Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Stoltenberg στηρίζει ξεκάθαρα την Τουρκία: Είναι αποδεκτές οι ανησυχίες της για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Stoltenberg στηρίζει ξεκάθαρα την Τουρκία: Είναι  αποδεκτές οι ανησυχίες της για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Kανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/6/2022) στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Jens Stoltenberg.
Ο Stoltenberg επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinisto, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
«Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων» δήλωσε ο Νορβηγός επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Ο Stoltenberg υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Δεν αποτελεί προθεσμία η σύνοδος της Μαδρίτης

Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης στις 28-30 Ιουνίου ως προθεσμία για την έγκριση των προσφορών ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας καθώς εξετάζονται οι ανησυχίες της Τουρκίας, δήλωσε εξάλλου ο Stoltenberg.
«Η σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη δεν ήταν ποτέ προθεσμία», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιλανδό Πρόεδρο στο Ελσίνκι, όταν ρωτήθηκε εάν οι ανησυχίες θα διευθετηθούν μέχρι τη σύνοδο κορυφής.

Το τουρκικό veto

Η Σουηδία επιδιώκει να σημειώσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας Ann Linde.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά αντιμετωπίζουν
το veto της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι «υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές» και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.
Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας εξέπληξαν Φιλανδούς, Σουηδούς και πολλούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, και έχουν αμβλύνει τις προοπτικές για ταχεία πρόοδο ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τουρκία: Δεν έχουν λάβει μέτρα Σουηδία – Φινλανδία

Ενώ οι δύο σκανδιναβικές χώρες ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την επίλυση της διαφοράς, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση στα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της υποστήριξης ομάδων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και της έκδοσης υπόπτων που αναζητά.
Οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί υποστήριξη και από τα 30 μέλη του.
Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αλλάξει την άποψή της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν προχωρήσουν σε «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.
Ο Stoltenberg είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.
Στα τέλη Μαΐου, η Τουρκία φιλοξένησε διαβουλεύσεις με σουηδικές και φινλανδικές αντιπροσωπείες στην Άγκυρα σχετικά με τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Erdogan εκτίμησε πως ότι τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων δεν έφτασαν «στο επιθυμητό επίπεδο».
Τα κύρια αιτήματα της Άγκυρας είναι οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη προς το PKK/YPG στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις που έχουν για την πώληση ορισμένων όπλων στην Τουρκία. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης όπλων προς μία συμμαχική χώρα είναι ακατάλληλη για τα υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου πρόσφατα Οο Erdogan επιβεβαίωσε τη στάση της Τουρκίας ενάντια στην προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Όσο οι ομιλίες των ηγετών των τρομοκρατών μεταδίδονται στη σουηδική κρατική τηλεόραση, η Τουρκία δεν μπορεί να τους καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ, είπε ο Erdogan την Τετάρτη (8/6).
«Το ΝΑΤΟ είναι μια οργάνωση ασφαλείας, όχι μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ η κρατική της τηλεόραση μεταδίδει συνεντεύξεις ηγετών τρομοκρατών, και το ίδιο ισχύει για τη Φινλανδία», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα βήματα για να ανταποκριθεί στις νόμιμες ανησυχίες της.
Είπε ότι η Άγκυρα αναμένει πρώτα επίσημη απάντηση από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, πριν από την πιθανότητα μιας τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Διαδηλώσεις κατά Τουρκίας σε...Φινλανδία - Σουηδία

Παρόλο που η Φινλανδία και η Σουηδία κατηγορούνται από την Τουρκία ότι υποστηρίζουν το PKK και το συριακό παράρτημά του YPG, μια πολιτική που συνεχίζει να καθυστερεί τις προσπάθειες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, οπαδοί της κουρδικής οργάνωσης βγήκαν στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της Άγκυρας.
Υποστηρικτές του YPG/PKK συγκεντρώθηκαν μπροστά από το φινλανδικό κοινοβούλιο και κάλεσαν το Ελσίνκι να απορρίψει τις τουρκικές απαιτήσεις να σταματήσει να υποστηρίζει και να υποστηρίζει την κουρδική οργάνωση.
Η διαμαρτυρία κράτησε περίπου δύο ώρες, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό και σύμβολα του ΡΚΚ, γράφει η Daily Sabah.
Στη Σουηδία, κρατώντας αφίσες που δείχνουν τον καταδικασμένο αρχηγό του PKK που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Τουρκία, υποστηρικτές των YPG/PKK συναντήθηκαν στην πλατεία Norra Bantorget στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη και κάλεσαν την κυβέρνηση να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης