Η Τουρκία πρόκειται να αποκομίσει 146 δισεκατομμυρία δολάρια (2,52 τρισεκατομμύρια TL) τα επόμενα 20 χρόνια, εάν λάβει αποτελεσματικά και κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για τον μετριασμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου σε ολόκληρη την οικονομία , ανέφερε μια πρωτοποριακή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο «Türkiye Country Climate and Development Report (CCDR).
Τα οφέλη θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από τις μειώσεις στις εισαγωγές καυσίμων και τα οφέλη για την υγεία από τη μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και στις χαμηλότερες ενεργειακές δαπάνες'
Όσον αφορά τις μεγάλες αλλαγές, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία πρέπει «να αναστρέψει την πορεία της ως ο 17ος μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο και να επιτύχει τη δέσμευσή της για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2053».
Το CCDR, που ονομάστηκε μια νέα σειρά διαγνωστικών αναφορών χωρών από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, «διερευνά τους δεσμούς μεταξύ του κλίματος και της ανάπτυξης για να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας», διαβάστε την ιστοσελίδα της τράπεζας.
Η Anna Bjerde, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ότι «όπως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η Τουρκία αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή».
Ποια είναι η στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσιάζει μια ενδεικτική στρατηγική για μια ανθεκτική και καθαρή μηδενική αναπτυξιακή πορεία (RNZP) που συνδυάζει ενέργειες προσαρμογής και μετριασμού, διερευνώντας παράλληλα το κόστος και τα οφέλη από την επίτευξη της δέσμευσης της Τουρκίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053.
Η στρατηγική επικεντρώνεται σε τομείς που είναι βασικοί για τις προσπάθειες της χώρας για μείωση των εκπομπών άνθρακα, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία και η δασοκομία.
Η έκθεση ανέφερε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές και χρειάζεται ένα καθαρό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών μέσω της ηλεκτροδότησης των κτιρίων, των μεταφορών και της βιομηχανίας.
www.bankingnews.gr
Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας: Η δράση για το κλίμα μπορεί να εξοικονομήσει στην Τουρκία 150 δισ. δολάρια
Τα οφέλη θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από τις μειώσεις στις εισαγωγές καυσίμων και τα οφέλη για την υγεία από τη μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και στις χαμηλότερες ενεργειακές δαπάνες.
Σχόλια αναγνωστών