Μια σειρά από ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των «πρωταγωνιστών» του πολέμου στην Ουκρανία θέτει το Reuters, τη στιγμή που τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων, η Δύση φαίνεται να μην έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, ενώ καταγράφονται και διαφοροποιήσεις για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση.
«Είναι καλύτερο να συνεργαστεί κανείς με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin για την εισβολή του στην Ουκρανία ή να τον απομονώσει;
Θα έπρεπε το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου ή αυτό θα αποθράσυνε τη Μόσχα;
Αξίζουν τις παράπλευρες ζημιές, οι αυξημένες κυρώσεις στη Ρωσία;» διερωτάται το δημοσίευμα, παραθέτοντας μερικά από τα ερωτήματα που αρχίζουν να απασχολούν τη Δύση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία που κοντεύει να εισέλθει στον τέταρτο μήνα του.
Μάλιστα η εκτόξευση της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία και η Ουγγαρία, να τάσσονται υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση των κυρώσεων και να επιτρέψει για παράδειγμα τη μεταφορά εμπορευμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια.
Ωστόσο, η Ουκρανία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τη Ρωσία και ότι μια κατάπαυση του πυρός θα της επιτρέψει να εδραιώσει τις εδαφικές της νίκες, να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις.
Πόλεμος φθοράς
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι διαδίδουν ότι πάμε σε έναν πόλεμο διαρκείας και για αυτό πρέπει οι εμπλεκόμενοι να κάτσουν στο τραπέζι και να επιδιώξουν τη συναίνεση.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin έχει πει ότι θέλει να «αποδυναμωθεί» η Ρωσία ενώ ο πρόεδρος Joe Biden έχει ζητήσει να διωχθεί ο Putin για εγκλήματα πολέμου.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson λέει ότι το Κίεβο πρέπει να είναι ισχυρά οπλισμένο για να μην αποδεχτεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία και διαμηνύει ότι η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει», ενώ Γερμανία και Γαλλία τηρούν μια πιο αμφιλεγόμενη στάση, υποστηρίζοντας πως θα εμποδίσουν τον Putin να κερδίσει αντί να τον νικήσουν, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν σκληρές νέες κυρώσεις.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επιστρέψουμε στον Ψυχρό Πόλεμο ή όχι.
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Biden, Johnson και εμάς» ανέφερε σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron.
Όπως αναφέρεται, οι διαιρέσεις στη Δύση, θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες καθώς οι κυρώσεις και ο πόλεμος επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία.
«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο με την πάροδο του χρόνου .
Η κόπωση του πολέμου έρχεται.
Μπορεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν πολύ καλύτερους γείτονες από εμάς, και εκείνων που έχουν διαφορετική ιστορία όπως είμαστε εμείς, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία» υποστήριξε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas.
Να τελειώνουμε
Ο πρόεδρος Macron έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε ειρήνη δεν πρέπει να «ταπεινώσει» τη Ρωσία όπως συνέβη με τη Γερμανία το 1918. Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Olaf Scholz έχουν κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, κάτι που προκαλεί ενόχληση σε πολλούς δυτικούς ηγέτες.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Putin κάποια στιγμή, εκτός και αν γίνει πραξικόπημα.
Kαι ακόμη περισσότερο γιατί αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα» ανέφερε ο πολιτικός σύμμαχος του Macron
Ορισμένοι Γάλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για τη στάση του Macron, λέγοντας ότι κινδυνεύει να αποξενώσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως μετά την «προτροπή» προς την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη της.
Άλλωστε η προειδοποίηση του Macron να μην ταπεινωθεί τη Ρωσία ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, να προειδοποιήσει ότι η Γαλλία ταπεινώνει μόνο τον εαυτό της.
«Δεν έχουμε Τσόρτσιλ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν έχουμε αυταπάτες για αυτό» ανέφερε o Kuleba.
Εξασθένηση Ρωσίας
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ λένε ότι δεν θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία της Ρωσίας αλλά να την αποδυναμώσουν έτσι ώστε να μην μπορεί να επαναλάβει κάτι ανάλογο στο μέλλον.
«Όλοι επικεντρώθηκαν στο πρώτο μέρος αυτού που είπε ο Austin και όχι στο δεύτερο μέρος.
Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να ξανακάνει κάτι τέτοιο» ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος
Μια γερμανική κυβερνητική πηγή είπε ότι ο στόχος του Austin να αποδυναμώσει τη Ρωσία είναι προβληματικός, αναφέροντας μάλιστα πως είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είχε υποστηρίξει αυτόν τον στόχο, επειδή περιέπλεξε το ερώτημα του πότε θα μπορούσαν να αρθούν ποτέ οι κυρώσεις, ανεξάρτητα από το εάν η Ουκρανία συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία ή όχι. .
Επιπλέον, πηγές από το Βερολίνο εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι ορισμένοι στη Δύση θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ουκρανία σε μη ρεαλιστικούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, κάτι που όπως λένε, θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση.
Σημειώνεται πως η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έχει δηλώσει δημόσια ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία.
Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Γερμανία για το γεγονός ότι καθυστερεί να στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, αν και το Βερολίνο υπερασπίστηκε σθεναρά το ιστορικό υποστήριξής του.
«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, αλλά δεν θα δώσουμε βαριά όπλα - μπορεί να προσβάλει τη Ρωσία.
Ο Putin πρέπει να χάσει, αλλά ας μην επιβάλουμε νέες κυρώσεις.
Εκατομμύρια θα λιμοκτονήσουν, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι για στρατιωτικές συνοδείες με σιτηρά.
Η αύξηση των τιμών δεν είναι ό,τι χειρότερο περιμένει έναν δημοκρατικό κόσμο με μια τέτοια πολιτική» ανέφερε πρόσφατα σε μήνυμα του στο twitter ο Mikhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών