Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι αρνητές του πληθωρισμού παραδέχονται ότι έκαναν λάθος

ΗΠΑ: Οι αρνητές του πληθωρισμού παραδέχονται ότι έκαναν λάθος
Τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν τους κεντρικούς τραπεζίτες «ήρωες» αφού πέταξαν τρισεκατομμύρια σε fiat προγράμματα διάσωσης και ποσοτική χαλάρωση στην οικονομία.

Η πρώην πρόεδρος της Fed και υπουργός Οικονομικών του Μπάιντεν, Janet Yellen παραδέχτηκε τελικά αυτό το μήνα αυτό που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζαμε ήδη - Η κρίση πληθωρισμού δεν είναι παροδική. Ακολουθεί μια μακρά σειρά τραπεζικών ελίτ που ξαφνικά νιώθουν ότι είναι ειλικρινείς για τις δημοσιονομικές μας προοπτικές, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της JP Morgan, Jamie Dimon, και τον Πρόεδρο της Goldman Sachs, John Waldron, να εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την οικονομική καταστροφή.

Αυτό ήταν πέρα από τις παραδοχές από παγκοσμιοποιητικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ, η BIS, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ ότι θα έρθουν παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων φέτος.

Η Yellen μπροστά σε δίλημα

Η ανακοίνωση της Yellen είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή οι οικονομολόγοι της διοίκησης είναι συνήθως οι τελευταίοι που παραδέχονται την οικονομική κακοδιαχείριση ή τις λανθασμένες προβλέψεις, επειδή οι δουλειές τους εξαρτώνται από το ότι το κοινό παραμένει ανενημέρωτο.
Η Yellen βρίσκεται επίσης σε μια μοναδική θέση να μην μπορεί να αρνηθεί την προσωπική εμπλοκή.
Ως πρώην στέλεχος της Fed, προήδρευσε άμεσα σε μερικές από τις πιο κραυγαλέες πληθωριστικές ενέργειες στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας.
Εάν παραδέχεται ότι έκανε λάθος, τότε το σύστημα πρέπει να είναι στα πρόθυρα μιας επικής ύφεσης.

Υπάρχουν μερικές πραγματικότητες που οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ΔΕΝ θα παραδεχτούν ΠΟΤΕ

Πρώτον, δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι οι δαπάνες του δημοσίου ελλείμματος και τα μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας είναι οι γενικές αιτίες του πληθωρισμού.
Δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια που δημιουργήθηκαν από τον αέρα για την υποστήριξη διαφόρων προγραμμάτων QE καθώς και μιας διογκωμένης κυβέρνησης έχουν τώρα ως αποτέλεσμα το ακριβώς πράγμα για το οποίο προειδοποιούσαμε εδώ και χρόνια - απώλεια αγοραστικής δύναμης στο νόμισμά μας καθώς και πάρα πολλά δολάρια που κυνηγούν πολύ λίγα εμπορεύματα. Τ
ο γεγονός της Ουκρανίας δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Δεύτερον, δεν θα παραδεχτούν ποτέ πόσο άσχημη θα γίνει η κρίση.
Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν λέξεις σόφτμπολ όπως «ύφεση» και θα συνεχίσουν να παραπλανούν το κοινό σχετικά με τη σοβαρότητα της απειλής.
Αυτό κάνουν.
Συνδέστε τους ανθρώπους μαζί με λανθασμένες αντιλήψεις για την ασφάλεια έως ότου ο πάτος πέσει εντελώς έξω από την οικονομία.
Στη συνέχεια, καθώς το κοινό σκοντάφτει σε καθαρό σοκ, αυτοί οι ίδιοι αξιωματούχοι μπαίνουν για να προσφέρουν τη «λύση» τους στην καταστροφή.
Συνήθως η λύση περιλαμβάνει την παροχή περισσότερης ισχύος.
Αυτό ακριβώς έκαναν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, είναι ακριβώς αυτό που έκαναν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι ακριβώς αυτό που έκαναν μετά την πιστωτική κατάρρευση του 2008.
Τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν ακόμη και τους κεντρικούς τραπεζίτες «ήρωες» αφού πέταξαν τρισεκατομμύρια σε fiat προγράμματα διάσωσης και ποσοτική χαλάρωση στην οικονομία.
Και ναι, θα προσπαθήσουν να κάνουν ξανά το ίδιο πράγμα.
Τουλάχιστον θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα ξανασυμβεί. Ω
στόσο, αυτό θα απαιτήσει πραγματικά να λογοδοτήσουν οι αρνητές της δημοσιονομικής κρίσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης