Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά σήμερα, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές, η Σαουδική Αραβία γνωρίζει τους κινδύνους έλλειψης εφοδιασμού και ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσουν τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου».
Μετά το δημοσίευμα αυτό, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 3% στα 113,25 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν πτώση 3% στα 113,25 δολάρια το βαρέλι.
Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του OPEC+ στη Βιέννη, κατά το δημοσίευμα.
Στο σχήμα ΟPEC+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας
Αν και δεν είναι μια ξεκάθαρη υπόσχεση, η Σαουδική Αραβία [έχει] φαινομενικά ρίξει στη Δύση ένα "καλό χαρτί", αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν την εισαγωγή του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Αυτό οδήγησε αρχικά τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.
Πηγές στους FT ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC+, δεν έχει δει ακόμη πραγματικές ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει την πίεση από την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής.
Αλλά αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως ανοίγουν ξανά, οδηγώντας τη ζήτηση για αργό.
Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές.
Ως αυτό το στάδιο, η Σαουδική Αραβία απέκρουε τις εκκλήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του OPEC+.
Ωστόσο, πάντα κατά το δημοσίευμα των FT, συμφώνησε να αλλάξει στάση στο πλαίσιο εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ.
Στη σημερινή σύνοδο του OPEC+ στα μυαλά όλων αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς για να στραγγίξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι αναλυτές που προβλέπουν ρήξη στην ομάδα OPEC+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων.
Σχόλια αναγνωστών