Η λαϊκιστική εκτροπή (και o φορολογικός πειρασμός...) του Biden και γιατί οι Big Oil δεν αυξάνουν την παραγωγή
Με τη μέση τιμή του φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο να ξεπερνά τα 5 δολ./γαλόνι νωρίς το Σάββατο 11 Ιουνίου, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν νέες πιέσεις για εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ προκαλούν έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια για την πολιτικη Biden.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ντίζελ έχει επιβαρύνει κάθε είδους επιχειρήσεις με υψηλότερο κόστος που θα τις αναγκάσει να αυξήσουν τις τιμές στους πελάτες τους και να ακυρώσουν νέες επενδύσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα προαναγγέλλεται επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς τα νοικοκυριά περικόπτουν άλλες δαπάνες για να καλύψουν το επιπλέον κόστος των καυσίμων.
Οι αγορές φυσικού αερίου από μόνες τους αποτελούν μόνο ένα σχετικά μικρό μέρος του προϋπολογισμού των περισσότερων οικογενειών, αλλά η ενέργεια είναι τόσο σημαντική για τη λειτουργία της οικονομίας ευρύτερα καθώς οι αυξήσεις των τιμών συνεπάγονται υψηλότερες τιμές σε πολλούς άλλους τομείς.
Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές
Οι αυξανόμενες τιμές δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης στο άμεσο μέλλον, καθώς οι παγκόσμιες γεωπολιτικές αναταράξεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τη διαταραγμένη προσφορά να συμβαδίσει με την ισχυρή ζήτηση από χώρες που ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς από την πανδημία.
Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αλλά το πιο δραστικό μέτρο - to embargo της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου - δεν θα τεθεί καν σε ισχύ μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν περαιτέρω από τους οδηγούς που βγαίνουν στο δρόμο για καλοκαιρινές διακοπές και η άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό σε ορισμένες κινεζικές πόλεις αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων εκεί, ασκώντας περαιτέρω ανοδική πίεση στις τιμές διεθνώς.
Εκτίναξη του κόστους και πληθωριστικές πιέσεις
Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,9% από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, ενώ οι τιμές της ενέργειας συνολικά αυξήθηκαν κατά 35% από πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Στατιστικής που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.
Ο συνολικός πληθωρισμός έφτασε στο 8,6% τον Μάιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών.
Ο παγιδευμένος Λευκός Οίκος
Η αδιάκοπη ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου έχει αναδειχθεί ως μία από τις κύριες εγχώριες πολιτικές αποτυχίες για την κυβέρνηση Biden ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του φετινού φθινοπώρου και ο Λευκός Οίκος έχει λίγες προφανείς λύσεις για να αντιστρέψει την αρνητική κατάσταση.
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται τώρα παγιδευμένος ανάμεσα σε φιλελεύθερους συμμάχους στο Κογκρέσο που πιέζουν για κλιμάκωση μιας λαϊκιστικής επίθεσης σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις απόψεις ορισμένων από τους αξιόπιστους οικονομικούς εμπειρογνώμονές τους που πιστεύουν ότι αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές.
Κοινωνικές αντιδράσεις
Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 από την Washington Post και τη Σχολή Schar του Πανεπιστημίου George Mason διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν γενικά τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ειδικότερα.
Περίπου το 44 % των οδηγών δήλωσαν ότι έχουν γεμίσει μόνο εν μέρει τη δεξαμενή βενζίνης του αυτοκινήτου τους ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών, με το 61 τοις εκατό εκείνων που κερδίζουν κάτω από 50.000 δολάρια το χρόνο να το κάνουν.
Περίπου τα 2/3 των οδηγών ανέφεραν ότι έκαναν λιγότερες αγορές στο παντοπωλείο λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
«Αυτό είναι τεράστια οικονομική και πολιτική μέγγενη γύρω από το λαιμό της κυρβέρνησης και η δυσκολία είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους», δήλωσε ο Eswar Prasad, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Προς τα 6 δολ. το γαλόνι
Οι Αμερικανοί δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τις τιμές της ενέργειας τόσο υψηλές όσο ήταν τους τελευταίους μήνες.
Η μέση τιμή για ένα γαλόνι φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασε τα 5.004 δολάρια το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με την ΑΑΑ.
Ήδη, τουλάχιστον 19 πολιτείες έχουν μέσες τιμές φυσικού αερίου 5 δολ ή περισσότερο, με την Καλιφόρνια πάνω από 6 δολ το γαλόνι.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγπρά των ΗΠΑ θα μπορούσε να πλησιάσει τον εθνικό μέσο όρο των 6 δολ. το γαλόνι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Οι τιμές του ντίζελ, ιδιαίτερα σημαντικές για τον κλάδο των φορτηγών και των κατασκευών, έχουν εκτιναχθεί σε εθνικό επίπεδο από 3,21 δολάρια πέρυσι σε 5,74 δολάρια την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ρεκόρ, σύμφωνα με την εταιρεία GasBuddy, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των καυσίμων.
Επιπτώσεις στην οικονομία
Αυτές οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εισχωρούν σχεδόν σε κάθε σημαντικό τμήμα της οικονομίας.
Αυξάνουν το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια, τη μεταφορά, τη ναυτιλία, τα logistics, τα αεροπορικά ταξίδια, τη γεωργία, τα λιπάσματα και την παραγωγή άλλων εμπορευμάτων.
Μείωσαν επίσης τα εταιρικά κέρδη: Η Walmart επεσήμανε πρόσφατα ότι οι αυξήσεις των καυσίμων και της αποθήκευσης πιέζουν την κερδοφορία της.
Η ζήτηση για φυσικό αέριο εκτοξεύεται παγκοσμίως για να αντισταθμίσει τη ρωσική ενέργεια, και ως εκ τούτου η ζήτηση για φυσικό αέριο των ΗΠΑ, δημιουργώντας νέες οικονομικές πιέσεις για τους εγχώριους παραγωγούς και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας - ακριβώς όπως όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αρχίζουν να λειτουργούν τα aircondition αυτό το καλοκαίρι.
Προάγγελος ύφεσης
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας είναι επίσης συχνά προάγγελος μιας οικονομικής ύφεσης, καθώς οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στις υψηλότερες τιμές μειώνοντας τις δαπάνες τους για άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Ιστορικά, οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου όπως αυτές που αντιμετωπίζει τώρα η Δύση «πάντα» προηγήθηκαν ή οδηγούσαν σε οικονομική ύφεση, σύμφωνα με ένα ερευνητικό σημείωμα του Jeremy Grantham, αναλυτή της GMO, μιας εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Post-Schar School
«Θα βρισκόμουν σε εγρήγορση αυτή τη στιγμή για να δω αν η οικονομία υποκύψει σε αυτό το τελευταίο πλήγμα από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της Fwdbonds. «Ρεαλιστικά, θα είναι θαύμα αν δεν πάμε σε ύφεση».
Διαφοροποίηση από την δεκαετία του 1970
Οι αγορές βενζίνης αντιπροσώπευαν περίπου το 3% των ετήσιων δαπανών των καταναλωτών πριν από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.
Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, η Αμερική είναι πλέον σημαντικός παραγωγός του παγκόσμιου ενέργειας - που σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές ωφελούν τους παραγωγούς ενέργειας των ΗΠΑ, αντί να επιβαρύνουν απλώς το εγχώριο κόστος των νοικοκυριών, καθώς οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τις προσλήψεις και τις δαπάνες με τα υψηλότερα έσοδά τους.
Οι επιχειρήσεις είναι επίσης λιγότερο ευάλωτες στην αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από ό,τι ήταν κάποτε, εν μέρει λόγω της βελτιωμένης απόδοσης τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Matthew J. Slaughter, οικονομολόγο στο Dartmouth College.
Απαραίτητη η επιβράδυνση της ζήτησης
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήλπιζαν ότι η ζήτηση θα μειωθεί, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται με τις ταχύτερες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Οι υψηλότερες δαπάνες για την ενέργεια θα μπορούσαν, ελπίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, να εξαντλήσουν τη ζήτηση σε άλλους τομείς, επιτρέποντας την άμβλυνση άλλων πιέσεων στις τιμές.
Αυτό μπορεί να βλάψει βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει συνολικά.
«Ακούγεται σκληρό να το λέμε, αλλά χρειαζόμαστε μια επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης», είπε ο Slaughter. «Και δεν είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με άλλα πράγματα στο καλάθι κατανάλωσης».
Τα ανεπαρκή μέτρα του Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος έχει λάβει μια σειρά από ενέργειες που στοχεύουν στην άμβλυνση της κρίσης στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως η δέσμευση για την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου της χώρας και η ανάπτυξη του Νόμου Αμυντικής Παραγωγής για την ενθάρρυνση της παραγωγής κρίσιμωνορυκτών καυσίμων .
Ο Λευκός Οίκος επέτρεψε επίσης ένα μείγμα βενζίνης που αποτελείται εν μέρει από αιθανόλη να πωλείται το καλοκαίρι παρά την αντίσταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι η κίνηση θα επιδεινώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στα πόδια της Σαουδικής Αραβίας…
Ο Biden φέρεται να σχεδιάζει επίσης ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε άλλα μέρη του κόσμου για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για να μειώσουν την παγκόσμια εξάρτηση από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου στον κόσμο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Biden είχε κάποτε ορκιστεί να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία», δεδομένης της μεταχείρισής προς τις γυναίκες και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε το πιθανό ταξίδι, τόσο για να βοηθήσει στη διεξαγωγή διπλωματικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή όσο και για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε επίσης να συνεργαστεί με τη Βενεζουέλα και άλλους παραγωγούς πετρελαίου για την αύξηση της προσφοράς από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία.
Ο Λευκός Οίκος μελετά τις επιλογές για τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς ο Bernie Sanders πιέζει τον φόρο επί των κερδών
ΟPEC+: Αύξηση της παραγωγής
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών γνωστή ως OPEC+ ανακοίνωσε ότι είχε δεσμευτεί για μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή για αυτό το καλοκαίρι - μια κίνηση που επαίνεσε γρήγορα η κυβέρνηση Biden.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ήλπιζαν ότι η ανακοίνωση θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Αντίθετα, οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν.
Επίθεση Biden στις πετρελαϊκές
Ο Biden κατηγόρησε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι δεν έκαναν περισσότερα για να αυξήσουν την παραγωγή, κατηγορώντας τις ότι επέλεξαν τα κέρδη έναντι των χαμηλότερων τιμών για τους Αμερικανούς.
«Δεν τρυπάνε (σ.σ. τα πηγάδια) . Γιατί δεν τρυπάνε; Επειδή βγάζουν περισσότερα χρήματα δεν παράγουν περισσότερο πετρέλαιο», είπε ο Μπάιντεν. "Η τιμή ανεβαίνει."
Η δημοσκόπηση του Post-Schar School βρήκε ότι το 72 τοις εκατό των Αμερικανών κατηγόρησε τις εταιρείες για την προσπάθεια αύξησης των κερδών για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων 86 % των Δημοκρατικών, 52 % των Ρεπουμπλικανών και 76 % των ανεξάρτητων.
Φόρος επί των κερδών
Ο Biden σταμάτησε να μην ενστερνίζεται ορισμένες από τις ενέργειες που ωθήθηκαν από τους Δημοκρατικούς συμμάχους στο Κογκρέσο για να στοχεύσουν τους παραγωγούς πετρελαίου.
Οι γερουσιαστές Sheldon Whitehouse και Elizabeth Warren έχουν prote;inei φόρο στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα επέστρεφαν έσοδα στους καταναλωτές, με παρόμοια μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι μελετά αυτή την προσέγγιση, καθώς η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση μια αποτελεσματική πολιτική απάντηση στις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου..
Οι επικριτές προειδοποιούν ότι η φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα τις αποθάρρυνε από την αύξηση της παραγωγής, η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ωθήσει ανοδικά τις τιμές.
Δεν έχει επιλογές
Ο Bob McNally, ενεργειακός αναλυτής στο Rapidan Energy Group που υπηρέτησε στην κυβέρνηση του George Bush, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιλογές που θα βελτίωναν βραχυπρόθεσμα την κρίση στην τιμή του φυσικού αερίου.
Δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να αποφύγει ο Biden λύσεις όπως τα ανώτατα όρια τιμών και ο φόρος επί των κερδών του πετρελαίου που είπε ότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
«Ο Λευκός Οίκος έχει δύο επιλογές: Μπορούν να κάνουν συμβολικά πράγματα που δεν μειώνουν πραγματικά τις τιμές και μπορούν να κάνουν πραγματικά… ηλίθια πράγματα που είναι αντιπαραγωγικά», είπε Bob McNally.
«Παρά τις πολλές επιφυλάξεις μου για τις ενεργειακές πολιτικές του προέδρου, είναι εν τούτοις εντυπωσιακό ότι μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί να ασχοληθεί με ανόητες πολιτικές…».
Το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις
Αλλά οι εκκλήσεις του Joe Biden στις Big Oil να αυξήσουν την παραγωγή- μια σημαντική υποχώρηση για έναν πρόεδρο που υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τα ορυκτά καύσιμα - δεν εισακούστηκαν σε μεγάλο βαθμό καθώς η βιομηχανία επιμένει ότι οι μέρες της ανεξέλεγτης αυξησης των γεωτρήσεων είναι παρελθόν.
«Όταν ο Λευκός Οίκος άρχισε να είναι πανικόβλητος, σκέφτηκαν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα στο εγγύς μέλλον - όπως σε λίγους μήνες ή τρίμηνα», δήλωσε ο Bob McNally
«Σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι αυτό είναι σαν να ζητάς αίμα από μια πέτρα.
Είναι σχεδόν αδύνατο».
Αύξηση της παραγωγής
Με τις τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ο Λευκός Οίκος προέτρεψε την εγχώρια βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή, η οποία με περίπου 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα παραμένει πολύ κάτω από την προ της πανδημίας αιχμή της, σχεδόν 13 εκατομμύρια βαρέλια μηερησίως
Η Jennifer Granholm, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε στυος παραγωγούς πρόσφατα ότι η χώρα βρίσκεται σε «πολεμική κατασταση».
«Αυτό σημαίνει ότι παράγετε περισσότερα αυτή τη στιγμή, όπου και αν μπορείτε», δήλωσε.
Ο κλάδος επεκτείνει σταδιακά την παραγωγή, την οποία η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένει να φτάσει τα 11,9 εκατομμύρια βαρέλια πριν από το τέλος του έτους
. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετά γρήγορο για την κυβέρνηση η οποία θέλει μια ταχεία αύξηση της παραγωγής να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών.
Αδυναμία παραγωγής και η Wall Street
Οι παραγωγοί λένε ότι δεν μπορούν να γυρίσουν τον διακόπτη και να επιστρέψουν από τη μια μέρα στην άλλη στην εποχή της αχαλίνωτης ανάπτυξης που οδήγησε την έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου την τελευταία δεκαετία.
Ένας παράγοντας πίσω από αυτή την επιφυλακτικότητα είναι η Wall Street, η οποία υπέστη τεράστιες απώλειες καθώς οι εγχώριες εταιρείες πετρελαίου διοχέτευαν συνεχώς έσοδα σε ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Σήμερα οι μέτοχοι απαιτούν αποδόσεις.
Λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις των επενδυτών: ενώ την ίδια ώρα το ποσό της ρευστότητας στους παραγωγούς φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των κερδών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.
Ωστόσο, ο αριθμός των εξέδρων και των στόλων για τα θαλάσσια κοιτάσματα έχει αυξηθεί από την κορυφωση της πανδημίας, όταν οι αρνητικές τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ ανάγκασαν τους τις εταιρείες να διακόπτουν την προσφορά,.
Οι ιδιώτες και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες
Η ανάπτυξη αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μικρότερους ιδιωτες παραγωγούς, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση από τους μετόχους με τους μεγαλύτερους δημόσιους ομολόγους τους.
Η Moody's υπολογίζει ότι οι ιδιωτικοί φορείς θα ενισχύσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 49% φέτος, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 12 τοις εκατό.
Αντίθετα, οι εισηγμένες εταιρείες θα αυξήσουν την κεφαλαιακή τους δαπάνη κατά το ήμισυ ια μια πενιχρή ώθηση της παραγωγής κατά 3%.
Αύξηση του παραγωγικού κόστους
Οι παραγωγοί λένε επίσης ότι το αυξανόμενο κόστος των εισροών και οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας τους εμποδίζουν να αυξήσουν μέσα σε μια νύχτα την παραγωγή , ακόμη κι αν το ήθελαν.
Η τιμή της κλασματικής άμμου, που χρησιμοποιείται στη διαδικασία υδραυλικής διαδικασίας για την διανοιξη ρωγμών στο βράχο, έχει εκτοξευθεί καθώς τα ορυχεία που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρειάζονται χρόνο για να επιστρε΄ψουν στην κανονική παραγωγή.
Το κόστος των γεωτρήσεων έχει επίσης εκτοξευθεί, λόγω της γενικής συρρίκνωσης της αγοράς που έφερε το σύνθημα της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.
Το κόστος εργασίας έχει επίσης αυξηθεί καθώς πολλοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο και απαιτούν επιπλέον αμοιβές για να επιστρέψουν.
Προετοιμασία
Με τους Αμερικανούς παραγωγούς να αγνοούν την κραυγή του Biden για αυξηση της παραγωγής και τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν, ο πρόεδρος έχει λίγα εργαλεια στη διάθεσή του για να επηρεάσει την τιμή των καυσίμων.
«Για το άμεσο μέλλον, υπάρχουν λίγα εργαλεία», δήλωσε ο Mackler.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες στο μέλλον.
Αυτό περιλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για την αύξηση των προμηθειών, τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, τη μείωση της ζήτησης μέσω της ηλεκτροκίνησης και την απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών