάνκα, Ινδονησία, Πακιστάν, Περού», είπε. «Βλέπουμε την αποσταθεροποιητική δυναμική ήδη στο Σαχέλ από την Μπουρκίνα Φάσο, στο Μάλι και στο Τσαντ.
Αυτά τα πρώτα σημάδια για οσα θα ακολουθήσουν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών