Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Καμία συγνώμη για την πολιτική απέναντι στον Putin – Μεγάλο λάθος η εισβολή στην Ουκρανία

Merkel: Καμία συγνώμη για την πολιτική απέναντι στον Putin – Μεγάλο λάθος η εισβολή στην Ουκρανία
Δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που να είχε αποτρέψει τη ρωσική εισβολή είπε η Merkel
Σχετικά Άρθρα

Την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στη Ρωσία και στον πρόεδρο Putin όσο ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπίστηκε η Angela Merkel, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία.
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel από τη σκηνή του θεάτρου Berliner Ensemble στο ανατολικό Βερολίνο, η Merkel τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθεί όσον αφορά την αντίδραση της όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αναφέροντας πως υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ υπερασπίστηκε την άρνηση της τότε σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε ασκώντας διαφορετική πολιτική να είχε αποτρέψει τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία, η Merkel είπε «δεν κατηγορώ τον εαυτό μου».
«Δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση» υποστήριξε η πρώην καγκελάριος, η οποία αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή, έκανε λόγο για μια «βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και για την οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Δεν ζητώ συγνώμη

Όσον αφορά τις Συμφωνίες του Μίνσκ, οι οποίες σήμερα επικρίνονται έντονα, η Merkel τις υπερασπίστηκε.
«Θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει μια τέτοια τραγωδία;
Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση είναι ήδη μεγάλη τραγωδία.
Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί;
Φυσικά, συνεχίζω να κάνω κι εγώ αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μου» είπε η πρώην καγκελάριος, η οποία ερωτηθείσα από τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο σχετικά με την κατευναστική πολιτική της απέναντι στη Ρωσία, σημείωσε πως «δεν είναι αυτή η άποψη μου».
«Αν αποτύχει η διπλωματία, δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος.
Αν δεν είχε επιτευχθεί τότε η Συμφωνία του Μινσκ, η κατάσταση θα είχε πραγματικά κλιμακωθεί» τόνισε η πρώην καγκελάριος.

Πόλεμος αν η Ουκρανία έμπαινε στο ΝΑΤΟ

Το ίδιο θα ίσχυε εάν η Ουκρανία είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία τότε ήταν διαφορετική χώρα, πολιτικά διχασμένη, με μεγάλη επιρροή ολιγαρχών» ανέφερε η Merkel, επισημαίνοντας πως μια είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πόλεμου για τον Putin.
«Δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος και δεν θα ζητήσω συγγνώμη για αυτό (...)
Μετά την Κριμαία, χρειάστηκε να συζητήσουμε έξι μήνες για την επέκταση των κυρώσεων.
Και πολλοί ζητούσαν να τις κάνουμε πιο ελαφριές (...)
Η Συμφωνία του Μινσκ το 2015 μπορεί να μην ανταποκρινόταν απολύτως στα συμφέροντα της Ουκρανίας, αλλά είχε στόχο να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.
Αυτό δεν επιτεύχθηκε» είπε η Merkel.

Ποια γλώσσα καταλαβαίνει ο Putin

Πάντως η Merkel σημείωσε ότι το κόμμα της (CDU) ήταν το μόνο που είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα τον στόχο της επένδυσης του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.
«Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει ο Putin» είπε η Merkel, η οποία ερωτηθείσα για τη σχέση της με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ανησυχούσε για τις συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Όπως είπε, το 2007, σε επίσκεψή της στο Σότσι, ο Putin είχε περιγράψει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ως τη μεγαλύτερη καταστροφή του 20ού αιώνα.
Εκείνη είχε αντιτείνει πως ήταν η ευτυχέστερη στιγμή στη ζωή της, διότι απέκτησε την ελευθερία να κάνει αυτό που ήθελε.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε διαφωνία.
Και αυτή η διαφωνία οφειλόταν σε εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο, η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται.
Δεν ήταν δυνατό να τελειώσει εκεί ο Ψυχρός Πόλεμος (...).
Ο Putin βλέπει ολόκληρη τη Δύση ως εχθρό του, θεωρεί ότι τον εξευτελίζει διαρκώς (...)» είπε η Merkel, αναφέροντας πως ο Putin θεωρεί τη Δημοκρατία λάθος.
Ερωτηθείσα αν θεωρεί τον Putin τρελό, η Merkel είπε ότι «αξίζει τον κόπο να δώσουμε βάση, διότι ξεπερνάει το ένα όριο μετά το άλλο».

Είμαστε γείτονες με τη Ρωσία

Αναφερόμενη στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η Merkel αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο του 2021, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συναντήθηκε με τον Putin, εκείνη είπε στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ότι πρέπει να επιδιωχθεί ευρωπαϊκός διάλογος με τη Μόσχα. «Ένοιωθα ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά σχετικά με τις Συμφωνίες του Μινσκ.
Αλλά στο εσωτερικό της ΕΕ δεν υπήρχε τότε συναίνεση για αυτό.
Υπήρχε η πανδημία, στη Γαλλία θα γίνονταν εκλογές.
Τότε σκέφτηκα ότι όλοι γνώριζαν πως φεύγω σύντομα.
Μερικά χρόνια πριν, ίσως να το είχα καταφέρει» υπογράμμισε η πρώην καγκελάριος, η οποία ωστόσο σημείωσε πως Ευρώπη και Ρωσία είναι γείτονες και πως δεν μπορεί ο ένας να αγνοεί τον άλλο.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρχουμε παρά τις διαφορές μας» υποστήριξε η Merkel, η οποία επισήμανε πως η ρωσική εισβολή δεν είναι μόνο απαράδεκτη, αλλά και ένα μεγάλο λάθος της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης