Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Macron θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 - όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων - ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Jean-Luc Mélenchon.
Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Macron, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.
Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το πόσους βουλευτές θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές, όπου δεν έπιασαν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν περί τις 60 έδρες.
Στο πλευρό Macron ο Sarkozy
Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Nicolas Sarkozy, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Macron.
Ως προς τον χώρο της ακροδεξιάς, στόχος της Marine Le Pen δεν φαίνεται να είναι άλλος από τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%.
Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει.
Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής.
Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.
Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Macron και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Mélenchon, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο.
Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.
Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.
Οι διεργασίες
Η Εθνοσυνέλευση περιλαμβάνει 577 έδρες.
Ως μέρος του συνασπισμού, τα τέσσερα κόμματα του NUPES συμφώνησαν να υποστηρίξουν μόνο έναν υποψήφιο για κάθε μία από τις έδρες: 100 από τους Πράσινους, 70 από τους Σοσιαλιστές, 50 από τους Κομμουνιστές και 360 από το κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία.
Το τελευταίο είναι το κόμμα του Jean-Luc Melanchon, του βουλευτή που εκπροσωπεί τη Μασσαλία και που πρέπει να επανεκλεγεί στην έδρα του.
Ο Melanchon ήταν τρίτος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, συγκεντρώνοντας το 21,95% των ψήφων πίσω από την ακροδεξιά υποψήφια Marine Le Pen.
Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, καθώς και στις διάφορες περιοχές της, κυριαρχούν πολλά ζητήματα, από τα αλιευτικά δικαιώματα στα βορειοδυτικά μέχρι τα ζητήματα μετανάστευσης στο Καλαί στα βόρεια και στη Μεσόγειο, και ζητήματα γεωργίας στα κεντρικά της χώρας.
Πληθωρισμός και ενέργεια
Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και ο πληθωρισμός πλήττουν τους απλούς καταναλωτές μέσα και γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις.
Για ψηφοφόρους όπως ο Tristan, ένας τεχνικός που εργάζεται στη θεατρική παραγωγή στο Παρίσι, το θέμα του περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας. Θα ψηφίσει στα προάστια, στη 10η περιφέρεια του Σεν Ντενί, όπου μεγάλωσε.
«Θα ψηφίσω αυτή την Κυριακή και την επόμενη Κυριακή, επίσης, για την υποψήφια μου Nadege Abomangoli.
Ήταν καθαρίστρια σε ξενοδοχεία και υποστηρίζεται από τα κόμματα του NUPES, το οποίο ελπίζω να έχει πολλούς βουλευτές και εκπροσώπους», είπε.
Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εκείνων που προτιμούν τον Macron και το σύστημα διακυβέρνησής του και εκείνων που δεν τον επιλέγουν.
Αμφίρροπη μάχη
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Macron θα τα πάει καλά στο μέλλον, για την Ευρώπη.
Για μένα, είναι πολύ σημαντικό να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας σε αυτή τη χώρα και την ασφάλεια, καθώς υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια σε αυτή τη χώρα.
Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε η Wali, που εργάζεται στον ασφαλιστικό κλάδο στο Παρίσι.
Η εκλογική μάχη προβλέπεται αμφίρροπη.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των IPSOS-Sopra-Sterio, ο συνασπισμός που στηρίζει τον Macron συγκεντρώνει το 28% έναντι 27% του NUPES.
Το κόμμα της Marine Le Pen βρίσκεται στο 19,5%
Ωστόσο σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Euractiv, η Ενωμένη Αριστερά προηγείται με 27% έναντι 26% του συνασπισμού Macron.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών