Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία ΗΠΑ - Δύσης, η άρνηση κρατών να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αποτυχία ΗΠΑ - Δύσης, η άρνηση κρατών να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ και τα δυτικά πλούσια κράτη απέτυχαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η πολιτική των ΗΠΑ και δυτικών κυβερνήσεων απέτυχε να πείσει μια σειρά από αναπτυσσόμενα κράτη ανά τον κόσμο να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διατυπώνει σε άρθρο του το Bloomberg.
Βάσει του δημοσιεύματος, πολλές κυβερνήσεις στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία έχουν τηρήσει αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθεί η Δύση απέναντι στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.
«Αυτό βοηθά τη Μόσχα και δεν αποθαρρύνει καθόλου άλλα καθεστώτα με επεκτακτικές διαθέσεις.
Η αμέλεια αυτή είναι ένα σοβαρό λάθος και η διόρθωση του πρέπει να είναι υψίστης προτεραιότητας» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής, 35 κράτη απείχαν από την ψηφοφορία.

Αποτυγχάνουν οι ΗΠΑ

Απούσα δεν ήταν μόνο η Κίνα, αλλά η Κούβα, η Νικαράγουα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, ενώ άλλα κράτη όπως η Αιθιοπία και το Μαρόκο δεν ψήφισαν καθόλου.
«Ένας συνδυασμός ρωσικών όπλων, κινεζικών επενδύσεων και αμερικανικής αδιαφορίας έπεισαν πολλές κυβερνήσεις ότι τα συμφέροντα τους δεν εξυπηρετούνταν με την ευθυγράμμιση τους με τις ΗΠΑ» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.
Ως παράδειγμα αναφέρονται η Σύνοδος των Κρατών της Αμερικής που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα και η οποία έχει ήδη εξελιχθεί σε μια σύνοδο «τριβής» και εντάσεων, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να προσκαλέσουν κράτη της αμερικανικής ηπείρου, η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής των ΗΠΑ με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας που ολοκληρώθηκε με νέες πρωτοβουλίες μόλις 150 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και η πρωτοβουλία του Ινδο – Ειρηνικού Οικονομικού Πλαισίου για την Ευημερία, η οποία όμως λόγω έλλειψης φιλόδοξων στόχων, άφησε πολλούς δυνητικούς συμμάχους των ΗΠΑ, μάλλον αδιάφορους.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η δέσμευση για μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Αφρικής με στόχο την αντιμετώπιση της επέκτασης της Κίνας δεν κατέληξε πουθενά.

Επεκτείνονται Κινέζοι, Ρώσοι

Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές τράπεζες έχουν δώσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική από το 2009 έως το 2019, ενώ το Πεκίνο παρείχε εμβόλια κατά της covid σε πολλά φτωχά κράτη.
Παράλληλα, η Ρωσία είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής της Ινδίας σε όπλα, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής καθώς και βασικός προμηθευτής σιτηρών και λιπασμάτων.
Επιπλέον, ούτε η Μόσχα ούτε το Πεκίνο κάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις ελεύθερες εκλογές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να κινητοποιηθεί η Δύση

Για να κερδίσει την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών, τόσο στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικές διότι οι εκκλήσεις τους στις φιλελεύθερες αξίες δεν μπορούν να κρύψουν προηγούμενες, όχι ιδιαίτερα δημοκρατικές παρεμβάσεις της Δύσης.
Άλλωστε πολλά κράτη βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπου εκτιμούν ότι δεν διακυβεύονται και πολλά.
«Η λύση είναι να παρουσιαστεί η σύγκρουση αυτή όχι ως μια τιμωρία της Ρωσίας και του αυταρχικού της ηγέτη, αλλά ως βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της.
Ότι ένα ισχυρό έθνος άρχισε τον πόλεμο περιφρονώντας τα υπάρχοντα σύνορα.
Αυτή είναι μια απειλή που όλοι αναγνωρίζουν» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως η Δύση πρέπει να επισημάνει ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος θα διατηρήσει υψηλά τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων και ότι αυτό θα θέσει τα πιο φτωχά κράτη σε σοβαρό κίνδυνο.
Μάλιστα επισημαίνεται πως τα δυτικά κράτη θα πρέπει να συνοδεύουν τις προειδοποιήσεις αυτές, με άμεση και γενναία υποστήριξη των κρατών εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο και που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στενότερη συνεργασία

«Οι πόροι δεν είναι άπειροι, αλλά η ανάπτυξη μιας στενότερης συνεργασίας με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα άξιζε τα χρήματα που θα δαπανώνταν.
Είτε πρόκειται για τον απογαλακτισμό των χωρών από τα ρωσικά όπλα και για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας για τους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη είτε για την προώθηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οφέλη θα είναι τεράστια.
Η ανησυχητική ανοχή του Παγκόσμιου Νότου στα εγκλήματα του Putin σηματοδοτεί μια αποτυχία από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Απαιτείται η μέγιστη προσοχή» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης