Κέρδισαν τα «γεράκια» των κεντρικών τραπεζών καθώς ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να τιθασσεύεται και καταγράφει ιστορικά ρεκόρ – Τι θα σημάνει για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης η αλλαγή τω συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας
Ετοιμη να μπει στο χορό της αυξησης των επιτοκίων προχωρώντας σε ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της εμφανίζεται πλέον η ΕΚΤ, αναλαμβάνοντας δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού που καταγράφονται στην Ευρωζώνη.
Περίπου τρεις μήνες αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αρχίζοντας να μετρά αντίστροφα για μία επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.
Η ΕΚΤ δίσταζε μέχρι στιγμής να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να αποτιμήσει το αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θα έχουμε μια δραστική αλλαγή των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας, με πολλούς οικονομολόγους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να κάνουν λόγο για το κίνδυνο εισόδου των αναπτυγμένων οικονομιών σε φάση ύφεσης και το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού να απειλεί τις οικονομίες, με αυτή την Ευρωζώνης να είναι η πλέον ευάλωτη καθώς το κόστος που επωμίζεται εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταράξεων λόγω του ουκρανικού και της ενεργειακής κρίσης (πράσινη μετάβαση και απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα) είναι τεράστιο.
Όπως έχει γράψει το BN μόνο η ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να κοστίσει 1 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Από τη Fed η εκκίνηση
Ήδη, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη βρίσκονται σε διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους, με ορισμένες δε να επιταχύνουν τους ρυθμούς.
Η Fed διπλασίασε τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων τον προηγούμενο μήνα με μία κίνηση των 50 μονάδων βάσης, ενώ και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και της Ινδίας, την Τρίτη και την Τετάρτη (7-8/6) αντίστοιχα, θα ανεβάσουν ταχύτητα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να κυμαίνεται τώρα στο 8,1%, υπάρχει συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ για να αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις. Το ερώτημα στους κόλπους του δ.σ. έγκειται στο μέγεθος και στην ταχύτητα των επιτοκιακών αυξήσεων.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann, δήλωσε ότι οιαδήποτε αύξηση πέραν των 50 μονάδων βάσης κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ με τις θέσεις του φαίνεται να ευθυγραμμίζονται και οι συνάδελφοί του σε Ολλανδία, Σλοβακία και Λετονία.
Αναλυτές της Deutsche Bank και της Bank of America κάνουν λόγο για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επικρατήσουν τελικά οι απόψεις των «γερακιών».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα μετά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης 9 Ιουνίου.
Θα δημοσιοποιήσει επίσης και τις κρίσιμες νέες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Εκτός από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης την Πέμπτη (9/6), καθώς και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία την Τρίτη 7 Ιουνίου.
Ενδιαφέρον για την οικονομία της Ευρωζώνης θα έχουν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας την Τρίτη (7/6) και της Ιταλίας την Παρασκευή 19 Ιουνίου.
Η έκρηξη του πληθωρισμού - Για πόσο;
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ανοδική πορεία, με τη διάχυσή του στην ευρύτερη οικονομία να αυξάνει τις ανησυχίες για διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, ο κύριος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε τον Μάιο σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 8,1% ετησίως από 7,4% τον προηγούμενο μήνα, ωθούμενος από τη νέα αύξηση στις τιμές ενέργειας (μετά την πτώση τον Απρίλιο κυρίως λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τη συγκράτηση των τιμών) και τη νέα ταχεία αύξηση των τιμών τροφίμων λόγω ελλείψεων σε λιπάσματα, σιτηρά καθώς και βρώσιμες φυτικές ύλες, όπως το ηλιέλαιο, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.
Επιπρόσθετα, ανοδικά εξέπληξε και ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος από 3,5% ετησίως τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 3,8% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία της Ευρωζώνης, εν μέσω νέας αύξησης των τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα και στις υπηρεσίες.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να καταγραφεί περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, της αναμενόμενης ανάκαμψης της τουριστικής αγοράς το καλοκαίρι, καθώς και της νέας αύξησης στις τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή embargo έως το τέλος του έτους στο 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.
Παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για σπειροειδούς τύπου αυξήσεις μισθών μετά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της ΕΚΤ για ρυθμό αύξησης των μισθών που συμφωνήθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις κατά 2,8% ετησίως, ο υψηλότερος για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Deutsche Bank: Επιθετική δράση με αύξηση 0,5%
Κόντρα στην πλειονότητα των αναλυτών που εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά προχωρώντας σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, επέλεξε να πάει η Deutsche Bank AG προβλέποντας δυναμική αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Η ομάδα αναλυτών της γερμανικής τράπεζας, θεωρεί πως τα «γεράκια» θα επιβληθούν των «περιστεριών» απαιτώντας επιθετική δράση απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό.
BofA: Διαδοχικές αυξήσεις Ιούλιο και Σεπτέμβριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, προβλέπει η Bank of America, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Η πρόβλεψη της BofA, η οποία είναι πολύ πιο επιθετική από αυτό που προβλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θα φέρει το επιτόκιο συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης υψηλότερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν το 2023.
Η προηγούμενη πρόβλεψη της Bank of America ήταν για τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και δύο το επόμενο έτος.
Στην τελευταία έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι ανέφεραν την ανησυχία ότι η ΕΚΤ «κάνει πάρα πολλά/πολύ γρήγορα και δημιουργεί προβλήματα είτε με την ανάπτυξη, είτε με τα spread είτε και τα δύο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών