(upd4) Την εντολή να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Bandar Abbas στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, έλαβαν τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ Prudent Warrior και Delta Poseidon, στον Περσικό Κόλπο, που κατέλαβαν δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη Παρασκευή 27 Μαΐου, την ώρα που συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση πλοίων και ναυτικών των δύο ελληνικών τάνκερ μετά τις απειλές της Τεχεράνης για «αντίποινα» κατά της Ελλάδας λόγω της κατάσχεσης ιρανικού τάνκερ από τις ελληνικές αρχές.
«Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία τους, είναι καλά στην υγεία τους.
Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα (28/5), οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν την Παρασκευή 27/5, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμεταδίδει το Reuters.
«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος... είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε στις 28/5 ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.
Στα πλοία μεταξύ άλλων, βρίσκονται και 9 Έλληνες, οι οποίοι είναι αιχμάλωτοι των Φρουρών της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη, αλλά και ένας Κύπριος.
Ειδικότερα, το πλήρωμα του Delta Poseidon αποτελείται από 25 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και δύο Έλληνες, ενώ στο στο πλοίο Prudent Warrior από τα 24 άτομα πλήρωμα, οι 7 είναι Ελληνες.
Σύμφωνα με τον πατέρα ενός 28χρονου ναυτικού που βρίσκεται σε τάνκερ, τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα και τους αφήνουν να κυκλοφορούν στο πλοίο.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας».
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης. Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του θέματος, ενώ οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού, παραμένοντας σε ανοιχτή επικοινωνία.
Πάντως, η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15/4 στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26/5 να αποστείλει το φορτίο στις ΗΠΑ.
Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους.
Πλακιωτάκης: Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων - Συνεχίζονται οι ενέργειες για να απελευθερωθούν
«Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ,ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης.
Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία τους, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ σημείωσε πως «η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία».
Ακολουθεί η δήλωση του Γ. Πλακιωτάκη:
«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.
Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους.
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».
Πατέρας Έλληνα ναυτικού: Τους αφήνουν να κυκλοφορούν στο πλοίο - Τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω
«Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα», ανέφερε ο πατέρας ενός Έλληνα ναυτικού, του28χρονου Κρητικού Μ. Δεδεάκης.
Όπως αναφέρει ο πατέρας του 28χρονου, μιλώντας στο neakriti.gr, είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, ενώ η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο τους επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα και έτσι, κατάφερε να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του.
«Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου», ανέφερε ο πατέρας του ναυτικού.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιος μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω, καθώς τους τα είχαν πάρει από την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε, τα ξημερώματα της επόμενης μέρας τους τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε, τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».
«Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Εχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.
Βρετανία: Απαράδεκτη πράξη
«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ».
Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar.
Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές.
Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».
Την ευθύνη ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC, ανακοινώνοντας ότι: «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».
Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ένα παραστρατωτικό σώμα, που αποτελεί ξεχωριστό κλάδο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ιδεολογικά συνδεδεμένο με το ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας. Οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν δυνάμεις στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, όπως και οι παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το κρατικό ιρανικό πρακτορείο nournews είχε πάντως μεταδώσει νωρίτερα ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει αντίποινα κατά της Ελλάδας για την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ.
Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία - Οι διάλογοι που ακολούθησαν
Οι Φρουροί της Επανάστασης που έκαναν το ρεσάλτο ήθελαν τα πληρώματα να μην έχουν επικοινωνία, αφού το πρώτο που ζήτησαν ήταν να παραδώσουν τα κινητά τους και να κλείσουν ασύρματο.
Στην αρχή, οι ναυτικοί νόμιζαν πως έχουν να κάνουν με πειρατές, όπως τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος, οι λεγόμενοι «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν.
Τη στιγμή που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, έντονοι διάλογοι, ενώ οι Ιρανοί σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες ζητώντας τους να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.
Ο διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:
Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.
Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
Ιρανοί: Δεν θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν
Τι είχε προηγηθεί: Κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, με εντολή ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, με πλήρωμα αποτελούμενο από 19 Ρώσους, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, επικαλούμενες τις κυρώσεις της Ε.Ε. Οι ελληνικές αρχές θεώρησαν αρχικά ότι το πλοίο και το πετρέλαιο ήταν ρωσικά και στο πλαίσιο των κυρώσεων κατάσχεσαν το πετρέλαιο. Το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο όταν διαπιστώθηκε ότι δηλώνεται πλέον ως ιρανικής ιδιοκτησίας, όχι όμως και το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» και ότι «το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ». Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε έντονα καταγγέλοντας την Ελλάδα για «πράξη πειρατείας».
Ποια είναι τα πλοία
Οι Φρουροί της Επανάστασης συγκεκριμένα κατέλαβαν τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Αν και η ανακοίνωση των Φρουρών κατηγορεί τα δυο ελληνικά τάνκερ για απροσδιόριστες «παραβιάσεις», εκτιμάται ότι η κατάληψη τους αποτελεί «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες, και στο Warrior βρίσκονταν 24 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 7 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.
Και στα δύο πλοία η κατάληψη έγινε με απόβαση με ελικόπτερο.
Αγωνία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας
Αγωνία επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την «επιδρομή» ενόπλων του Ιράν σε δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.
Οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται δήλωσε εν γνώσει των γεγονότων και ανέφερε ότι ερευνώνται.
Μια στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ, που μίλησε στη Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι τα δύο πλοία πλησίασαν πολύ στα ιρανικά χωρικά ύδατα, χωρίς όμως να εισέλθουν σε αυτά. Μετά την απόβαση, η ομάδα των Φρουρών τα οδήγησε στα ιρανικά ύδατα. Τα πλοία είχαν επίσης απενεργοποιήσει τις συσκευές παρακολούθησης, κάτι που συνιστά παραβίαση, είπε ο ίδιος αξιωματούχος. Πηγές της εταιρείας Polembros Shipping, πάντως έχουν αναφέρει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, με στόχο τον έλεγχο της κατάστασης.
ΥΠΕΞ: «Πράξη πειρατείας»
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας».
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Μάλιστα, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 27/5:
«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».
Κύπρος- Υπουργείο Εξωτερικών:Διαβήματα στην Τεχεράνη για τον Κύπριο ναυτικό
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για το περιστατικό που την Παρασκευή 27/5 στον Περσικό Κόλπο, όπου δύο ελληνικά τάνκερ κατελήφθησαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.
Μάλιστα, ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του ενός πλοίου είναι και ένας Κύπριος υπήκοος.
Το ΥΠΕΞ της Κύπρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.
Ειδικότερα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του θέματος, ενώ οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού, παραμένοντας σε ανοιχτή επικοινωνία.
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος, συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και ειδικότερα ο Κύπριος υπήκοος, αλλά και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας, ενώ καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.
ΠΝΟ: Άμεση απελευθέρωση των ναυτικών των δύο πλοίων
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις.
«Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία, η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο», υπογραμμίζει η ΠΝΟ. Μάλιστα, καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών