Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΥ: Με δημόσια προσφορά ή πώληση η απόσχιση των ελεγκτικών υπηρεσιών

tags :
ΕΥ: Με δημόσια προσφορά ή πώληση η απόσχιση των ελεγκτικών υπηρεσιών
H πώληση μέρους της επιχείρησης σε εξωτερικούς μετόχους θα ήταν μια ριζική αλλαγή, με την εταιρεία να πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα…

Με αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ή πώληση ποσοστού εξετάζει την απόσχιση του κλάδου ελέγχου η συμβουλευτική εταιρεία EY, στο πλαίσιο του πλέον ριζικού μετασχηματισμού της την τελευταία 20ετία.
Τόσο η πώληση ποσοστού όσο και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα πρόσφερε την προοπτική απροσδόκητων κερδών για τους υφιστάμενους partners που κατέχουν και διευθύνουν την εταιρεία, κάτι που φέρνει στον νου τις IPOs της Goldman Sachs το 1999 και της Accenture το 2001.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που αριθμεί 312.000 εργαζομένους και μαζί με τις Deloitte, KPMG και PwC κυριαρχούν στον κλάδο παροχής λογιστικών υπηρεσιών, εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ιστορικής διάσπασης ως λύσης «στις συγκρούσεις συμφερόντων».
Επισημαίνεται πως ο κλάδος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΕY απέφερε το 2022 έσοδα 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ απασχολεί 166.000 συμβούλους.
Η ελεγκτική δραστηριότητα της EY, από την άλλη, απέφερε έσοδα 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Μοιραία, μετά την απόσχιση, ορισμένοι σύμβουλοι θα παραμείνουν στα τμήματα ελέγχου, ενώ εκτιμάται πως η απόσχιση θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της EΥ, επιτρέποντάς της να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Accenture, η οποία το 2021 ενέγραψε έσοδα 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την αξία της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να αγγίζει τα 200 δισεκ. δολάρια.
Πάντως, η πώληση μέρους της επιχείρησης σε εξωτερικούς μετόχους θα ήταν μια ριζική αλλαγή, με την εταιρεία να πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα…

Πώς επηρεάζονται οι Big-4

Όπως προειπώιθηκε, η πρόταση διάσπασης, η οποία εξετάζεται από τα ανώτερα στελέχη, αν μη τι άλλο, είναι μια τολμηρή προσπάθεια, προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να αποφύγει στο μέλλον «conflict» συμφερόντων, που τόσο την έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν, με σειρά δικαστικών προστριβών και προστίμων ιδιαίτερα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Επισημαίνεται πως τόσο η EY όσο και οι άλλες μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, όπως η KPMG και PwC, έχουν αποτελέσει αντικείμενα σφοδρής κριτικής, με τις κατηγορίες που δέχονται να αφορούν την έλλειψη ανεξαρτησίας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των λογιστικών στοιχείων που καλούνται κάθε φορά να εξετάσουν, αλλά και την εισροή εσόδων από την παροχή –θεωρητικά– «αντικρουόμενων» υπηρεσιών…
Σε αυτό το πλαίσιο, senior partners της EY εξετάζουν τις επιλογές τους για αναδιάρθρωση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Αυτή η αιφνίδια κίνηση είναι πιθανό να τύχει προσοχής από τις ρυθμιστικές αρχές, αναγκάζοντας τον ανταγωνισμό να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
«Όλοι θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν γρήγορες ή σπασμωδικές κινήσεις» είπε ένας ανώτερος συνεργάτης σε άλλη εταιρεία που ανήκει στις Big Four, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών θα επηρεάσει τις απαντήσεις των άλλων εταιρειών.
Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις και θα αντιπροσώπευε μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή από τον πιο περιορισμένο διαχωρισμό σε λειτουργικό επίπεδο των ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών του Big Four στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος συμφωνήθηκε μετά από εταιρικά σκάνδαλα στη BHS και την Carillion.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης