Η RBC αποκαλύπτει τη ρήτρα με την οποία μπορεί η Ρωσία να αποφύγει τη χρεοκοπία
Όπως επισημαίνει το Reuters, το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στο National Settlement Depository (NSD) της Ρωσίας, το οποίο έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων την Παρασκευή ύψους 71,25 εκατομμυρίων δολαρίων και 26,5 εκατομμυρίων ευρώ (28,5 εκατομμυρίων δολαρίων) σε δύο ευρωομόλογα.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων για δύο ομόλογα που λήγουν την Παρασκευή στον εγχώριο διακανονισμό του.
Αλλά εάν δεν εμφανιστούν χρήματα σε λογαριασμούς ξένων κατόχων ομολόγων, θα συνιστά αθέτηση υποχρεώσεων υπό προϋποθέσεις.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην παρατείνει τη βασική άδεια που επέτρεπε στη Μόσχα να συνεχίσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ωστόσο δήλωσε ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και θα προχωρήσει στις πληρωμές με ρούβλια.
Ωστόσο, ακόμη κι αν τα κεφάλαια περάσουν σήμερα, πληρωμές σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Ένα κουπόνι που λήγει στα τέλη Ιουνίου έχει εντολή να διευθετηθεί εκτός Ρωσίας - κάτι που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι αδύνατο χωρίς την παραίτηση των ΗΠΑ.
RBC: Πως θα αποφύγει τη χρεοκοπία η Ρωσία;
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η RBC, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αποφύγει την χρεοκοπία, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ανανεώσουν την εξαίρεση για πληρωμές σε δολάριο.
Σύμφωνα με την RBC, η τεκμηρίωση για όλες τις εκδόσεις ρωσικών ομολόγων σε δολάρια περιλαμβάνει μια ρήτρα «Αποζημίωση σε άλλο νόμισμα», η οποία υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί να πληρώσει τον κάτοχο σε νόμισμα διαφορετικό από το δολάριο «κατόπιν δικαστικής απόφασης, απόφασης δικαστηρίου οποιασδήποτε δικαιοδοσίας ή οποιασδήποτε άλλης λύσης».
Όλες οι εκδόσεις ομολόγων σε ρωσικό δολάριο έχουν μια ρήτρα "Αποζημίωση σε συνάλλαγμα" στα έγγραφά τους, η οποία επιτρέπει νόμιμες πληρωμές σε ρούβλια εάν οι κυρώσεις εμποδίζουν την πληρωμή στο αρχικό νόμισμα.
Αυτό ανοίγει έναν δρόμο για πληρωμές σε ρούβλια χωρίς λόγο να δηλωθεί ρωσική χρεοκοπία, σύμφωνα με την RBC.
Σύμφωνα με την τεκμηρίωση, σε αυτή την περίπτωση, η υποχρέωση πληρωμής θα θεωρείται ότι έχει εκπληρωθεί εάν, την επόμενη ημέρα, ο επενδυτής μπορεί να ανταλλάξει το ληφθέν ποσό άλλου νομίσματος με δολάρια στο απαιτούμενο ποσό.
Η RBC σημειώνει επίσης ότι εάν κατά τη μετατροπή, το ποσό σε δολάρια είναι μικρότερο από το οφειλόμενο, τότε η Ρωσία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει αυτήν τη διαφορά στον κάτοχο και να αντισταθμίσει όλα τα έξοδα συναλλαγής.
Τι συνέβη σε Ιράν και Βενεζουέλα - Οι διαφορές με τη Ρωσία
Οι κρίσεις χρέους των αναδυόμενων αγορών δεν είναι κάτι καινούργιο -- η ίδια η Ρωσία αθέτησε τις πληρωμές ομολόγων σε ρούβλι το 1998.
Η γεωπολιτική επίσης έχει διαχυθεί στη σφαίρα του χρέους στο παρελθόν, αναγκάζοντας σε πτώχευση στη Βενεζουέλα και το Ιράν, για παράδειγμα.
Ωστόσο, στην περίπτωση του Ιράν, μικρά ποσά δανειακού χρέους επλήγησαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ μετά την επανάστασή του 1979, ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας είχε ήδη γονατίσει, πριν οι περιορισμοί των ΗΠΑ το 2019 ωθήσουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικό και υποκρατικό χρέος στο χείλος του γκρεμού.
Η Ρωσία εν τω μεταξύ συνεχίζει να αυξάνει τα κέρδη από πετρέλαιο και μέταλλα.
Ακόμη και με τα μισά αποθεματικά των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων, η κεντρική τράπεζα έχει αρκετά μετρητά για να αποπληρώσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικό χρέος σε σκληρό νόμισμα.
«Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική κρίση από άλλες κρίσεις αναδυόμενων αγορών, δεν έχει να κάνει με την ικανότητα ή την προθυμία να πληρώσουν, τεχνικά δεν μπορούν να πληρώσουν», δήλωσε ο Flavio Carpenzano, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που -όπως πολλοί άλλοι- είχε εκτεθεί σε Η Ρωσία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
Ο αντίκτυπος ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη χρεοκοπία ξένων ομολόγων της Ρωσίας από την επανάσταση του 1917.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία και τα δικά της αντίμετρα την έχουν ουσιαστικά αποκόψει από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Οι συγκρίσεις με πρόσφατες χρεοκοπίες όπως η Αργεντινή το 2020 είναι ακατάλληλες, επειδή τα οικονομικά των περισσότερων χωρών επιβαρύνονται όταν συμβαίνουν αθετήσεις, δήλωσε ο Stephane Monier, επικεφαλής επενδύσεων στη Lombard Odier.
«Αυτή θα ήταν η πρώτη εξωτερικά και πολιτικά καθοδηγούμενη χρεοκοπία στην ιστορία των αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Monier.
Η λήξη της άδειας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορεί να μην μπορούν να λάβουν πληρωμές ούτως ή άλλως, κάτι που ο Daniel Moreno, επικεφαλής του παγκόσμιου χρέους αναδυόμενων αγορών στη Mirabaud Asset Management, παρομοίασε με το να... γυρίσει ο κόσμος ανάποδα.
«Εγώ, ο πιστωτής, δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να δεχτώ την πληρωμή», πρόσθεσε.
Μια βασική διαφορά με άλλους κακοπληρωτές όπως η Αργεντινή ή η Βενεζουέλα είναι ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία -- την οποία αποκαλεί ειδική επιχείρηση -- την έχει μετατρέψει σε παρία στα μάτια πολλών επενδυτών, πιθανώς για τα επόμενα χρόνια.
«Υπάρχει τεράστιο στίγμα στην πραγματική κατοχή αυτών των ομολόγων, με τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών μα βρίσκονται υπό πίεση από τους πελάτες του, οι οποίοι τους ζητούν να μην επενδύσουν στη Ρωσία και να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Gabriele Foa, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το Algebris Global Credit Opportunity Fund.
Προς το παρόν, μια πιθανή χρεοκοπία είναι συμβολική, επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί διεθνώς ούτως ή άλλως, ούτε χρειάζεται.
Αλλά αυτό που στο μέλλον είναι κρίσιμο.
Η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία θα μπορούσε κάποια στιγμή να τερματίσει τις δυτικές κυρώσεις και να της επιτρέψει να επιστρέψει στις αγορές, όπως τονίζεται.
Αρχικά, οι πιστωτές αντιμετωπίζουν μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία για την ανάκτηση χρημάτων, για παράδειγμα ανταλλάσσοντας ομόλογα που έχουν αθετηθεί με νέα.
Ένα στίγμα αθέτησης υποχρεώσεων θα οδηγούσε επίσης σε αύξηση του μελλοντικού κόστους δανεισμού.
Χάνει τη στήριξη το ρούβλι
Το ρούβλι υποχώρησε περίπου 10% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 11%, την τρίτη μείωση κατά 300 μονάδες βάσης στη σειρά, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται από τα υψηλά άνω των 20 ετών.
Το ρούβλι υποχωρεί 2,1% έναντι του δολαρίου στις 66,63, σε χαμηλά δύο εβδομάδων.
Την Τετάρτη, το ρούβλι είχε φτάσει στο ισχυρότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2018 στα 55,80 έναντι του δολαρίου.
Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι έχασε 4,4% για να διαπραγματευτεί στα 70,99, υποχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό επταετίας των 57,10 που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Υποστηριζόμενο από τα capital controls, το ρούβλι είχε αυξηθεί τεχνητά για να γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής το 2022.
Οι νέοι όροι πληρωμής φυσικού αερίου που απαιτούν τη μετατροπή ξένου νομίσματος σε ρούβλια και η πτώση των εισαγωγών έχουν επίσης βοηθήσει.
Όμως έχει χάσει πλέον την υποστήριξη της φορολογικής περιόδου του τέλους του μήνα που συνήθως βλέπει τις εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές να μετατρέπουν ξένο νόμισμα σε ρούβλια για να πληρώσουν τις τοπικές υποχρεώσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ισχύς του νομίσματος, που έχει εγείρει ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από τις εξαγωγές, καθιστά τα ρωσικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.
Αναμένει ότι το υποχρεωτικό ποσοστό των εσόδων σε ξένο νόμισμα που πρέπει να μετατρέψουν οι εξαγωγείς σε ρούβλια θα μειωθεί περαιτέρω από 50%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών