Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Ben Wallace κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της για να βοηθήσει χώρες όπου η έλλειψη σιτηρών θα μπορούσε να προκαλέσει πείνα.
Η Ρωσία πρέπει να «πράξει το σωστό», είπε ο Wallace σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Margarita Robles και να ανοίξει έναν διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.
Ο Wallace απέρριψε την ιδέα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εξαγωγών σιτηρών και χαιρέτισε την πρόταση κράτη της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Τουρκία, να συνοδεύσουν τις αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας.
«Αυτό το σιτάρι είναι για όλους, για τη Λιβύη, για την Υεμένη, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτά τα σιτηρά για να τραφούν», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα προσπαθεί να «εκβιάσει» τη διεθνή κοινότητα αυξάνοντας την πιθανότητα μιας προσφοράς για άρση του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στην Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Andrei Roudenko δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα ώστε να φύγουν από την Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων κυρώσεων
Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε σιταποθήκες στη χώρα.
Παράλληλα η Ουκρανή βουλευτής Yevyenia Kravtscouk προειδοποίησε πως ο χρόνος τελειώνει για να εξαχθούν οι περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία πριν από τη νέα συγκομιδή.
«Έχουμε περίπου ενάμιση μήνα πριν αρχίσουμε να συλλέγουμε τη νέα σοδειά», είπε η Kravtscuk στο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αποθήκευση της νέας σοδειάς.
Οι προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυξάνονται καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula fon der Layen κάλεσε χθες σε συνομιλίες με τη Μόσχα για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.
H Ουκρανία αναμένει ότι η νέα συγκομιδή θα ανέλθει στο 70% περίπου της περσινής σοδειάς καθώς ορισμένα από τα χωράφια βρίσκονται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο ή έχουν ναρκοθετηθεί, υπογράμμισε η Kravtscouk.
Η Ουκρανή βουλευτής ζήτησε βοήθεια για την αποναρκοθέτηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και για υποστήριξη σε καύσιμα καθώς οι αγρότες χρειάζονταν ντίζελ για τα τρακτέρ τους και η Ουκρανία έχει χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητας διύλισης λόγω των ρωσικών επιθέσεων.
www.bankingnews.gr
Wallace (Bρετανία): Να επιτρέψει η Ρωσία την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών - Δεν χαλαρώνουμε τις κυρώσεις
Η Ρωσία αποδέχεται να ανοίξει διάδρομο μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών υπο τον όρο της άρσης ορισμένων από τις κυρώσεις
Σχόλια αναγνωστών