Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck εξέφρασε φόβους ότι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «άρχισε να καταρρέει» πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου ια θα συζητηθεί το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας και τα σχέδια για μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα (30/5) και την Τρίτη (31/5) προκειμένου να συζητήσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου και ένα πρόγραμμα που στοχεύει να επιταχύνει τον τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη μείνει ενωμένη.
Ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει έτσι.
Όμως έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει (η ενότητα) και να καταρρέει ξανά», είπε ο Habeck σε συνέντευξη Τύπου.
Συμβιβασμοί
Την Παρασκευή (27/5), οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, αλλά να επιτρέψουν τις παραδόσεις μέσω αγωγών, έναν συμβιβασμό για να κερδίσουν την Ουγγαρία και να ξεμπλοκάρουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Habeck κάλεσε τη Γερμανία να μιλήσει με μία φωνή στη σύνοδο κορυφής αντί να απέχει από τις ψηφοφορίες λόγω διαφορών απόψεων εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της χώρας. Κάλεσε για παρόμοια ενότητα και από άλλα κράτη της ΕΕ.
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μια τεράστια οικονομική περιοχή με απίστευτη οικονομική ισχύ.
Και όταν είναι ενωμένη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη», δήλωσε ο Habeck στα εγκαίνια της γερμανικής εμπορικής έκθεσης Hannover Messe.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν την Κυριακή (29/5/2022) να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα (30/5) το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το απόγευμα της ίδιας μέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.
Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Οικονομική καταστροφή
Την ίδια ώρα, οικονομικά καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα καθώς το κόστος της αποκαλούμενη «ενεργειακής μετάβασης» θα επιφέρει περαιτέρω δημοσιονομικά βάρη, θα επιτείνει την ενεργειακή κρίση που πλήττει ασύμμετρα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τρίτον θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη ανεβάζονται τον πήχυ των δυσκολιών για την ΕΚΤ (η οποία αναμένεται τον Ιούλιο να αναβάσει τα επιτόκια) και φέρνει εγγύτερα τα σύννεφα του στασιμοπληθωρισμού…
Η εκτίμηση του κόστους
Το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει τη μετάβαση από τις πηγές ενέργειας με βάση τον άνθρακα.
Η εκτίμηση κόστους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, ενδέχεται να υπολείπεται καθώς η ανάλυση της Rystad Energy υποδηλώνει ότι το σχέδιο θα απαιτήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε επενδύσεις για την επίτευξη του βασικού στόχου της αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 40% σε 45% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού έως το 2030.
Απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις
θα απαιτηθούν επενδύσεις για την επίτευξη στόχων, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και την μπαταριών αποθήκευσης για να εξασφαλιστεί σταθερός ενέργειας, καθώς ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Η ηλιακή ενέργεια. Ενώ το σχέδιο ορίζει διαφορετικές οπτικές γωνίες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, η πιο λεπτομερής ενότητα περιγράφει τον οδικό χάρτη για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά.
Η στρατηγική στοχεύει να φέρει 320 γιγαβάτ (GW) ηλιακών φωτοβολταϊκών ηλεκτρονικά μέχρι το 2025 και σχεδόν 600 GW έως το 2030, με στόχο να εκτοπίσει 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Bcm) ζήτησης φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος περίπου 189 GW εγκατεστημένης ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος, που σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν 131 GW μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, ή ισοδύναμο με 44 GW ετησίως.
Αυτό θα σήμαινε σχεδόν διπλασιασμό του ρυθμού εγκατάστασης, που ήταν 24 GW το 2021 και αναμένεται να είναι 29 GW φέτος.
Για να φτάσουμε στο στόχο των 600 GW έως το 2030, θα πρέπει να εγκατασταθούν περίπου 56 GW νέας ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος κατά την επόμενη πενταετία.
Υποθέτοντας ένα μέσο κόστος για ηλιακά φωτοβολταϊκά 1,1 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένης ισχύος, η εγκατάσταση 411 GW από τώρα έως το 2030 θα αντιπροσώπευε μια επένδυση 452 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αιολική ενέργεια. Η επίτευξη του 45% του εφοδιασμού με ΑΠΕ έως το 2030 απαιτεί επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στην αιολική δυναμικότητα – για τις οποίες το σχέδιο δεν έχει πολλές λεπτομέρειες.
Οι εκτιμήσεις της Rystad Energy υποδηλώνουν ότι άλλα 450-490 GW αιολικής ισχύος θα πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2030 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 45% του εφοδιασμού με ΑΠΕ, απαιτώντας επιπλέον επενδύσεις 820 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχόλια αναγνωστών