Στη νομική οδό στρέφονται οι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον τους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 20 Ρώσοι ολιγάρχες, πολιτικοί και άλλα άτομα που συνδέονται με τον Putin και το Κρεμλίνο, προσφεύγουν κατά του Συμβουλίου της ΕΕ για τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι προσφυγές υποβλήθηκαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της Ένωσης, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και μολονότι αναφέρονται μόνον τα επώνυμα των Ρώσων ολιγαρχών, από τη διασταύρωση των στοιχείων των Ρώσων πολιτών, στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, προκύπτει ότι ανάμεσά στους προσφεύγοντες περιλαμβάνονται ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea FC, Abramovich, ο τραπεζίτης Freedman, ο μεγιστάνας του χάλυβα, Mordarsov, ο μεγαλοεπενδυτής Ιγκόρ Σουχάλοφ, ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Timcenko και ο μεγιστάνας της μεταλλουργίας, Usmanov.
Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές Ρώσων ολιγαρχών, αναφέρει το Politico, καθώς η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε εδάφη κρατών μελών της σε πάνω από 1.100 άτομα και άνω των 80 εταιρειών και οντοτήτων.
Φήμες ότι ο Putin διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να περάσουν στην αντεπίθεση
Σύμφωνα με φήμες σε κύκλους της ΕΕ ο Putin διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να προσφύγουν κατά των κυρώσεων προκειμένου να προκαλέσουν «κόπωση» σε θεσμούς της ΕΕ.
«Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα αποδώσει καρπούς.
Εννοώ ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», δήλωσε πηγή στο EU Observer.
H εξέταση των προσφυγών των Ρώσων ολιγαρχών μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, ενώ οι προσφεύγοντες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα κατά τα άλλα παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ολιγάρχες σέρνουν την ΕΕ στα δικαστήρια για κυρώσεις και ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν κερδίσει στο παρελθόν τις νομικές μάχες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και στενός σύμμαχος του Putin, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, στο πλευρό του οποίου τάχθηκε το δικαστήριο το 2019 ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
Οι δικηγόροι της ΕΕ αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο μειονέκτημα ότι τα «πακέτα των αποδείξεων» δεν μπορούν να περιλαμβάνουν απόρρητες πληροφορίες, που ίσως είδαν στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν τις λίστες των κυρώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών