Προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Macron πως η Δύση, αν θέλει να αποφύγει μια άσκοπα παρατεταμένη σύγκρουση που θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία, δεν θα πρέπει να ταπεινώνει τη Ρωσία.
Ωστόσο, από τότε που προέβη σε αυτές τις δηλώσεις έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των συμμάχων - τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά κυρίως στην Ουκρανία, με το πρόεδρο Zelensky να σηκώνει το γάντι…
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια ράμπα εξόδου με διπλωματικά μέσα.
Η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει διαμεσολαβητική δύναμη».
Σημειώνεται πως ο Macron έχει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Macron έχει δεχθεί κριτική από πολλά ευρωπαϊκά κράτη για την πραγματοποίηση των εν λόγω τηλεφωνημάτων και την προσπάθειά του να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Σημειώνεται πως ανάλογες προσπάθειες έχουν κάνει ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi.
Aντίδραση…
Εντελώς αναμενόμενο, ο Macron δέχτηκε αμέσως τα βέλη της κριτικής από τους Ουκρανούς, με τον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba να γράφει στο Twitter ότι «Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία και κάθε άλλη χώρα που θα το ζητήσει».
Tα σχόλια Μacron προκάλεσαν αντιδράσεις και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Adam Kizinger να λέει «ο Μacron ταπεινώνει τον εαυτό του».
«Η Ρωσία έχει ήδη ταπεινωθεί και πιστοί στη φήμη τους οι Γάλλοι προσπαθούν να υψώσουν λευκή σημαία».
Ο Kizinger, πρέπει να θυμόμαστε, έχει φτάσει στο σημείο να ζητήσει από την κυβέρνηση Biden τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία σίγουρα θα ωθούσε τις δύο πυρηνικές ένοπλες υπερδυνάμεις σε μια αντιπαράθεση που αν κλιμακωνόταν θα οδηγούσε σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Zelensky ρωτήθηκε για τη δήλωσή του ότι κάποιες χώρες συζητούν πιθανή κατάπαυση πυρός χωρίς την ευθεία ανάμειξη του Κιέβου και παράλληλα κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση του Macron.
“Zelenskyy took issue with Emmanuel Macron’s warnings to the west not to treat Russia in the spirit of ‘humiliation’.
— Bianna Golodryga (@biannagolodryga) June 7, 2022
‘I don’t really understand . . . . humiliating Russia. For eight years they have been killing us. What are we talking about here?’ https://t.co/25PYSf27tb
«Πώς μπορούμε να πετύχουμε κατάπαυση πυρός στα εδάφη της Ουκρανίας χωρίς να ακουστεί η θέση της χώρας μας και του ηγέτη της;
Αυτό αποτελεί έκπληξη.
Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες, αλλά για να είσαι ηγέτης δεν αρκεί να θεωρείς τον εαυτό σου τέτοιο, αλλά να φέρεσαι ως ηγέτης», τόνισε αρχικά.
«Αν θες να τερματίσεις αυτόν τον πόλεμο, μπορείς να είσαι ο ηγέτης αυτής της διαδικασίας, οπότε έχεις επιρροή στο αποτέλεσμά της.
Πέρα από τα λόγια, πρέπει να δείχνεις τι θα μπορούσες να κάνεις πραγματικά.
Να παρέχεις υποστήριξη με όπλα, να φέρεις τον Putin στο τραπέζι, να βάλεις την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να επηρεάσεις τη διαδικασία, για να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει απλά ρητορική για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός.
Πρέπει να ορίσεις τους όρους της.
Ποιος θα πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό τον πόλεμο;
Πρέπει να πετύχεις εγγυήσεις από τη Ρωσία για το πώς θα διασφαλίσουν την κατάπαυση πυρός και δεν έχω απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.
Δεν βλέπω τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου», συνέχισε ο Ζelensky, χωρίς να κάνει κάποια ονομαστική αναφορά στον Macron.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά σχολίασε ότι δεν έχουν επηρεάσει πραγματικά τη θέση της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλιώς ο χρόνος θα είναι στο πλευρό της ρωσικής ηγεσίας. Θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις και ήδη έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκέλος της ερώτησης που δέχθηκε αναφορικά με τον Μακρόν.
«Δεν καταλαβαίνω τι είναι η ταπείνωση της Ρωσίας.
Τι να ταπεινώσουμε;
Μιλάμε για μακροπρόθεσμες προοπτικές;
Μιλάμε για το γεγονός ότι επί οχτώ χρόνια σκοτώνουν Ουκρανούς;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι ο Μacron έχει βαθιά γνώση της διαδικασίας, των συμφωνιών του Μινσκ και της αποτυχίας της Ρωσίας να συμμορφωθεί με αυτές.
«Για τι είδους ταπείνωση μιλάμε; Δεν πιστεύω ότι ταπεινώνουν την Ουκρανία, θα ήταν μια αδύναμη θέση.
Κανένας δεν μας ταπεινώνει μας, μας σκοτώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν.
Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών